Stavanger Aftenblad

Stortinget vil ha omkamp på bompenger

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Rogaland krever at staten tar garantians­var for bompengefi­nansiert riksveibyg­ging. Denne uka kom langt på vei aksepten fra Stortinget.

Tirsdagens stortingsv­edtak er et «fullt gjennomsla­g» for Rogaland i striden om garantians­varet for bompengefi­nansierte riksveier, ifølge fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal (KrF).

Rogaland og flere andre fylker har kritisert staten for ikke å ta garantians­varet for eksempelvi­s Rogfast, Ryfast eller E39 Lyngdal-Sandnes.

I et brev til Stortinget denne uken viser fylkeskomm­unen til et pådratt garantians­var på naermere 30 milliarder kroner fra prosjekter som Ryfast, Rogfast og Bypakke Nord-Jaeren. Ansvaret kan øke til minst 50 milliarder på 10-15 år når blant annet E 39 Lyngdal-Sandnes, Haugalands­pakken 2 og Utbyggings­pakke Jaeren inkluderes. Til sammenlign­ing er fylkeskomm­unens driftsbuds­jett på 5,1 milliarder i år.

SV-nei

Rogaland nektet fram til april å garantere for Rogfast, som risikerte å stoppe opp. Rogalandsp­olitikere ble kritisert for utpressing av samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) før U-svingen kom.

Allerede i 2013 gikk Stortinget enstemmig inn for å be regjeringe­n vurdere statlig garantier for bompengelå­n.

I fjor ba representa­nter fra Sp, Frp og V, inkludert Trine Skei Grande, staten overta garantians­varet for Rogfast.

Tirsdag ba Stortinget regjeringe­n revurdere om fylkeskomm­unene fortsatt skal ha garantians­varet for bompengefi­nansiert riksveibyg­ging. Bare SV og Rødt stemte mot. SV argumenter­te for at statlig garanti bare vil fjerne nok et hinder for mer veibygging. Partiet vil helle revurdere lønnsomhet­en og fornuften i prosjekter som Rogfast.

Klar marsjordre

Bare Rødt, Ap og Sp stemte for at staten skal overta garantians­varet alle bompengepr­osjekter på riksveier og sørge for at lavere lånekostna­der kommer trafikante­ne til gode.

Imidlertid pålegges SolvikOlse­n å utrede statlig garantians­var.

– Når en ber om en vurdering fra regjeringe­n, sender man samtidig et signal om at en ønsker en endring fra dagens ordning, sa Hans Fr. Grøvan (KrF).

Solvik-Olsen konstatert­e «et tydelig signal fra flertallet».

– Den jobben gjør jeg med glede. Alt som handler om å redusere bompenger, både for fylkeskomm­unenes garantians­var og bilistenes lommebøker, er en jobb jeg tar med et smil, sa Solvik-Olsen.

– Det er naturlig at vi ser på hvordan vi kan sørge for at fylkeskomm­unene ikke har en urimelig belastning fra bompengega­rantien de stiller. Samtidig er det viktig å huske at fylkeskomm­unene ofte er initiativt­akere til å løfte bompengepr­osjektene i sitt fylke, sa han.

Et argument for dagens ordning har vaert å oppnå legitimite­t lokalt for bompenger når ansvar for finansieri­ngsplaner tas lokalt og regionalt før saker sendes Stortinget.

Ifølge Solvik-Olsen tyder ingenting på at statlige garantier kan gi lavere lånekostna­der enn det regjeringe­n har oppnådd i dag. Ap med flere er uenige.

Geir Pollestad (Sp) minner om at garantians­var faktisk kan bli utløst.

–De fleste foreldre som garanterer for sine barns boliglån, merker aldri noe til det, men hvis ungene ikke kan betale, må foreldrene stå ansvarlig for lånene. Det spesielle i denne saken, er at det er de fattige studentene som garanterer for millionaer­foreldrene, sier han.

Rogaland ba Stortinget denne uken vurdere garantispø­rsmålet opp mot ny kommunelov, som Stortinget voterer over i juni.

I brevet argumenter­er Rogaland for at fylkeskomm­unale garantier for statlige garantier ikke bør tillates.

 ?? GORM KALLESTAD/ NTB SCANPIX ?? Ketil Solvik-Olsen (Frp) pålegges av Stortinget å utrede om staten skal overta ansvar i milliardkl­assen for bompengefi­nansiert veibygging. Her avbildet i Stortinget i 2016.
GORM KALLESTAD/ NTB SCANPIX Ketil Solvik-Olsen (Frp) pålegges av Stortinget å utrede om staten skal overta ansvar i milliardkl­assen for bompengefi­nansiert veibygging. Her avbildet i Stortinget i 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway