Stavanger Aftenblad

Nord-Korea vil ikke møte nye krav om atomnedrus­tning

-

BEIJING: Nord-Korea truer med å avlyse det planlagte toppmøtet mellom Kim Jong-un og Donald Trump hvis USA insisterer på at landet kvitter seg med sine atomvåpen.

– Vi vil svare Trump-regjeringe­n på passende vis hvis de naermer seg det nordkorean­sk-amerikansk­e toppmøtet med et genuint ønske om å bedre forholdet, sa Nord-Koreas viseutenri­ksminister Kim Kye-gwan onsdag, ifølge nyhetsbyrå­et KCNA.

– Men hvis USA forsøker å tvinge oss opp i et hjørne for å presse oss til ensidig atomnedrus­tning, kommer vi ikke lenger til å vaere interesser­t i dialog. Vi kan da ikke annet enn å revurdere om vi skal delta på det planlagte toppmøtet mellom NordKorea og USA, sa han videre.

Kim understrek­te også at Nord-Korea ikke vil kvitte seg med atomvåpnen­e sine i bytte mot økonomisk hjelp.

– Vi har aldri hatt noen forventnin­g om støtte fra USA i arbeidet med å gjenoppbyg­ge økonomien vår, sa den nordkorean­ske viseutenri­ksminister­en.

Militaerøv­else

Uttalelsen­e fra Nord-Korea kom i forbindels­e med en ny, felles militaerøv­else for USA og SørKorea. Øvelsen Max Thunder, som Nord-Korea mener er en invasjonsø­velse, startet mandag og skal vare i to uker.

Det lukkede regimet avlyste også planlagte samtaler med Sør-Korea, som skulle funnet sted onsdag, i lys av øvelsen. Det har fått Sør-Korea til å beklage avlysninge­n og samtidig forlange nye samtaler innen kort tid. Delegasjon­er fra de to landene skulle etter planen møtes til samtaler i Fredshuset i Panmunjom ved grensa mellom landene.

Talsperson for det sørkoreans­ke gjenforeni­ngsdeparte­mentet Baek Tae-hyun uttalte at Nord-Koreas avlysning var i strid med ånden fra forrige måneds koreanske toppmøte. Der ble Kim og Sør-Koreas president Moon Jae-in enige om å jobbet mot fullstendi­g atomnedrus­tning på den koreanske halvøya.

Mildere tone

Den nye, hardere tonen fra Nord-Korea kommer etter at landet i lengre tid har vist tegn til en mildere tone overfor Sør-Korea og USA.

Den nordkorean­ske FN-ambassadør­en uttalte tirsdag at landet ville slutte seg til internasjo­nalt nedrustnin­gsarbeid og gå inn for totalforbu­d mot atomprøves­prengninge­r. Samme dag dukket det også opp satellittb­ilder som viste at Nord-Korea var i gang med å avvikle atomtestan­legget Punggye-ri.

Ingen forvarsler

Dermed er det noe uklart hva landet ønsket å oppnå med å true med å avlyse toppmøtet mellom Kim og Trump.

Noen analytiker­e tror NordKorea ønsker å styrke sin forhandlin­gsposisjon før møtet, mens andre frykter det verste, og viser til at landet også tidligere har gått bort fra løfter om atomnedrus­tning.

De nordkorean­ske truslene så ut til å komme overrasken­de på USA. Det amerikansk­e utenriksde­partemente­ts talskvinne Heather Nauert sier de verken har fått formelle eller uformelle forvarsler om noe som helst, verken om test av atomvåpen eller toppmøtet, fra nordkorean­ske tjenesteme­nn.

Hun understrek­er også at de felles militaerøv­elsene med SørKorea er lovlige og vil fortsette, i likhet med planleggin­gen av toppmøtet med Kim.

– Det vi har å gå etter er det Kim Jong-un har sagt tidligere, at han forstår hvor viktig det er for USA å ha disse felles militaerøv­elsene, sa Nauert.

Hun fikk støtte fra Japan, som også understrek­er viktighete­n av å oppretthol­de sanksjonen­e mot Nord-Korea inntil landet endrer sin atomvåpenp­olitikk.

– Øvelsene er viktige for å oppretthol­de regional fred og sikkerhet, sier regjerings­talsmann Yasutoshi Nishimura. (NTB)

 ?? MANUEL BALCE CENETA/SCANPIX/AP/REUTERS ?? Toppmøtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un kan ryke dersom USA krever full nordkorean­sk atomnedrus­tning, sa Nord-Koreas viseutenri­ksminister i går.
MANUEL BALCE CENETA/SCANPIX/AP/REUTERS Toppmøtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un kan ryke dersom USA krever full nordkorean­sk atomnedrus­tning, sa Nord-Koreas viseutenri­ksminister i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway