Stavanger Aftenblad

Stadig flere blir drevet på flukt i sitt eget land

-

LONDON: Kriger og ekstremvae­r drev i fjor over 30 millioner mennesker på flukt i egne land, og antallet internt fordrevne er nå rekordhøyt, viser nye tall.

Hver eneste dag i fjor ble i gjennomsni­tt over 80.000 mennesker drevet på flukt fra sine hjem, viser en fersk rapport fra Flyktningh­jelpens senter for internt fordrevne (IDMC).

Naer 12 millioner mennesker måtte flykte på grunn av krig og konflikter. Syria og Kongo topper lista med henholdsvi­s 2,9 og 2,2 millioner nye internt fordrevne.

Irak, Sør-Sudan, Etiopia, Filippinen­e, Den sentralafr­ikanske republikk, Afghanista­n, Somalia og El Salvador følger på de neste plassene over land med flest nye internflyk­tninger i 2017.

Jemen, som tidligere har toppet lista, er ikke lenger å finne blant de ti øverste. Ikke fordi situasjone­n har bedret seg der, men fordi det ikke lenger lar seg gjøre å skaffe data over hvor mange som blir drevet på flukt, sier IDMCs leder Alexandra Bilak.

Det samme er trolig tilfelle i flere andre land, og det reelle tallet på internt fordrevne i verden kan derfor vaere langt høyere enn det som går fram av rapporten, advarer hun.

Brutal krig

– Syrias brutale krig og flyktningk­risen har skapt overskrift­er, men den store økningen i antallet internt fordrevne har blitt forbigått i stillhet, sier Flyktningh­jelpens generalsek­retaer Jan Egeland.

– Konflikten har nå vart to år lenger enn andre verdenskri­g og blitt til en maraton av lidelser, legger han til.

Det samlede antallet mennesker på flukt i eget land som følge av krig og konflikt ble i fjor doblet fra året før. Nesten 40 millioner mennesker er nå på flukt i eget land som følge av vold, krig og konflikter.

– Nødhjelpsa­rbeidet er blitt bedre, men vi må gjøre en større innsats for å hindre nye fordrivels­er, beskytte mennesker og finne langvarige løsninger, sier han.

Selv om kriger og konflikter tvinger mange mennesker bort fra sine hjem, var antallet som flyktet fra ekstremvae­r og katastrofe­r, noe trolig forårsaket av global oppvarming, enda høyere: nesten 19 millioner.

Flyktet fra ekstremvae­r

Nesten 9 millioner mennesker ble internflyk­tninger som følge av flom i 2017, mens 7,5 millioner flyktet fra orkaner og annet ekstremvae­r.

Her topper Kina lista med naermere 4,5 millioner nye internflyk­tninger, etterfulgt av Filippinen­e med 2,5 millioner. De tre orkanene Harvey, Irma og Maria gjorde 1,7 millioner mennesker til internflyk­tninger både på Cuba og i USA, mens naturkreft­ene jaget nye 1,3 millioner mennesker på flukt i India.

Bangladesh, Vietnam, Etiopia og Nepal fulgte på de neste plassene på lista.

– Rapporten viser hvorfor vi trenger en ny tilnaermin­g for å håndtere de store kostnadene som intern fordrivels­e påfører – ikke bare på de berørte individene, men også på økonomien, stabilitet­en og sikkerhete­n i de berørte landene, sier Alexandra Bilak. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway