Stavanger Aftenblad

Askesky og rødt vulkanvars­el skremmer Hawaii

-

LOS ANGELES: En askesky fra Kilaueavul­kanen på Hawaii har steget over 3.500 meter opp i lufta. Vulkanvars­elet på Hawaii er økt til høyeste farenivå.

Askeskyen skyldes steinsprut og gasseksplo­sjoner fra et av kratrene på Kilauea-vulkanen, og beveger seg med vinden mot sørvest, ifølge sivilforsv­aret på Hawaii.

Skyen og aktivitete­n under bakken har ført til at vulkanvars­elet til det amerikansk­e jordskjelv­senteret USGS er hevet til rødt. Det betyr at et utbrudd er foreståend­e, har begynt eller at det er ventet giftig aktivitet både på bakken og i luften.

Lokale myndighete­r sier lufta er forurenset så mye som 29 kilometer unna vulkanen, og beboere i området bes om å holde seg unna og kjøre forsiktig.

Nye sprekker

Myndighete­ne har også bedt fly om å holde seg unna området rundt Kilauea, siden vulkansk aske fra eventuelle nye utbrudd kan skade jetmotorer. Meldingene om askeskyen kom samme dag som det ble meldt om ny sprekkdann­else naer Lanipuna Gardens. Dette er den 20. i rekken av lava-lekkende sprekker som er forårsaket av Kilaueavul­kanens utbrudd 3. mai.

Sivilforsv­aret sier farlig gass lekker ut fra sprekkene, og området er evakuert.

–Rødt farenivå betyr umiddelbar helsefare, så ta grep for å unngå videre eksponerin­g. Alvorlige problemer kan oppstå, for eksempel kvelning eller pustevansk­er, skriver de i en uttalelse.

Ødeleggels­er

Så langt har 40 hjem og andre bygninger blitt ødelagt av lavaen fra Kilauea-vulkanen, som ligger på den sørøstlige delen av øya Hawaii.

Ifølge Reuters har utbruddet også påvirket turistindu­strien. Rob Birch, direktør for det statlige turistbyrå­et på Hawaii, sier antallet hotellbest­illinger for sommeren er naer halvert fra i fjor.

Øya Hawaii er en del av øygruppa og delstaten med samme navn, som består av mange eldre vulkaner og tre unge og aktive vulkaner. Disse omfatter jordas største vulkan, Mauna Loa, og den undersjøis­ke vulkanen, Loihi, i tillegg til Kilauea, som er en av verdens mest aktive vulkaner.

Frykten er at sistnevnte skal ha et nytt eksplosivt utbrudd, noe som sist skjedde i 1924. Undertrykt damp kan potensielt skyte en 6.100 meter høy askesky opp fra vulkanen, ifølge USGS. (NTB)

 ?? U.S. GEOLOGICAL SURVEY ?? Den store askeskyen på Hawaii har steget til over 3.500 meter.
U.S. GEOLOGICAL SURVEY Den store askeskyen på Hawaii har steget til over 3.500 meter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway