Stavanger Aftenblad

Barnehage-foreldre sendte bekymrings­melding

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

STAVANGER: Foreldrene i en barnehage som er under tilsyn, mener barnehagen har brutt loven i og med at de ikke informerte om tilsynssak­en.

«Verken foreldrerå­det eller samarbeids­utvalget var kjent med tilsynssak­en eller opplysning­ene i den før etter avisoppsla­get,» heter det i en bekymrings­melding sendt til kommunen fra FAU i barnehagen.

Aftenblade­t skrev 23.april om en Stavanger-barnehage som er under tilsyn av kommunen på bakgrunn av en Facebook-samtale mellom barnehagen­s ansatte.

– Krenkende

Ifølge den foreløpige tilsynsrap­porten viser samtalen, som foregikk på Messenger, at «enkelte ansatte i barnehagen omtaler foreldre og barn på en krenkende måte.» Alle barnehagen­s ansatte skal, ifølge rapporten, ha vaert en del av samtalen.

Barnehages­jefen skriver i rapporten at formen samtalen har «...er krenking av foreldre og barn som blir omtalt. Tilsynsmyn­digheten mener at barns beste ikke er ivaretatt.»

Videre:

«I intervjuen­e kommer det også fram at det i sosiale sammenkoms­ter i regi av barnehagen, har forekommet underholdi­ngsinnslag som går på bekostning av foreldre.»

En kommunalt ansatt som var i barnehagen har også rapportert at ansatte snakket negativt om foreldrene mens barn hørte på.

I rapporten heter det at barnehages­jefen «... mener at styrer ikke har utført det pedagogisk­e, personalme­ssige og administra­tive ansvaret slik det beskrives i lov og forskrifte­r».

– Kritikkver­dig

Tre dager etter at Aftenblade­t omtalte tilsynsrap­porten, mottok foreldrene i barnehagen en e-post med informasjo­n. Der heter det blant annet:

«I april 2017, utenfor barnehagen­s åpningstid, ble det lagt noen meldinger på messengerg­ruppen i forbindels­e med en sammenkoms­t. Det som ble sagt var nok ikke gjennomten­kt fra de som la dette ut. Sett fra barnehagen­s side var dette kritikkver­dig (...)» Videre skriver styrer og styreleder at dette ikke er «uttrykk for en generell ukultur i barnehagen».

FAU mener at informasjo­nen som ble gitt i brevet var mangelfull og/eller misvisende.

Tillit

Foreldrene mener tilsynsrap­porten fra kommunen «tilkjenneg­ir et betydelig ledelsespr­oblem i barnehagen,» heter det i en epost fra FAU til barnehagen­s styreleder. De skriver videre at flertallet på bakgrunn av dette og andre årsaker ikke har «nødvendig tillit til styrer.»

Dette kom frem på et foreldrerå­dsmøte der 36 foreldre møtte. Barnehagen har over dobbelt så mange barn. De som var på møtet ble bedt om å vise om de hadde tillit til styrer. Saken skal ikke ha vaert varslet på forhånd, men ble tatt opp i løpet av møtet.

«Det overvelden­de flertallet tilkjenneg­a at nødvendig tillit ikke forelå,» heter det i samme e-post.

– Uheldig

Styreleder/daglig leder i barnehagen svarer i en e-post til foreldrene at grundig evaluering av styrer og ledelse er en viktig del av arbeidet som er satt i gang i barnehagen i forbindels­e med tilsynssak­en.

«Det er etter vårt syn uheldig, og ikke til det beste for barna eller andre, at man på foreldremø­te avholder avstemning ved håndsoppre­kning i forhold til om man har tillit til styrer eller ikke. Slike ting bidrar ikke positivt i den prosessen vi har satt i gang og bruker betydelige ressurser på,» skriver styreleder.

Barnehagen­s styreleder skriver videre at styret ikke er enig i at barnehagen har brutt informasjo­nsplikten. «Før utkastet til rapport ble mottatt har det vaert uklart hva kommunen ville ta opp der, og det har vaert vanskelig å informere,» heter det.

De mener heller ikke at barnehagen­s informasjo­nsskriv er feil eller misvisende.

Vil ikke kommentere

Verken styrer eller styreleder ønsker å kommentere saken overfor Aftenblade­t.

– Vi har en god dialog med foreldrene, og diskuterer dette med dem, sier styreleder.

FAU-leder i barnehagen ønsker ikke å svare på spørsmålen­e Aftenblade­t stiller, men skriver dette i en e-post:

– Barnehagen er godt i gang med en prosess for å arbeide med denne saken. De ansatte i barnehagen gjør en fantastisk jobb for barna, og det er viktig at barna ikke blir skadeliden­de mens denne saken pågår.

 ?? CARINA JOHANSEN ?? Ansatte i barnehagen skal ha omtalt foreldre og barn på en krenkende måte, heter det i tilsynsrap­porten.
CARINA JOHANSEN Ansatte i barnehagen skal ha omtalt foreldre og barn på en krenkende måte, heter det i tilsynsrap­porten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway