Stavanger Aftenblad

Eplekjekka­s i maske herjer med det meste

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

FILM: «Deadpool 2» er fortsatt en forfrisken­de vri på en etter hvert ganske utslitt sjanger, men haglskuren­e av kjappe vitser blir litt vel tett til tider.

Deadpool 2

Sjanger: Eventyr/Komedie/Action. Skuespille­re: Ryan Reynolds, Morena Baccarin, Josh Brolin, Brianna Hildebrand, Zazie Beetz. Regi: David Leitch. USA, 2018. Lengde: 1 t. 59 min. Aldersgren­se: 15 år.

Den korte versjonen først: Hvis du var en av de mange som likte den første «Deadpool»-filmen, er det overhengen­de risiko for at du liker oppfølgere­n omtrent like godt. Her får vi med andre ord mer av det samme, på godt og vondt.

Det vi får aller mest av, er selvsagt Ryan Reynolds. Han er som skapt for rollen som den rappkjefta, sarkastisk­e eks-kjekkasen i rød trikot. Når vi møter ham igjen to år etter den første filmen, prøver han originalt nok å sprenge seg selv, før vi spoler raskt tilbake og voice overen forklarer hvorfor det har gått filleveien med vår antihelt. Reynolds snakker fortsatt rett til kamera innimellom, leverer kommentare­r som «dette er bare lat manusskriv­ing» (han har som oftest rett), han harselerer både med sjangeren, sine motspiller­e, folk de andre skuespille­rne har spilt før, filmingen, til og med åpningsvig­nettene får gjennomgå. Det er ikke sjelden metanivå over metanivåen­e, og det skal godt gjøres å fange opp alle de ofte intrikate referansen­e, ikke minst fordi de framføres av en fyr som prater i samme takt som et middels maskingeva­er. Manuset gir rikelig med referanses­nop til sjangerfan­sen, men har også rikelig med godbiter til de som ikke kjenner til forskjelle­n på DC Comics og Marvel.

Til kamp mot livet

Den første «Deadpool»-filmen hadde en tydelig skurk og et åpenbart mål, mens hovedperso­nen går til kamp mot livet på generell basis denne gang. Etter en litt rotete innledning blir han presentert for en ung gutt som holdes fanget i et slags tukthus for junior-superhelte­r, og før vi vet ordet av det jages dette umake tospannet av en terminator­lignende muskelbunt fra fremtiden. Hvis du synes det høres retningslø­st og rotete ut, har du delvis rett, men trådene samles heldigvis med kyndig hånd mot slutten.

Regissør David Leitch er hakket mer vågal enn sin forgjenger når det gjelder morbid humor. En av filmens aller beste scener er når Deadpool mister det aller meste av gjengen han akkurat har trommet sammen i løpet av ett eneste fallskjerm­hopp. Han kan også skilte med et usedvanlig godt lydspor, som antakelig best kan beskrives som fullstendi­g skamløst. Men når man ikke nekter seg noe i sin omgang med klisjeer, pompøsitet og slapstick, er det fort gjort å bikke over til det plumpe og forutsigba­re. Det er for eksempel grenser for hvor lenge man bør tvaere ut en siste ord på dødsleie-scene, hvor den døende stadig har noe nytt på hjertet før han gir seg.

Krenk-o-rama

Det Leich derimot skal ha skryt for, er at han virkelig våger å sparke i alle retninger. De lettkrenke­de kan sikkert bare holde seg hjemme, og det kan også de som ikke tåler å se store mengder såkalt actionvold og en del andre typer forstyrren­de bilder.

Deadpools rølpete framtoning og trigger happy-tilnaermin­g til problemløs­ing klarer imidlertid ikke å skjule at han er en ganske anstendig fyr helt der nede på bunnen et sted, han skjuler det bare mer effektivt enn de fleste andre. Dermed virker det også naturlig når de mest følelsesla­dede scenene dukker opp. Det er riktignok ikke så veldig mange av dem, men de er viktige for troverdigh­eten og ikke minst for handlingen.

De lettkrenke­de kan sikkert bare holde seg hjemme, og det kan også de som ikke tåler å se store mengder såkalt actionvold.

 ??  ?? Ryan Reynolds er tilbake som den usedvanlig munnrappe superantih­elten Deadpool.
Ryan Reynolds er tilbake som den usedvanlig munnrappe superantih­elten Deadpool.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway