Stavanger Aftenblad

Lars von Trier: «En del av straffen min»

-

FILM: Lars von Trier vender tilbake til filmfestiv­alen i Cannes etter sju år. I 2011 ble han erklaert uønsket på grunn av en uttalelse om Adolf Hitler.

Nå har han entret byen igjen – men filmen «The House That Jack Built» vises utenfor konkurrans­e.

– Det er herlig å vaere tilbake, og jeg ble veldig overrasket over den varme mottakelse­n jeg fikk. Men det satt langt inne å få komme, sier filmskaper­en.

– At jeg ikke får konkurrere er nok en liten del av straffen, sier han videre.

Den von Trier som TT møter i produksjon­sselskapet Zentropas villa, rett utenfor sentrum av Cannes, er en mann som går og snakker langsomt. Mye av det som har vaert sagt og skrevet om den danske filmkunstn­eren i senere tid, har handlet om alkoholism­e og psykiske problemer – som panikkangs­t og depresjon.

– Jeg er med i et opplegg nå, mot alkoholism­e. Men her i Cannes er det umulig å ikke drikke alkohol. Så akkurat nå har jeg tatt noen dager fri fra det opplegget, sier regissøren.

Vekker reaksjoner

«The House That Jack Built» er en fortelling om seriemorde­ren Jack, spilt av Matt Dillon. Vi møter ham når han forteller den mystiske Serge om drap han har begått, og om tanker rundt liv, kunst og filosofi. Det er rett som det er en svaert voldsom og voldelig film, og under gallavisni­ngen mandag kveld var det mer enn hundre personer som rett og slett valgte å forlate visningen – i ren protest.

Til dette sier regissøren: – Det er viktig å ikke vaere elsket av alle. Dersom man er det, da har man mislyktes. Filmene mine blir laget for å få mennesker til å tenke. De skal ikke komme ut fra kinoene og føle seg helt tilfredsst­ilt. De skal tenke «men herregud, hvordan kunne jeg le av det der»?

Provokativ humor

Selv om han snakker langsomt, og skjelver på hendene, er humoren som alltid fremtreden­de hos Lars von Trier. På spørsmål om likhetene mellom ham selv og Jack, sier han at ja, det finnes likheter:

–Men jeg har aldri drept noen. Dersom jeg noen gang gjør det, så blir det en journalist.

Og på spørsmål om hvorfor han etter mange års stillhet har begynt å snakke med pressen igjen, sier han bare: – Hadde jeg noe valg?

Det er scener i «The House That Jack Built» som har skapt spekulasjo­ner rundt om dette kan vaere von Triers siste film. Han sier imidlertid at dette ikke er tilfelle.

– Når jeg arbeider er jeg ikke like redd. Jeg må gjøre noe, ellers er livet vanskelig, slår han fast.

Det som venter på ham nå omtaler han som en Etude, eller en serie på 36 korte filmer som alle skal telle ti minutter hver.

– Prosjektet er basert på ei bok om de 36 ulike intrigene man kan lage film om. Jeg kommer til å spille inn filmene i ulike land, med ulike skuespille­re, slår han fast.

 ?? REGIS DUVIGNAU ?? Lars von Trier, til høyre, er tilbake på den røde løperen i Cannes. Til venstre skuespille­rne Siobhan Fallon Hogan og Matt Dillon.
REGIS DUVIGNAU Lars von Trier, til høyre, er tilbake på den røde løperen i Cannes. Til venstre skuespille­rne Siobhan Fallon Hogan og Matt Dillon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway