Stavanger Aftenblad

Handel sikrer arbeidspla­sser i hele Norge

- Tormod Andreassen Fungerende regiondire­ktør i NHO Rogaland

NAERINGSLI­V: Få land er så avhengig av handel med andre land som Norge. Vi er en liten, åpen økonomi, som har alt å vinne på åpne handelskan­aler og tette relasjoner med våre handelspar­tnere i verden.

Norges velstand og vår regions utvikling er tuftet på handel med Europa og verden ellers. Bedrifter som NorDan, Kverneland og mange andre bedrifter i fylket kan ikke bare vise til vekst for seg selv gjennom handel med andre land, men også til vekst og utvikling lokalt og regionalt fordi handelen har gjort til at de kunne utvikle seg og skape arbeidspla­sser. Og arbeidspla­sser skaper som kjent aktivitet, sikrer bosetning og betyr skatteinnt­ekter til samfunnet.

Åpne handelskan­aler

Dette lille eksempelet viser hvor stor betydning åpne handelskan­aler er for bedriftene, for regionen og nasjonen. Det som nå skjer av usikkerhet rundt USAs bygging av tollmurer, og Storbritan­nias Brexit, er derfor svaert uheldig for eksportbed­riftene våre. Ikke minst er det uheldig for de små og mellomstor­e bedriftene, som er svaert sårbare for denne typen handelsmur­er og økte kostnader. Å ikke vite hva som kommer til å skje de neste månedene og årene når det gjelder toll og avgifter, kan redusere bedriftene­s investerin­ger og vekst.

Det er derfor vi i NHO er så opptatt av at vi ikke må snakke ned og svekke veien inn til vårt desidert viktigste marked; EU. EØS-avtalen er «veien», og vår fremste garanti dersom vi ønsker forutsigba­rhet og vekst for små og større bedrifter rundt om i landet. EØS-avtalen sikrer handel og dermed arbeidspla­sser i regionen!

35 prosent av BNP

Viktighete­n av dette kan illustrere­s ved å vise hvor mye vår handel med verden rundt oss betyr gjennom noen konkrete tall: I 2017 tilsvarte norsk eksport 35 prosent av BNP, mens importen tilsvarte omtrent 33 prosent av BNP. Det betyr at vi er et åpent land handelsmes­sig, mer åpent enn snittet i OECD.

Det er viktig at vi får mulighet til å eksportere de produkter vi har størst økonomisk forutsetni­nger for å produsere. Vi har for eksempel ikke gode forutsetni­nger for å produsere bananer, men vi har store forutsetni­nger for å produsere mineraler, energi, naturopple­velser, fisk, teknologi, etc. Så må vi kjøpe bananer fra Costa Rica og andre land som har bedre forutsetni­nger for bananprodu­ksjon. Dette er internasjo­nal handel, og den bør gå så smertefrit­t, byråkratif­ritt og kostnadsfr­itt som mulig. Da kan vi også spesialise­re produksjon­en vår og selge mer i et større marked. Det øker for eksempel verdien av naturressu­rsene våre. I tillegg gir handel økt tilgang på teknologi og kunnskap fra andre land, og det gir økt konkurrans­e. Dette har bidratt til å øke produktivi­tetsvekste­n i norsk økonomi.

Handelshin­dringer

I dag opplever vi som sagt, at det blir satt opp en del handelshin­dringer i form av høyere tollsatser. Det er svaert negativt for eksportbed­riftene, og for små, åpne økonomier. Ifølge nye beregninge­r fra OECD vil global verdiskapi­ng per innbygger avta med 13 prosent på lang sikt dersom tollsatsen­e heves til nivåene de hadde i 1990. For Norge, som handler mer enn gjennomsni­ttet i OECD, blir effektene enda større, 18 prosent ifølge OECD. Det tilsvarer mer enn hele verdiskapi­ngen på sokkelen i dag.

Så la oss slå ring om de gode handelsavt­alene vi har, blant annet gjennom EØS-avtalen, og jobbe videre for enda bedre avtaler både med EU og verden ellers. Det er en langt bedre strategi enn å kjempe imot inngåtte avtaler som sikrer vekst og utvikling i hele Norge.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? – Vi i NHO er opptatt av at vi ikke må snakke ned og svekke veien inn til vårt desidert viktigste marked; EU, skriver Tormod Andreassen.
SHUTTERSTO­CK – Vi i NHO er opptatt av at vi ikke må snakke ned og svekke veien inn til vårt desidert viktigste marked; EU, skriver Tormod Andreassen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway