Stavanger Aftenblad

Et depressivt syn på livet

- Geir Flatøe geir.flatoe@aftenblade­t.no

PLATE: Hun sliter med angst og mismot, men skaper deilige låter av det.

Courtney Barnett: «Tell me how you really feel» (Marathon Artists/Playground)

Courtney Barnett har vaert åpen om depresjone­r og melankoli. Tidligere har hun myknet det med selvironi, men denne gang handler det mer om utlevering og terapi.

Etter å ha vaert med i et par Melbourne-band, ga hun ut to ep-er i eget navn. De ble slått sammen til ett album, som viste at verden hadde noe godt i vente.

Det kom med albumet «Sometimes I sit and think, and sometimes I just sit» i 2015. Courtney Barnett havnet på hitlistene og fikk en Grammy-nominasjon for beste, nye artist.

Hun fulgte opp med albumet «Lotta sea lice», et samarbeid med Kurt Vile. Det ble i meste laget internt, men ga oss tre-fire fine kutt.

Nå er ep-ene, debuten og samarbeide­t unnagjort. På tide å vise hva hun virkelig kan.

Hun åpner med «Hopefulles­sness», en sang som bruker snaue fem minutter på å gå fra slackerroc­k til grønsj. Eller fra Pavement til Nirvana, om du vil.

«City looks pretty» er slentring hånd i hånd med travle trommer og skurrende gitarer. Det virker som om Barnett har fått føling med prisen for popen, som Jokke sa det:

Friends treat you like a stranger and strangers treat you like their best friend

Samboerfor­holdet skrangler i «Charity»: Can we talk about it once we’ve slept? Hun hever stemmen, men kjører det samme løpet.

På «Need a little time» finner hun fram den akustiske gitaren, men trommis Dave Mudie tilhører grønsjskol­en og elgitaren samler ikke støv lenge. På nytt om et forhold som skranter: I don’t know a lot about you, but you seem to know a lot about me, so I take a little time out.

De tre første sekundene av førstesing­len «Nameless, faceless» høres ut som åpningen på en klassisk Mott the Hoople-låt, før den går fra Neko Case til Nirvana på et halvt minutt. En sang preget av mistro og frykt.

«I’m not your mother, I’m not your bitch» er garasjeroc­k med noe å hevne. Tøff som bare det og feies unna på under to minutter.

Vi får en enda lenger tittel i «Crippling self doubt and a general lack of self confidence». Igjen en smak av Nirvana i refrenget. Platetitte­len tell me how you really feel er hentet herfra, før det svares med I don’t know anything. Kim Deal korer.

«Helf your self» er en snakkesang på det jevne, mens høydepunkt­et «Walkin’ on eggshells» er verd hele prisen på plata. Den bringer sommeren inn i stua, men tittel og tekst sirkler rundt et forhold i ferd med å falle sammen:

No use drinking from a leaking cup

You know what I mean? Not really, it seems

Hun avslutter med «Sunday roast», forholdsvi­s anonym låt før den passer midten og resten er pur allsang. Her finner hun første gang fred i forholdet eller i et vennskap. Det er ikke perfekt og ikke like spennende lenger, men det er hva man har og hva man vil savne:

Keep on keeping on

You know you’re not alone I know all your stories but I’ll listen to them again

Et lyspunkt på en ellers mørk og melankolsk plate. Flott er den uansett.

Beste spor: «City looks pretty», «Need a little time», «Walkin’ on eggshells», «Sunday roast».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway