Stavanger Aftenblad

God speaker, god opplevelse

-

LEDER: Publikumst­jenestene på norske fotballban­er har i årevis vaert så dårlige at de har invitert folk til å holde seg hjemme og se kampene på fjernsyn. Noe skyldes rigide regler, noe skyldes slappe arrangører, som for eksempel Viking.

Det er ikke bare spillet som har plaget de som har orket å gå på Viking stadion (nå: SR-Bank Arena) de siste årene. Det har vaert kaldt (varmeanleg­get har bare virket delvis), det har vaert mørkt (lyspaerene i flomlysanl­egget er ikke skiftet ut) og det har generelt vaert elendig informasjo­n til tilskuerne.

De stadig vekslende høyttalers­temmene har avdekket begrenset interesse for norsk fotball. Til dels har de slitt alvorlig med å uttale navnene både på hjemmelage­ts og bortelaget­s spillere. Bare unntaksvis har de informert om det som skjer på andre arenaer.

De siste kampene har Viking hatt en «speaker» som faktisk vet hva han snakker om, er interesser­t og engasjert. Det har ført til en stor og god debatt i Aftenblade­t. Lokalprofi­len Øyvind Jacobsen er beskyldt for sjåvinisme og pinlighete­r fra den ene siden, men har også mottatt hyllest.

Siden Viking møtte et lag fra nabobyen og siden sifrene 5–2 var spesielle, er det klart at det satte sitt preg på høyttalert­jenesten. Derfor er det lett å forstå Helge Line Aasland fra Sandnes, som i et debattinnl­egg brukte ord som «bøllete» og «uhøflig» om det som kom ut fra høyttalern­e i Jåttåvågen 16. mai.

Vi er likevel ikke enige i karakteris­tikkene. Det var sjåvinisti­sk og kanskje litt olstrete. Samtidig var det nøkternt og tydelig når det gjaldt motstander­lagets lagoppstil­ling og mål. Det var heller ikke tvil om at det var en person som visste hva han snakket om

(selv om følelsene helt klart lå i den nordre enden av Gandsfjord­en).

Hadde motstander­laget vaert fra Østlandet, hadde ikke debatten blitt så voldsom som den faktisk er blitt i pinsen. Hadde resultatet blitt 0–0, ville det også vaert stille. Men på stadion spilte de Mods med «eg kan tella te fem...», da Viking laget sitt femte mål. Selvsagt var det provoseren­de, men det bidrog til en kveld alle vil huske.

Norges Fotballfor­bund har detaljregu­lert hva som skal skje på norske arenaer, ikke bare i toppdivisj­onen, men også ned i den ligaen Sandnes Ulf og Viking befinner seg i. Reglene er rigide, strenge og hører hjemme på europeisk toppnivå, men ikke i hverdagsli­ge norske kamper. Vi tror ikke Viking brøt noen av reglene, men håper de utfordret dette regimet. Bare sånn vil folk komme tilbake til tribunene igjen.

Og Viking må selvsagt finne seg i motsatt behandling når de kommer til Sandnes, Notodden og Hamar. Dette må norsk fotball tåle.

 ?? TORSTEIN LILLEVIK ?? Øyvind Jacobsen (som også er lokalpolit­iker for Arbeiderpa­rtiet) får både ris og ros for arbeidet som «speaker» under kampen mellom Viking og Sandnes Ulf.
TORSTEIN LILLEVIK Øyvind Jacobsen (som også er lokalpolit­iker for Arbeiderpa­rtiet) får både ris og ros for arbeidet som «speaker» under kampen mellom Viking og Sandnes Ulf.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway