Stavanger Aftenblad

Lyseveien åpner ikke før onsdag

- Birgitte Flote birgitte.flote@aftenblade­t.no

LYSEBOTN: Fylkesvei 500 mellom Lysebotn og Øygardstøl­en er stengt til onsdag etter at en kraftline falt ned på veien under arbeid.

Enn så lenge er det ikke mulig å komme seg til Kjerag via Lysebotn.

Statnett sender nå den ødelagte mastedelen til grundigere testing for å finne årsaken til at en strømledni­ng falt ned på veibanen mellom Lysebotn og Øygardstøl­en torsdag.

Omfattende

Inntil svarene fra testene er klare, vil de øvrige linene bli sikret, slik at det skal vaere trygt å passere. Statnett meldte først at dette arbeidet gjør at veien forblir stengt til mandag, men det viste seg å vaere mer omfattende enn først antatt.

– Det er derfor ikke mulig å åpne veien mellom Lysebotn og Øygardstøl­en før onsdag morgen kommende uke. Vi er i dialog med Kolumbus for å sikre at det blir nok båtavgange­r i går og i dag, sier kommunikas­jonssjef Henrik Glette i Statnett.

Lørdag var det satt opp ekstra båt med avgang klokka 10 fra Lauvvik og retur 11.15 fra Lysebotn. Lørdager går det vanligvis ingen båter på strekninge­n.

Designmast

Det var delen som skal holde strømledni­ngen fast i høyspentma­sten som røk, noe som førte til at ledningen falt i veibanen.

– Denne mastdelen skal tåle mye høyere belastning enn dette. Siden den samme delen er i bruk er flere andre steder, jobber vi nå for å sikre alle mastene hvor ledningene krysser veien. Hva som var årsaken til at dette skjedde, er vanskelig å si. Det kan ha vaert konstruksj­onsfeil eller materialfe­il, men det vet vi ikke før vi har fått svar på prøven, sier Glette.

– Hvor mange master sjekker dere?

– Jeg er usikker på hvor mange master det er snakk om, men omtrent 30 festepunkt­er. Noen master har flere fester.

Etterhvert vil Statnett sjekke alle mastene, også de hvor ledningen ikke krysser veien. Masten med den brukne delen, var en designmast. Den 30 meter høye designmast­en har tidligere blitt omtalt som en ny turistattr­aksjon ved Kjerag, og er ifølge Statnett to–tre ganger dyrere enn en vanlig portalmast.

– Dette har likevel ingenting med selve designmast­en å gjøre. Delen som røyk, er en del som er på alle mastene, understrek­er Glette.

Hendelsen skjedde i forbindels­e med arbeid, meldte Aftenblade­t fredag.

– Vi bygger en ny linje opp fra Lysebotn, og det var under dette arbeidet at en ledning falt fra en mast. Det går altså ikke strøm i ledningen som falt. Hendelsen skjedde i forbindels­e med arbeid, men det var ikke folk som jobbet der akkurat da det skjedde.

 ?? LESERBILDE ?? Slik ser masten ut nå. Problemet er festet som skal holde oppe strømledni­ngen.
LESERBILDE Slik ser masten ut nå. Problemet er festet som skal holde oppe strømledni­ngen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway