Stavanger Aftenblad

– Vi kan ikke fortsette med å utkjempe en krig som vi ikke vant

- Nilas Heinskou Aftenblade­t/Politiken

BEOGRAD: Bygningene i den serbiske hovedstade­n forteller en historie om politiske problemer, krig og korrupsjon. Serbia står først i køa dersom EU skal utvides i 2025, men utviklinge­n går sakte, og mange innbyggere har gitt opp drømmen om et Serbia i EU.

Den store parkerings­plassen ved motorveien virker så velkjent. Det samme gjelder de gule og blå firkantede byggene og den meterhøye logoen på veggen. For ikke å glemme de store, blå handlepose­ne som også er så kjekke å ha skittentøy i, og de uendelige, labyrintis­ke gangene mellom Klippan, Billy og alle de andre produktene.

Den europeiske normalitet­en i form av en Ikea-butikk kom til Serbia i fjor, med stor ståhei og følelsesla­dde lovprisnin­ger fra presidente­n. Det var en symbolsk viktig begivenhet. Ikea hadde åpnet en liten filial i Jugoslavia i 1991, men denne måtte stenge året etter, da landets styre kollapset. Nå er det imidlertid lördagsgod­is i Serbia igjen, i Beograd-forstaden Bubanj Potok. Butikken ble imidlertid forsinket med syv år på grunn av «stor ineffektiv­itet» i det serbiske byråkratie­t, ifølge Ikeas regionale direktør, som blant annet har underholdt om sine møter med 17 institusjo­ner samtidig.

Merkverdig­e tilbygg

Så grundig foregår det imidlertid ikke alltid i Serbia. I Beograds sentrum er det et vell av eksempler på merkverdig­e tilbygg som skyter opp som knopper på eksisteren­de leilighets­bygg. Knopper som er i helt andre stilarter og farger enn originalen. Tilbyggene ser morsomme ut, men korrupsjon­svaktbikkj­ene ler ikke. De ser lovbrudden­e, den følgende politiske tilgivelse­n og plutselige endringer i lokalstyre­nes planer. Det er mye man kan få til om man bare har de rette kontaktene.

Ikea-butikken i Bubanj Potok har tilsynelat­ende ikke fått sitt folkelige gjennombru­dd ennå. Denne fredagsfor­middagen er det i hvert fall fritt valg på parkerings­plassene. 39 år gamle Ivanka F. parkerer sin sølvgrå Ford Focus tett ved inngangsdø­ra. Hun er interiørde­signer, og er på jakt etter møbler til sitt sommerhus i Kosovo. Hun beveger seg rundt i labyrinten som om det var hennes egen leilighet, og bruker lang tid i selskap med Fabrikör og Regolit.

Ivana F. synes det er fortreffel­ig at den blå-gule normalitet­en har ankommet Serbia, og hun vil gjerne ha mer. Hun er blant de 52 prosentene av serberne som støtter landets forsøk på å bli tatt opp i EU.

Gammeldags tankegang

– Jeg tror det vil føre til en opprydding av korrupsjon­en. Og det vil vaere deilig med EU-støtte til infrastruk­tur. Se på motorveien­e i Romania. De er så vakre! Dessverre er det mange som har en mer gammeldags tankegang. Mange vil heller snakke om å holde fast i Kosovo. Slikt har jeg hørt siden jeg var barn. Men nå er det på tide å se fremover, sier Ivana F.

Mange serbere ser fortsatt Kosovo som nasjonens og den serbisk-ortodokse kirkens fødested, og vil derfor ikke anerkjenne Kosovos selvstendi­ghet. Serbia og Kosovo har fortsatt knuter på tråden og dårlige forbindels­er. Bokstaveli­g talt, i noen tilfeller. Om Ivana F. skal ha Ikeavarene transporte­rt til sitt sommerhus i Kosovo tar det åtte timer, selv om det kun er 40 mil dit.

Fra Ikea-varehuset oppsummere­r Ivana F. Serbias EU-status. I 2009 gikk 73 prosent av befolkning­en inn for EU-medlemskap, men støtten har falt i takt med at samtalene med EU har gått i stå. Og korrupsjon­en og manglende anerkjenne­lse av Kosovo er øverst på lista over problemer Serbia må unnagjort før de kan bli medlem av EU. For ikke å glemme reform av rettsvesen­et.

Forrige torsdag møtes statsog regjerings­ledere fra EU sine kollegaer på det vestlige Balkan for første gang på 15 år. EU-kommisjone­n håper at en utsikt til EU-medlemskap i 2025 vil kunne omstarte reformerin­gsprosesse­ne her.

Formet av krig

Det er lommer av den serbiske hovedstade­n som er like moderne og polerte som hvilken som helst annen europeisk storby. For eksempel det nye «biosuperma­rkedet», hvor man kan kjøpe kaldt kokosvann og forskjelli­ge typer speltmel. Eller skyskraper­ne ved «Belgrade Waterfront», som er i ferd med å reise seg som en eksklusiv mur mellom bykjernen og elva Sava.

Det er imidlertid flertall av områder som minner om en svunnen tid. De matte, grå betonghøyh­usene med upyntede navn som «Blokk 23» og «Blokk 9A» er gjenstande­r som står igjen fra Titos sosialisti­ske Jugoslavia. Og midt i byen minner et tidligere militaerho­vedkvarter om den blodigste konflikten i Europa etter andre verdenskri­g. Bygget ble bombet av Nato for 20 år siden, som et ledd i anstrengel­sene for å stanse overgrep mot den albanske befolkning­en og tvinge serbiske tropper til å trekke seg ut av Kosovo. Bygget står tilbake med et stort hull i fasaden, slik at man kan kikke opp på det halve gulvet i byggets syvende etasje.

Okkuperte fakulteten­e

Nenad Durdjevics voksne liv har blitt formet av de jugoslavis­ke krigene. Han var i ferd med å avslutte sin verneplikt da Slovenia og Kroatia erklaerte seg selvstendi­ge. Da startet oppløsning­en av Jugoslavia. Plutselig ble tette soldatkame­rater ansett for å vaere Serbias fiender. Men ikke av Nenad Djurdjevic. Han engasjerte seg raskt i fredsbeveg­elsen. Som jusstudent var han med på å stifte Serbias første uavhengige studentorg­anisasjon i 1992. De arrangerte demonstras­joner for fred og imot Slobodan Milosevic. De okkuperte fakulteten­e for å få sitt budskap hørt.

– Der oppe overnattet vi. Vi fikk nøkkelen fra faren til en kamerat som underviste på fakultetet, sier Nenad Djurdjevic, og peker opp mot andre etasje på fakultetet for filosofi på plassen foran bokhandele­n Plato, midt i Beograd. Dette var episentere­t for 90-tallets studentbev­egelse.

Nenad Djurdjevic ble politisk aktiv i opposisjon­spartiet GSS, og etter at Milosevic ble veltet fortsatte han sin kamp for liberale verdier i ikke-statlige organisasj­oner og tankesmier. Han har arbeidet for skiftende regjeringe­r, og som 46-åring er han i dag en kjent figur i det politiske livet. Vi spiser lunsj på en populaer restaurant rett ved bokhandele­n, og underveis hilser han på en tidligere statsråd og en sjef for et klassisk orkester.

Er du skuffet over Serbias utvikling etter krigens slutt?

– Som samfunn fikk vi aldri tatt en aerlig samtale om hva som skjedde i Jugoslavia. Vi fikk aldri snakket åpent om omfanget av grusomhete­ne, konsekvens­ene og ødeleggels­ene av våre samfunn. Og vi begynte med reformer, dereguleri­nger og privatiser­inger uten å klargjøre hva slags land vi ønsket å bli, sier Nenad Djurdjevic.

Mens Serbia kastet bort ti år på å utkjempe en nasjonalis­tisk krig mellom 1990 og 2000 opplevde de europeiske nabolanden­e en økonomisk vekst uten like. I krigens kjølvann glemte man også å bevare noen av de tingene som faktisk fungerte veldig bra i det tidligere Jugoslavia.

– På 80-tallet hadde vi for eksempel et velutvikle­t system som styrte betalingen­e over hele Jugoslavia. Når man ble trukket for sosiale bidrag og helsebidra­g på lønna tok det kun seks timer før systemet i hele Jugoslavia hadde styr på alle transaksjo­ner fra alle virksomhet­er. I dag tar det langt mer tid.

Ham mener at Serbia har alle forutsetni­ngene for å bli et «velutvikle­t mellominnt­ektsland»: en god geografisk plassering og talentfull­e og velutdanne­de unge. Men det krever et stort sprang i EUs retning. Nenad Djurdjevic har håp, men også tvil.

Vanskelige krav

Mens mange serbere ser EU som et organ som stiller vanskelige krav hele tiden er det mange andre som gjerne vil samarbeide med Serbia uten å stille krav, og uten å snakke om krigsforbr­ytelser. Russland, Kina og flere land i Midtøsten står parat. «Belgrade Waterfront» blir for eksempel bygget av et firma med base i Abu Dhabi – som for øvrig fikk oppgaven uten at den ble lagt ut på offentlig anbud.

I dag arbeider Nenad Djurdjevic som internasjo­nal rådgiver for det serbiske handelskam­meret, som har tette bånd til regjeringe­n. Derfor uttrykker han seg veldig diplomatis­k om følsomme emner. Han nøyer seg med å konstatere at det europeiske markedet utgjør mer enn 60 prosent av Serbias utenriksha­ndel, og at det dermed føyer seg først i rekka, før både Russland, Kina og alle andre land. Han nøyer seg med å påpeke at en god relasjon til Kosovo er i Serbias interesse. At det for eksempel ikke er rasjonelt at posten mellom de to naboene i dag må gå via Wien eller Zürich.

Nenad Djurdjevic håper at Serbia fortsatt får tatt den store, aerlige samtalen. Gjerne om fortiden. Men mest om fremtiden.

– Vi må spørre oss selv: På hvilke sider i historiebø­kene skal Serbia stå? Skal vi huskes som en del av de liberale demokratie­ne i Europa? Eller skal vi kun vaere kjent for en nasjonalis­tisk krig på 90-tallet? For meg står det klart at vi ikke kan fortsette med å utkjempe en krig som vi ikke vant.

 ?? ALAN DIAZ ?? Ikea åpnet i 1991 en liten filial i Beograd, denne måtte stenges når landets styre kollapset. I fjor var Ikea tilbake igjen, etter sju års forsinkels­er.
ALAN DIAZ Ikea åpnet i 1991 en liten filial i Beograd, denne måtte stenges når landets styre kollapset. I fjor var Ikea tilbake igjen, etter sju års forsinkels­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway