Stavanger Aftenblad

Gullpalmen til japansk drama

-

CANNES: Filmen «Shoplifter­s» av den japanske regissøren Hirokazu Kore-eda vant Cannesfest­ivalens aller gjeveste pris.

Filmen har høstet en rekke gode anmeldelse­r, og beskrives som et ømt portrett av en gruppe kjeltringe­r og mislykkede individer som danner en slags alternativ familie og tar seg av et gatebarn. Den er omtalt som «en moderne Oliver Twist».

Regissøren takket på japansk da han tok imot prisen under årets Cannes-galla, og dedikerte prisen til hele produksjon­steamet. Det er sjuende gang han presentere­r en film i den sørfranske filmbyen. Han ble tildelt en jurypris i 2013, men årets Gullpalme er hans første.

– Spørsmålet jeg stiller, er om mennesker som ikke deler blodsbånd, kan bygge opp en familie ved tilbringe tid sammen, sier Hirokazu Koreeda. Han kaller «Shoplifter­s» sin kanskje mest sosialt bevisste film.

Mange har sammenlign­et ham med Ken Loach, den britiske regissøren som er kjent for sine skildringe­r av vanlige mennesker som kjemper for å få hjulene til å gå rundt.

Juryens priser

Den amerikansk­e regissøren Spike Lee, som på forhånd var regnet som en av favoritten­e med sin «BlacKkKlan­sman», ble hedret med juryens store pris, Grand Prix, som uoffisielt betraktes som en slags annenplass i kåringen.

Årets Cannes-festival har på mange måter vaert preget av rekken av metoo-avsløringe­r som har rystet filmbransj­en de siste månedene. Debatten om kvinners representa­sjon har også rast høyt.

Årets Cannes-jury har vaert ledet av Cate Blanchett, og enkelte spekulerte på forhånd om hun ville gi Gullpalmen til en kvinne for andre gang i historien. Slik ble det altså ikke, men en av de største favoritten­e med kvinnelig regissør, Nadine Labakis «Capernaum», ble tildelt juryprisen.

Kasakhstan­ske Samal Jesljamova og italienske Marcello Fonte stakk av med skuespille­rprisene.

Jesljamova vant i kategorien beste kvinnelige skuespille­r for sin rolle som ulovlig immigrant i «Ayka», mens Fonte tok prisen for sin innsats i hevndramae­t «Dogman».

-Voldtatt

Et sterkt øyeblikk under prisutdeli­ngen kom da den italienske skuespille­ren Asia Argento skulle dele ut prisen for beste kvinnelige skuespille­r. Hun innledet med å snakke om produsente­n Harvey Weinstein, som hun anklager for å ha voldtatt henne.

– I 1997 ble jeg voldtatt av Weinstein på et hotellrom her i Cannes. Han satt midt blant dere. Denne festivalen var hans jaktmark. Men ting har endret seg, vi kommer ikke til å la deg komme unna med det lenger, sa hun.

Weinstein har tidligere benektet alle anklager om voldtekt, trakasseri­ng og andre overgrep som en lang rekke kvinner har rettet mot ham.

Polske Pawel Pawlikowsk­i tok prisen som beste regissør for filmen «Cold War». Filmen er satt i det kommunists­tyrte Polen på 40- og 50-tallet og forteller historien om en vanskelig romanse mellom komponiste­n og pianisten Wiktor og sangeren Zula. Filmen er en oppfølger til Oscar-vinneren «Ida» fra 2013. (NTB)

 ?? REGIS DUVIGNAU ?? Den japanske regissøren Hirokazu Kore-eda vant i går Cannesfest­ivalens gjeveste pris med filmen «Shoplifter­s».
REGIS DUVIGNAU Den japanske regissøren Hirokazu Kore-eda vant i går Cannesfest­ivalens gjeveste pris med filmen «Shoplifter­s».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway