Stavanger Aftenblad

– Steinblokk­er store som biler raste ned fjellsiden

- Birgitte Flote birgitte.flote@aftenblade­t.no Rolf Frøyland rolf.froyland@aftenblade­t.no

GJESDAL: Området i Gloppedals­ura hvor steiner traff en bil lørdag, er ikke rassikret. Geologer må vurdere fjellsiden før veien kan åpne.

En bil ble lørdag ettermidda­g truffet av mindre steiner som hadde løsnet og falt ned fra Gloppedals­ura på Fylkesvei 503 mellom Byrkjedal og Vikeså, ifølge Vegtrafikk­sentralen.

Geologer skal sjekke

– Steinraset kom i to omganger. Fredag var det små dryss av steiner, men så kom det større mengder lørdag. Det er et stykke av fjellet som har rast ut, men hvor høyt oppe i lia det kom fra vet vi ikke før vi har vaert oppe med drone og undersøkt, sier prosjektle­der Tor Oscar Walskaar ved Statens vegvesen.

I går undersøkte geologer ved hjelp av drone hvor raset gikk og hvorvidt det kan komme mer. På bakgrunn av dette vil de i dag avgjøre om veien kan åpnes.

Jan Morten Torsmyr var vitne til det store raset lørdag ettermidda­g. Han beskriver episoden som skremmende.

– Vi sto på parkerings­plassen til geoparken og så det hele fra avstand. De største steinblokk­ene var store som biler. Jeg vet ikke hvor mange steinblokk­er som løsnet, men det var skikkelig flaks at de ble knust på vei nedover. Dermed var det bare mindre steiner som traff veien, forteller Torsmyr til Aftenblade­t.

– Jeg ble bare stående å måpe etterpå, men sønnen min, Kristian, tok et bilde av støvskyen som la seg i dalen. Det var store krefter i sving og steinene hadde god fart nedover, sier han.

Torsmyr antar at steinraset løsnet fra toppen av fjellsiden. Hvor mye av raset som stoppet underveis og hvor mye som nådde veien, vet han ikke.

– Vi skulle videre den veien, men ble usikre på om vi burde fortsette. Man vet jo aldri hva som skjer etter slike ras, men vi valgte likevel å kjøre forbi. På veien så vi en varebil med en stor bulk på taket. Det var også et par biler som stod parkert ved veien der raset hadde gått, sier Torsmyr.

Da han kom hjem, ringte han Vegtrafikk­sentralen og fortalte hva han hadde sett.

Ikke rassikret

Senere samme kveld meldte Vegtrafikk­sentralen at de hadde bestemt seg for å stenge veien etter steinraset. Ifølge Walskaar i Vegvesenet er det ikke rassikring akkurat der steinraset gikk.

– Ved Gloppedals­ura er det nå mange steder som er godt sikret med voller og rassikring. Det gjelder områder hvor det er fare for at ras kan komme gjentatte ganger.

– Mener dere rassikring­en er god nok?

– Vi kan aldri garantere oss hundre prosent, det viser seg hele tiden. Men dette raset kom på en ny plass, så da må vi finne ut om det er et engangstil­felle eller om det kan komme mer før vi vurderer om det trengs rassikring der.

– Hvor ofte stenger dere veien ved Gloppedals­ura?

– Det er blant veiene i Dalane som oftest blir stengt. I vinter var det snøras som stengte veien. Terskelen for å stenge denne veien er svaert lav på grunn av nedfall fra store høyder, smal vei, relativt liten trafikk og gode omkjørings­muligheter, svarer Walskaar.

Vegtrafikk­sentralen vil ta ny vurdering om åpning av Fv503 Gloppedals­fjellet i dag.

 ?? KRISTIAN TORSMYR ?? Her ser vi støvskyen ved Gloppedals­ura kort tid etter at raset hadde gått.
KRISTIAN TORSMYR Her ser vi støvskyen ved Gloppedals­ura kort tid etter at raset hadde gått.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway