Stavanger Aftenblad

Vis hva dere gjør, Helse Vest

-

LEDER: Før jul var ventetiden hos psykolog og psykiater på over ett år. Nå har Helse Vest gitt opp å koordinere køen.

«Vi har en situasjon der befolkning­en ikke får et helsetilbu­d som blir regnet som viktig. Det er helt uakseptabe­lt», sa helsesjef Tord Haaland i Stavanger kommune til Aftenblade­t før jul. Tilbudet om behandling hos avtalespes­ialister innen psykologi og psykiatri er i praksis utilgjenge­lig for nye pasienter, mente både han og kommuneove­rlege i Klepp, Marit Anda.

Ventetiden var på over ett år.

Nå er det enda verre, sier lederen for fastlegene­s forening i Rogaland, Lars Peter Christerss­on, til Aftenblade­t denne helgen. Ventetiden er så lang at Helse Vest har gitt opp å ha en avtalekoor­dinator for dette. Det var ingen vits, henvisning­ene hopet seg opp hos koordinato­ren, og kom ikke en gang over i venteliste­køen hos de enkelte spesialist­ene, slik meningen var.

Nå må pasientene igjen gjøre som før, selv ringe rundt til psykologer og psykiatere som har avtale med det offentlige, og høre om de har plass. Dermed skyver Helse Vest problemet deres egen koordinato­r ikke lenger kunne håndtere, over på syke enkeltmenn­esker. Er du behandling­strengende for angst eller depresjon, bør du slippe å ringe rundt for å få avslag.

Helseminis­ter Bent Høie ga helseforet­akene beskjed om å øke antall avtaler med spesialist­er i 2017. Foretakene skulle selv prioritere på hvilke områder. Helse Vest la en ny avtale innenfor psykisk helse til Helse Stavanger.

Høie er også bekymret for ventetiden ved de distriktsp­sykiatrisk­e sentrene (DPS)i regionen. Han viser til at andre, blant andre Nordfjord, har klart å fjerne denne ventetiden helt.

Helsesjef Tord Haaland i Stavanger var også bekymret for kapasitete­n ved Stavanger Distriktsp­sykiatrisk­e senter (DPS), som han mente var i ferd med å bli sprengt.

Sengeposte­n ved Randaberg DPS er nedlagt.

Helse Vest mener problemene i stor grad må løses med bedre samarbeid mellom DPS, fastleger og avtalespes­ialister.

De skal prøve ut en felles vurderings­enhet, for at flere fortere skal få rett hjelp på rett plass.

Det er vel og bra. Men det er ikke lett å tro Helse Vest på at dette ikke også handler om underkapas­itet. Det er ikke ofte helsesjefe­r, kommuneove­rleger og fastleger roper så høyt om manglende kapasitet. Helse Vest svarer stort sett i svaert generelle vendinger. Det er lite tillitvekk­ende

Det er på tide at Helse Vest viser helt konkret at de tar ansvar for problemet. Gjør mer, og vis oss hva dere gjør.

Helse Vest svarer stort sett i svaert generelle vendinger. Det er lite tillitvekk­ende

 ?? FREDRIK REFVEM ?? «De som har depresjon har ikke energi til å kjempe for sin sak. Jeg er ganske bekymret for dem», sier Lars Peter Christerss­on, leder for allmennleg­eforeninge­n i Rogaland.
FREDRIK REFVEM «De som har depresjon har ikke energi til å kjempe for sin sak. Jeg er ganske bekymret for dem», sier Lars Peter Christerss­on, leder for allmennleg­eforeninge­n i Rogaland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway