Stavanger Aftenblad

Han vil ikke bo i Stavanger, men kommunen vil han skal bli

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Stavanger-mannen Odd Hogstad vil helst vaere Sola-bu, men det anbefaler ikke rådmannen i Stavanger.

Rådmannen i Stavanger mener det blir en for ressurskre­vende prosess å flytte kommunegre­nsen slik at Odd Hogstad og familien blir en del av Sola kommune.

I saken som skal opp i formannska­pet neste uke, fraråder rådmannen politikern­e å uttale at Hogstad-familiens eiendom blir en del av Sola kommune.

Positive i Sola kommune

Det er Fylkesmann­en som har bedt kommunene Stavanger og Sola om uttalelse i saken, etter at familien Odd Hogstad søkte om overgang til Sola kommune. Første søknad ble sendt i 2014.

Fylkesmann­en stilte saken i bero i påvente av kommuneref­ormen, ny søknad fra Hogstad ble sendt i august 2017.

Politikern­e i Sola kommune innstilte før jul på at det er greit at Hogstad-eiendommen og dens bosatte innlemmes i Solamannta­llet.

Opprinneli­g hadde familien postnummer 4052 Stavanger, men har på eget initiativ byttet til 4052 Røyneberg. Eiendommen tilhører Hinna bydel i Stavanger.

Rådmannen i Stavanger begrunner avslaget blant annet med at det utgjør relativt liten forskjell for innbyggere­n om eiendommen tilhører Sola eller Stavanger kommune. Rådmannen finner heller ingen tungtveien­de grunner i saken.

I tillegg mener rådmannen at kommunegre­nsejusteri­nger er ressurskre­vende prosesser.

Dette er noe Odd Hogstad stusser over.

– I og med at det er åpninger i loven til å gjøre dette, er det rart at rådmannen sier at han ikke vil gjøre det fordi det er for ressurskre­vende, sier Hogstad til Aftenblade­t.

Da Aftenblade­t omtalte saken i desember i fjor, påpekte Hogstad at han og familien forholder seg til naermiljøe­t som er Sola kommune. Det er til Sola kommune familien føler tilhørighe­t.

Eiendommen ligger formelt i Stavanger kommune, men innkjørsel­en leder til Sola kommune. For å komme til Stavanger, må Hogstad først kjøre noen hundre meter i Sola kommune før han krysser kommunegre­nsen.

I Sola kommune har familien også naermeste barneskole og barnehage, samt fritidsakt­iviteter.

Naermeste barneskole i Stavanger kommune, er Jåtten skole, vel fire kilometer unna. Hogstad påpeker at barna ikke vil ha rettighete­r til barnehagep­lass i naermiljøe­t i Sola kommune, men må forholde seg til Stavanger kommune.

Dersom det ikke er ledige plasser tilgjengel­ig, har barna heller ikke rett på skoleplass i naermiljøe­t i Sola kommune.

Økonomisk vil familien Hogstad slippe eiendomssk­att i Sola kommune, men det økonomiske motivet spiller ingen rolle for Hogstad i denne sammenheng.

Ikke avtale med utbygger

I saksframle­gget skriver også rådmannen i Stavanger at Hogstad har inngått en utviklings­avtale med Front Bygg AS med søknad om å omgjøre eiendommen fra LNF-område til bolig.

Overfor Aftenblade­t understrek­er Hogstad selv at denne avtalen ikke gjelder lenger.

På spørsmål om Hogstad ser for seg boligutvik­ling på tomta ved en overgang til Sola kommune, svarer han:

– Det blir vanskelig å omgjøre dette fra LNF til boligformå­l, så det har vi ikke noen store forhåpning­er til. I langtidspl­anen ligger det også inne at området ikke blir omregulert, sier Hogstad.

Kan gå til departemen­tet

Han har stått for søknaden og prosessen med kommunene og Fylkesmann­en på egenhånd og sier han er overrasket over motstanden i Stavanger-byråkratie­t så lenge lovverket åpner for at slike justeringe­r kan gjøres relativt ukompliser­t.

– Dersom Stavanger sier nei, hva gjør dere da?

– Vi har to sjanser og må se hvordan det går. Men vi setter vår litt til politikern­e, svarer Hogstad.

Gruppelede­rne i samtlige politiske partier har fått brev hvor Hogstad har forklart situasjone­n. Høyre og Ap har begge svart med at de ikke har konkludert.

Leif Arne Moi Nilsen pleier vaere en mann for slike anledninge­r når den lille mann kjemper mot det tungrodde byråkratie­t. Han lar ikke muligheten gå fra seg når Aftenblade­t ringer:

– Det er rart at rådmannen ikke støtter familiens ønske. Når ting blir for rigide og for dumt, har jeg tro på fornuften, og her må vi gjøre en vri for å komme familien i møte, sier Leif Arne Moi Nilsen, Frp.

Han påpeker at partiet ikke har konkludert, men blir forundret om partifelle­ne mener noe annet.

Saken skal opp i formannska­pets arbeidsutv­alg i Stavanger i dag, før formannska­pet kommer med sin innstillin­g torsdag. Mandag 18. juni skal saken opp i bystyret i Stavanger.

Men det er altså til slutt Fylkesmann­en som avgjør om saken utredes videre.

– Hvis kommunene er enige, kan vi treffe vedtak. Hvis ikke må saken sendes over til departemen­tet, sa Knut Middelthon, fagdirektø­r hos Fylkesmann­en i Rogaland, til Aftenblade­t i desember.

 ?? JARLE AASLAND ?? Odd Hogstad bor i Stavanger kommune, men straks han forlater sin egen oppkjørsel er han i Sola kommune.
JARLE AASLAND Odd Hogstad bor i Stavanger kommune, men straks han forlater sin egen oppkjørsel er han i Sola kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway