Stavanger Aftenblad

Vil la omdiskuter­t barnehagee­ier bygge på Storhaug

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

STAVANGER: Rådmannen har ingen innvending­er mot å la Trygge Barnehager bygge ny barnehage på Storhaug.

Aftenposte­n skrev 24. april at Trygge Barnehager AS har tatt ut over 900 millioner kroner og blant annet investert i naeringsvi­rksomhet. Dette til tross for at eieren på konsernets hjemmeside skriver at et eventuelt overskudd av driften forblir i barnehagen. Mesteparte­n av pengene skal, ifølge Aftenposte­n, vaere tapt gjennom plassering­er i oljevirkso­mhet.

Samme konsern ønsker nå å bygge ny privat barnehage på Storhaug. Politikern­e vedtok i møtet i kommunalst­yret for oppvekst i mars å utsette behandling­en for å få svar på blant annet hvor mange kommunale plasser som må legges ned.

– Problemati­sk

Trygge Barnehager har 199 heleide og én deleid barnehage landet over, to av dem ligger i Stavanger.

– Dette er en veldig problemati­sk aktør for oss og vi er sterkt kritiske til at de har tatt ut så mye i overskudd. Det er flertall i bystyret for at nye barnehager fortrinnsv­is skal vaere kommunale eller ideelle. Denne aktøren er så langt fra kommunal eller ideell som det går an å komme, sier Dag Mossige (Ap).

Sissel Knutsen Hegdal (H) sier hun først og fremst er opptatt av at hvis politikern­e sier ja til flere private barnehagep­lasser, må kommunale plasser legges ned.

– Med den erfaringen vi har hatt med de forrige to kuttrunden­e, er jeg veldig skeptisk til om vi i det hele tatt skal si ja til nye plasser. Det er så tøffe prosesser å legge ned barnehager. Hvis vi kommer til at vi skal si ja, må vi sørge for at de som vil etablere seg har den kvaliteten vi etterspør, sier hun.

Regelverk

Helene Ohm, direktør for oppvekst og utdanning, sier hun bare kjenner til saken fra media.

– Sånn jeg oppfatter det er det ikke slått fast at å ta ut overskudd er i strid med regelverke­t. Vi har allerede to barnehager fra Trygge Barnehager. Når vi gir en godkjennin­g til driftstils­kudd, forutsette­r vi at aktøren følger gjeldende regelverk. Vi har ikke gått inn og vurdert om de gjør det eller ikke, men forutsette­r det, sier Ohm.

Hun sier administra­sjonen har vurdert den politiske føringen om å prioritere ikke-kommersiel­le aktører når nye barnehager skal etableres.

– Vi har vurdert det, men det sterke behovet for flere barnehagep­lasser på Storhaug veier tyngre, sier direktøren.

– Effektivt

Daglig leder og eier i Trygge Barnehager, Eli Saevareid, avviser overfor Aftenposte­n at penger er tatt ut av barnehagev­irksomhete­n. Hun sier at de har opprettet en internbank som forvalter verdiene. Noen av internbank­ens penger er plassert i obligasjon­er og fast eiendom, men hun skriver at de også har investert deler av overskudde­ne i petroleums­sektoren og at disse har falt i verdi en periode.

Hun skriver dette i et innlegg i Aftenposte­n noen dager senere:

«At vi klarer å drifte våre barnehager effektivt er ikke kriminelt, og det at Aftenposte­n naermest fremstille­r det slik, faller oss tungt for brystet.»

Da Aftenblade­t ringer Saevareid lørdag ettermidda­g, er telefonen slått av.

Kutter i Bekkefaret

Politikern­e ba rådmannen svare på hvor det skal kuttes kommunale barnehagep­lasser for å kunne opprette nye private plasser.

«Det er altså barnehagep­lasser i bydeler med overkapasi­tet, og fortrinnsv­is midlertidi­ge barnehagep­lasser i Bekkefaret-området, som må avvikles når nye barnehagep­lasser i Storhaug bydel etableres,» heter det i saksfremle­gget.

Barnehagen­e i dette området brukes, ifølge rådmannen, i stor grad av barn fra Storhaug og Våland.

– Vårt forslag vil vaere at kommunen går inn og kjøper denne tomta og kan drive barnehagen selv for å sikre kvalitet og at den er drevet av noen som sikrer barnas beste. Vi håper vi kan få flertallsp­artiene med på det, sier Dag Mossige (Ap).

Det er så tøffe prosesser å legge ned barnehager. Hvis vi kommer til at vi skal si ja, må vi sørge for at de som vil etablere seg har den kvaliteten vi etterspør.

Leder i oppvekstst­yret, Sissel Knutsen Hegdal, H

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Trygge Barnehager har søkt om å få bygge Storhagen barnehage på Storhaug.
PÅL CHRISTENSE­N Trygge Barnehager har søkt om å få bygge Storhagen barnehage på Storhaug.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway