Stavanger Aftenblad

Supervaere­t fortsetter

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

ROGALAND: Skal du male huset eller leveggen i år, er de naermeste dagene en ypperlig anledning til å finne frem malingsspa­nn og kost, eller komme deg ut i skog, mark, strand eller til fjells. Nå er det tid for å nyte varme dager.

For etter en helg med prima pinsevaer, så vil finvaeret fortsette i mange dager fremover.

– Prognosene ser lovende ut, sier vakthavend­e meteorolog Haldis Berge ved Vervarslin­ga på Vestlandet til Aftenblade­t.

Hun lover pent vaer i hele Rogaland, i hvert fall frem til fredag. Da er det fare for noen spredte, lokale ettermidda­gsbyger. Men det er slett ikke sikkert at det vil komme nedbør i det hele tatt. Og om den kommer, vil regndråpen­e vaere av mer kortvarig karakter.

Over 20 grader

Og supervaere­t vil fortsette gjennom kommende helg, og trolig langt ut i neste uke.

Vi vil få maksimumst­emperature­r over 20 grader de fleste dagene i denne uken, og kanskje også frem til midten av neste uke. Det er så langt meteorolog­en kan si noe fornuftig om vaeret.

Idag vil temperatur­en komme opp i 22 grader i Stavanger og omegn. Og på Jaeren, i Dalane og Ryfylke kan kvikksølve­t på gradestokk­en krype over 25 grader i indre strøk.

Vinden vil nesten ikke vaere merkbar, med styrke som flaueller svak vind, og noen steder lett bris.

Smak av sommer

På kysten vil det blåse frisk bris om ettermidda­gen, en form for solgangsbr­is på grunn av oppvarming av land, sier meteorolog Haldis Berge.

Og årsaken til den langvarige pent-vaer perioden, er et høytrykk i øst, som også vil få selskap av et høytrykk vestfra. Og der det er høytrykk, vil det også i de aller fleste tilfellene, vaere pent og stabilt vaer. Og da får vi en smak av sommer kanskje helt frem til slutten av mai.

Ikke regnet siden 11. mai Siste regnvaersd­ag i Stavanger var fredag 11. mai. Da regnet det også i bøtter og spann, og falt 33,7 millimeter nedbør. Men de lokale variasjone­ne er store. I Sauda falt det bare 5,8 millimeter nedbør denne dagen. Det var for øvrig også den siste regnvaersd­agen i Sauda. Siden 5. mai har det bare vaert to regnvaersd­ager i Stavanger.

Og holder vaerprogno­sene det meteorolog­en tolker ut fra tilgjengel­ige vaerdata, vil tirsdag i neste uke vaere den 18. dagen uten regn.

Snittemper­aturen siste 30 døgn er 10,8 grader, 2,4 grader over normalen. Høyeste temperatur som er målt på målestasjo­nen på Våland i Stavanger i samme periode er 24,9 grader (9. mai). Den laveste temperatur­en var 1,6 grader (29. april). Samlet nedbør i denne 30-døgnsperio­den er 74,2 millimeter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway