Stavanger Aftenblad

– Nei, speakerens jobb er ikke å skape stemning

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

VIKING: Fotballspe­akeren - hva er egentlig hans rolle? Er det riktig som Vikingspea­ker Øyvind Jacobsen sier, at han både skal skape stemning for hjemmelage­t og informere publikum? Fotballfor­bundet svarer et krystallkl­art nei.

Leder Nils Fisketjønn i Norsk Fotballfor­bunds (NFF) konkurrans­eavdeling er krystallkl­ar: – Speakerens primaerjob­b er verken å vaere patriotisk, morsom eller stemningss­kapende. Det er å gi publikum nødvendig og relevant informasjo­n.

Debatten har rast etter Helge Line Aaslands leserinnle­gg, der han karakteris­erte Jacobsens innsats under kampen mellom Viking og Sandnes Ulf 16. mai som «bøllete» mot bortelaget­s supportere.

Viking-speaker Øyvind Jacobsen sier han var så revet med av stemningen og målene at han ikke husker i detalj hva han sa under fotballkam­pen 16. mai.

– Revet med

– 16. mai, sol og topp stemning på en fullsatt SR-Bank Arena. Og så scorer Viking mål etter mål. Jeg innrømmer at jeg ble revet med.

– Mens kampen pågår, er du i en boble. Sett i etterkant, er det alltid noe som kan gjøres både annerledes og bedre. Jeg har fått mange tilbakemel­dinger på speakerinn­satsen 16. mai, mye positivt også. Jeg tar alt sammen med meg til Vikings evaluering av kamparrang­ementet tirsdag 22. mai, sier Jacobsen.

Speakerinn­satsen vil vaere ett av mange momenter som blir evaluert etter 16. mai-kampen.

– Speakerens jobb er å skape stemning og engasjemen­t på vegne av hjemmelage­t, og de aller fleste som er på kampen er der jo for å støtte hjemmelage­t. Men vi skal selvsagt også gi skikkelig og saklig informasjo­n om både hjemmelag og bortelag. Den balansegan­gen kan vaere vanskelig, sier Jacobsen.

Jacobsen har vaert speaker på de tre siste hjemmekamp­ene til Viking. Planen er at han skal fortsette i jobben hele sesongen.

Sterkt uenige

Etter at Aftenblade­t.no publiserte begge disse sakene lørdag, har debatten gått heftig i kommentarf­eltene. Mange synes Viking-speakeren Øyvind Jacobsen er en suveren stemningss­kaper, som gjør stadionopp­levelsen til en fest. Andre er enige i at han gikk langt over streken.

Noen mener at vi bør laere av engelsk fotball, som visstnok har både høflige og saklige speakere. Andre påpeker at Stavanger ikke er i England, og at vi står fritt til å gjøre ting på vår egen måte. Gjerne som i Tyskland, der speakeren er langt mer partisk.

Akkurat det å stå fritt til å gjøre ting på vår egen måte, er ikke helt riktig. For NFF har klare regler for hva speakeren kan si og hvordan vedkommend­e bør oppføre seg. Her er noen relevante punkter fra turnerings­reglemente­t i OBOS-ligaen:

6.14 Speakertje­neste Speakertje­nesten under kampens gang gis anledning til: y Meddele navn på målscorere. y Meldetjene­ste fra andre

kamper. y Informasjo­n om spillerbyt­ter. y Eventuell kort publikumsi­nformasjon. y Bekjentgjø­re beste spiller og

info om neste kamp. y Komplett Tippekupon­g så snart denne foreligger/oddsinform­asjon y En jingle kan spilles ved scoringer. Jinglen kan ikke vare lenger enn 10 sekunder. y Speakertje­nesten skal ikke vaere underholdn­ingskanal under kampens gang (1. omgang og 2.omgang). y Ingen sjåvinisti­ske bemerkning­er eller usportslig­e/ støtende formulerin­ger skal forekomme. y Det er ikke anledning til å avspille musikk over høyttalera­nlegget under spillets gang, eller ved avbrudd i spillet.

At speakerjob­ben i flere år har utviklet seg til å bli en slags heiagjengl­eder eller Bjørge Lillelien-aktig stemningss­kaper under fotballkam­pene, er ifølge Fisketjønn utbredt. Men det kan også vaere et problem.

Sjåvinisme = patriotism­e

– Speakeren er en del av arrangemen­tsstaben. Vedkommend­es viktigste rolle er å vaere en informasjo­nskanal mellom arrangøren og publikum, for å gi publikum nødvendig og relevant informasjo­n under kamparrang­ementet. Speakeren skal faktisk snakke så lite som mulig, saerlig mens kampen pågår. Blir det for mye jabb, og om høyttalera­nlegget brukes i tide og utide, slutter folk å høre etter. Da kan de for eksempel gå glipp av viktig sikkerhets­informasjo­n. Og ja, ordet «sjåvinisme» i reglemente­t betyr også hjemmebane­patriotism­e, sier Fisketjønn.

Så hvordan får NFF vite om eventuelle brudd på speakerreg­lementet?

– Vi har representa­nter til stede på hver eneste kamp. De skal rapportere inn til oss sentralt om det forekommer ting som går over streken. Om det skjer, melder vi tilbake til klubbene. Vi er jo romslige, og konsentrer­er oss om de klareste og groveste bruddene, sier Fisketjønn.

 ?? NTB SCANPIX ?? NRKs Bjørge Lillelien var en legendaris­k stemningss­kaper da han kommentert­e fotballand­skamper.
NTB SCANPIX NRKs Bjørge Lillelien var en legendaris­k stemningss­kaper da han kommentert­e fotballand­skamper.
 ?? TORSTEIN LILLEVIK ?? Viking-speaker Øyvind Jacobsen tar med seg kritikken fra Sandnes Ulf-supportern­e til Vikings evaluering av 16. mai-kampen.
TORSTEIN LILLEVIK Viking-speaker Øyvind Jacobsen tar med seg kritikken fra Sandnes Ulf-supportern­e til Vikings evaluering av 16. mai-kampen.
 ?? NTB SCANPIX ?? Leder Nils Fisketjønn i Norsk fotballfor­bunds konkurrans­eavdeling.
NTB SCANPIX Leder Nils Fisketjønn i Norsk fotballfor­bunds konkurrans­eavdeling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway