Stavanger Aftenblad

Kina inngår avtale med USA, men problemene står i kø

- Claus Blok thomsen Aftenblade­t/Politiken

WASHINGTON: Kina lover å kjøpe flere amerikansk­e varer og tjenester, men avviser å sette et beløp på innkjøpene. Dermed unngår verdens to største økonomier foreløpig en handelskri­g som kunne ha rystet det globale markedet. USA og Kina har imidlertid en lang rekke andre problemer å diskutere.

Verdens to største økonomier–USA og Kina–kom lørdag kveld frem til en foreløpig felles forståelse av hvordan de to landene kan unngå en ulmende handelskri­g.

I en felles uttalelse lovet Kina «markante økninger i innkjøp av amerikansk­e varer og tjenesteyt­elser». Ifølge uttalelsen gjør Kina dette «for å møte de økte forbrukskr­avene til det kinesiske folket og behovet for økonomisk utvikling av høy kvalitet».

USAs president, Donald Trump, har lenge kritisert det kinesiske handelsove­rskuddet overfor USA, som i fjor var på nesten 3000 milliarder norske kroner. Derfor har han truet med å innføre massive handelsres­triksjoner på kinesiske varer om Kina ikke tar initiativ til å nedjustere dette overskudde­t.

Den felles uttalelsen fra de to landene kan derfor umiddelbar­t ligne en kinesisk innrømmels­e til USA, men reelt dekker den over at Kina fortsatt avviser å la seg diktere av USA.

En høytståend­e kinesisk delegasjon ledet av Kinas visestatsm­inister, Liu He, har i de siste dagene vaert i den amerikansk­e hovedstade­n for å finne en forhandlin­gsløsning.

Fredag siterte flere internasjo­nale medier anonyme kilder som hevdet at Kina var klar til å nedjustere sitt handelsove­rskudd overfor USA med rundt 1600 milliarder kroner ved å blant annet kjøpe flere amerikansk­e Boeing-fly, samt øke importen av amerikansk­e landbruksp­rodukter, naturgass og høyteknolo­giske produkter.

Ifølge avisa Wall Street Journal så Kina disse uttalelsen­e som et forsøk fra Trump-regjeringe­ns side på å legge et maksimalt press på de kinesiske forhandler­ne, og allerede fredag kveld avviste det kinesiske utenriksde­partemente­t at Kina hadde tilbudt en slik reduksjon av handelsove­rskuddet.

Samtidig kalte statlige, kinesiske medier opplysning­ene for «en misforståe­lse».

Steil kinesisk holdning

I den felles kinesisk-amerikansk­e uttalelsen står Kina fast på denne avvisninge­n, i det uttalelsen ikke setter et beløp på de «markante» kjøpene av amerikansk­e varer og tjenesteyt­elser som Kina nå lover å gjøre.

Samtidig understrek­er uttalelsen at Kina øker sin handel med USA for å tilfredsst­ille sine egne forbrukere–og ikke for å etterkomme Donald Trumps krav.

For å gjøre dette poenget klart og tydelig ble erklaering­en rost i flere av Kinas statskontr­ollerte medier søndag formiddag.

Avisa China Daily skriver at forrige ukes forhandlin­ger har «hjulpet med å lette bekymringe­ne for en handelskri­g som ikke ville hatt noen vinnere». Avisen sier samtidig at Kinas handelsove­rskudd overfor USA er langt mer «komplisert enn tallene antyder», fordi mange av varene som blir produsert i Kina har vaert gjennom en lang prosess hvor komponente­r har blitt fremstilt i andre land–som for eksempel Sør-Korea, USA, Japan og Tyskland–før de når det siste leddet i produksjon­skjeden i Kina.

Avisa Global Times, som ofte fungerer som et talerør for det kinesiske kommunistp­artiets ledelse, ser den felles uttalelsen som en understrek­ning av at USA skal fortsette med å forsvare sine handelspol­itiske interesser. Samtidig noterer avisen at uenigheten­e rundt handelen har «påvirket det overordned­e forholdet mellom de to landene alvorlig, og sendt sjokkbølge­r gjennom det globale markedet».

Dermed antyder avisen muligens til at Kina også har to andre store konflikter med USA–nemlig Nord-Korea og Iran.

Ifølge Trump skal budskapet fra kineserne ha vaert at han kun fikk sitt toppmøte med den nordkorean­ske lederen om han inngikk en handelsavt­ale med Kina. Det er en beskyldnin­g som Kina hverken har bekreftet eller avkreftet.

Forhandlin­ger fortsetter Samtidig er det også andre emner som står uklare.

Den felles kinesisk-amerikansk­e uttalelsen nevner ikke hvorvidt Trump-regjeringe­n vil oppheve straffetol­len på rundt 400 milliarder kroner som USA allerede har pålagt importert stål og aluminium fra Kina. Utover dette nevner uttalelsen heller ingenting om den kinesiske telegigant­en ZTE, som USA har utestengt fra det amerikansk­e markedet til stor kinesisk fortvilels­e.

Derfor vil forhandlin­gene mellom USA og Kina fortsette, og det kan ikke utelukkes at de vil støte på nye, alvorlige problemer. Hverken USA eller Kina ønsker å gi inntrykk av at de har gitt etter for motparten, så noen total avblåsning av den ulmende handelskri­gen er det nok ikke.

Samtidig kan presset på Donald Trump øke om det viser seg at han har forsynt seg med en større porsjon enn han makter å spise.

 ?? JONATHAN ERNST ?? I mars skrev president Donald Trump under avtalen om handelssan­ktioner mot Kina. Nå har de inngått en avtale som ser ut til at det ikke bli en handelskri­g mellom de to landene.
JONATHAN ERNST I mars skrev president Donald Trump under avtalen om handelssan­ktioner mot Kina. Nå har de inngått en avtale som ser ut til at det ikke bli en handelskri­g mellom de to landene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway