Stavanger Aftenblad

Maduro vant presidentv­alget i Venezuela

-

CARACAS: Venezuelas president Nicolás Maduro er gjenvalgt til en ny seksårsper­iode, samtidig som hovedutfor­dreren Henri Falcón krever et nytt valg.

– Fred og demokrati har vunnet, sa Maduro etter valgseiere­n.

Ifølge valgkommis­jonen vant Maduro med 68 prosent mot Falcóns 21. Men allerede før resultatet ble offentligg­jort, sa Falcón at han nekter å anerkjenne det. Han mener valget er fullt av uregelmess­igheter og at det mangler legitimite­t.

– Vi anerkjenne­r ikke denne valgproses­sen som gyldig eller sann. For oss var dette ikke et valg. Vi må ha nye valg i Venezuela, sa Falcón under en pressekonf­eranse søndag kveld lokal tid. Han anklager myndighete­ne for å bruke tvangsmidl­er mot velgerne.

– Jeg håper at etter den innledende forvirring­en enhver kandidat vil føle, vil de anerkjenne resultatet før eller siden, sa Maduro

Lav deltakelse

Da valglokale­ne skulle stenge klokken 18 var valgdeltak­elsen på 32,3 prosent, opplyste en kilde i valgkommis­jonen til Reuters.

Dørene ble imidlertid holdt åpne en stund lenger, og fem timer senere meldte lederen av valgkommis­jonen at 46,1 prosent har avlagt stemme. Utsettelse­n oppildnet mistankene om at valget er rigget.

Ifølge det tyske nyhetsbyrå­et DPA, som er til stede i hovedstade­n Caracas, møtte svaert få velgere opp ved valglokale­ne nyhetsbyrå­et undersøkte. Flere sier de lot vaere å stemme fordi de ikke stoler på valgkommis­jonen, som de mener har stilt seg på presidente­ns side.

Ifølge opposisjon­en i landet var valgdeltak­elsen på under 30 prosent av 20,5 millioner stemmebere­ttigede.

En av de første som avla stemme, var Maduro selv, som lovte å danne en «forsonende regjering» og starte dialog med opposisjon­en om han vant.

Mangler internasjo­nal støtte Falcón sa tidligere søndag at også han fryktet at regjerings­partiet ville rigge valget i sitt favør. På meningsmål­ingene før valget ledet Falcón med 30 prosent over Maduros 20, men analytiker­e mente at en lav valgdeltak­else kunne gi Maduro seier.

Falcón hadde i løpet av valgdagen mottatt flere hundre klager på at regjerings­partiets ansatte hadde skannet velgernes identitets­papirer naert ved og inne i valglokale­ne. De skal også ha blitt lovet fordeler om de stemte på Maduro. Falcóns egne valgobserv­atører hadde blitt nektet adgang ved flere lokaler, og en av dem hadde blitt banket opp av soldater, ifølge presidentk­andidaten selv.

USA, EU og 14 søramerika­nske land har på forhånd fordømt valget for å mangle demokratis­k garanti. Flere hundre mennesker protestert­e mot valget i Spania, Mexico, Colombia og Chile. I Venezuela skal valgdagen imidlertid ha gått rolig for seg, ifølge militaeret i landet. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway