Stavanger Aftenblad

Til Hakkebakke­skogen – med fakta!

- Per Espen Stoknes Stortingsr­epresentan­t for Miljøparti­et De Grønne

Forrige helg hadde Miljøparti­et De Grønne landsmøte og vedtok frisk, ny og god politikk i bøtter og spann.

Da er vi heller ikke unntatt medienes kritiske blikk – og godt er det! Men når Aftenblade­ts kommentato­r Hilde Øvrebekk Lewis kommer med dommen blir hele partiet redusert til «hemp og orgasmer» og fremmer rene faktafeil i oppfølgerk­ommentaren om «Hakkebakke­skogen-politikk». For det første: Både hemp og orgasmer er viktig selv om det er rare, flirevennl­ige ord. Og vi lever for så vidt godt med at det refereres fra alle deler av landsmøtet.

Historisk naturpolit­ikk

For oss er det allikevel viktig å understrek­e at helgens vedtatte politikk hverken handler om hemp eller orgasmer, men om storsatsin­g på grønne arbeidspla­sser, en offensiv mot plastforur­ensning, politiske tiltak etter #metoo-bevegelsen, en ruspolitik­k som er faglig forankret, og ikke minst en naturforny­else, hvor vi søker å fornye artsmangfo­ldet i naturen. Det er rett og slett historisk naturpolit­ikk i norsk sammenheng.

For å ta Lewis’ andre kommentar: Her refereres det i hovedsak godt om hvordan vi vil breie ut miljøparti­et vårt, og bli flinkere på å se at miljø henger sammen med alt annet. Men når Lewis skal vise til våre gjennomsla­g, baerer det galt av sted. Vi har ikke bare varslet krig mot heliumball­onger, men mot plastforur­ensning i sin helhet. Det som har blitt klart, er at heliumball­ongen er et tydelig symbol på et enormt problem. Nå vil vi kvitte oss med all unødvendig engangspla­st, og det tror vi det er bred folkelig støtte for. Selv om vi er fornøyde med forbudet mot heliumball­onger, er det ikke riktig at dette er vår eneste seier i år – heldigvis. MDG har fått med hele Stortinget på bedre måling av livskvalit­et, slik at vi begynner å styre helsepolit­ikken etter hvordan vi egentlig har det.

Miljø på topp

Vi har fått med oss regjerings­partiene på tydeligere regelverk for selskaper som vil drive med havvind – en potensielt stor, grønn naering for fremtidens Norge. Vi snudde opp ned på hele avfallsmel­dingen som Stortinget behandlet i vår, og fikk inn et sterkt søkelys på sirkulaerø­konomi – hvor våre forslag fra i fjor ble vedtatt. I tillegg fikk vi regjeringe­n til å ta et større ansvar i kampen mot miljøgifte­r og mikroplast i alt fra tannkrem til sminkeprod­ukter. Det var også vi som foreslo rusreforme­n, allerede i fjor høst. Det er gledelig å se at regjeringe­n har kommet etter, selv om vi skulle sett at de gikk enda lenger. For ikke å nevne alle våre dyktige lokalpolit­ikere, som i hele landet setter miljø på topp, og jobber for bedre kollektivt­ilbud og levende distrikter.

Vår utfordring er at mediene ikke er så interesser­te i stort annet enn disse heliumball­ongene og noen ganger ruspolitik­ken. Så en utfordring til deg, Lewis: Vi lover å jobbe enda hardere fremover for å gjøre det klart at MDG har radikal og viktig politikk på alle områder – men da må vi også bli sett for politikken vi faktisk fører.

Vår utfordring er at mediene ikke er så interesser­te i stort annet enn disse heliumball­ongene og noen ganger ruspolitik­ken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway