Stavanger Aftenblad

Ønsker Viking bortesuppo­rtere på kampene sine?

- Helge Line Aasland Sandnes

FOTBALL: Vi laerer ungene våre å hilse fint og ønske motstander­ne lykke til. Det offisielle Viking gjør det stikk motsatte.

16. mai var vi tre Sandnesgau­ker som var sammen på fotballkam­p på Viking stadion (SR-Bank arena). Vi var vitne til at Viking rundspilte Sandnes-Ulf. Vikings offensive talenter rundlurte forsvaret til Sandnes-Ulf hver gang de hadde ballen. Og når de ikke hadde ballen fikk de den ofte tilbake i gave fra et gavmildt borteforsv­ar. Hadde ikke Viking tatt foten av gasspedale­n i 2. omgang kunne resultatet fort blitt styggere enn 5-2.

Det var ingen tvil om hvem som var det beste laget, og jeg er vel heller egentlig ikke i tvil om hvilket av disse to lagene som ender øverst oppe på tabellen.

For en trebarnsfa­r er ikke fotball det viktigste i livet. Følger du med på Sandnes-Ulf vet du i tillegg at laget ofte svikter litt når det gjelder, enten i kampen om direkte opprykk, i kvalifiser­ingskamper eller i lokaloppgj­ør, så et 5-2 tap får man fint tåle.

Speaker fyrte opp

Speaker Øyvind Jacobsen har fått mye skryt fra hjemmesupp­orterne for jobben han gjorde 16. mai. Jeg forstår godt at hjemmesupp­orterne synes det er artig med en speaker som er så flink til å fyre opp under stemningen og få hjemmepubl­ikummet med seg. På sosiale medier har Jacobsen ydmykt takket for de fine ordene, blant annet ved å skrive «selv blind høne kan finne korn», og ved å dele aeren med medhjelper­e, hjemmesupp­ortere og spillerne på banen. Samme ydmykhet fra speakeren merket vi ikke mye til 16. mai.

Selv om det har blitt få fotballkam­per på meg de to siste sesongene, har jeg gjennom flere tiår som fotballint­eressert fått med meg kamper fra 15 ulike stadioner fra de to øverste divisjonen­e i Norge, fra Trondheim i nord til Mandal i sør, fra Bergen i vest til Hamar i øst. Jeg har også vaert på ligakamper på åtte ulike stadioner i England.

For bortesuppo­rterne er speakeren et av få møter med offisielle representa­nter for hjemmelage­t. På over 20 stadioner i Norge og England har jeg hørt bortesuppo­rtere og bortelag blitt ønsket hjertelig velkommen til kamp, jeg har hørt hjemmelag og bortelag blitt presentert før kampen på en noenlunde objektiv og likeverdig måte, og jeg har hørt mål til bortelaget blitt informert om som nettopp det - mål til bortelaget.

Latterligg­jøring

Vel finnes det hjemmespea­kere som blir ivrige når de skal informere om mål til hjemmelage­t, og det må vaere lov, men jeg har aldri opplevd speakere som brøler ut stillingen fire-fem-seks ganger etter hvert mål. Det føles mer som en latterligg­jøring av motstander­en enn som informasjo­n fra speakeren. Jeg synes det kan vaere Sandnes-Ulf spillerne, Viking spillerne eller Viking-supportern­es oppgave å latterligg­jøre SandnesUlf, ikke speaker. Og de tre førstnevnt­e gruppene klarte egentlig dette veldig fint selv på onsdag.

Jeg er usikker på hvor mye bortesuppo­rtere flest reagerer på Vikings speaker, men på onsdag var det i hvert fall flere som reagerte. Min far, som var med meg på kamp, kalte speakers oppførsel for «bøllete», og han ble etter hvert så satt ut at han brukte telefonen til å søke opp hvem speakeren var. Da han fant navnet «Øyvind Jacobsen» konkludert­e han med at dette måtte vaere en annen Øyvind Jacobsen enn lokalpolit­ikeren og ildsjelen for fotballklu­bben Brodd. Han fikk dette rett og slett ikke til å stemme. En annen jeg kjenner, som ikke selv er oppvokst i Sandnes, men som har barn som følger med på Sandnes-Ulf, kalte oppførsele­n til speaker for «uhøflig».

Er det riktig av Viking?

Han påpekte også paradokset mellom at vi laerer ungene våre å hilse fint, ønske motstander­ne lykke til og å ha en ordentlig måte å snakke til dem på under kamp, mens det offisielle Viking gjør det på stikk motsatt måte. Jeg har selv kone fra Sunnmøre, men kommer ikke til å dra på stadion for å se VikingAale­sund på tirsdag, da en ny bortekamp med samme speaker ikke frister. Det samme er tilfelle med kvinneland­skampen mellom Norge og Irland 12. juni. Om eventuelt samme speaker skal vaere der, og et landslag fra Irland og eventuelle supportere derfra ikke skal ønskes velkommen og behandles på en ok måte fra offisielt hold, da vil ikke jeg vaere en del av hjemmesupp­orterne.

Det var bra liv i Viking-supportern­e på onsdag, og de hadde all grunn til å vaere i festhumør. Og jeg er ikke i tvil om at det var ekstra kjekt for dem å knuse lillebror i et lokaloppgj­ør, foran et par tusen bortesuppo­rtere. Jeg forstår veldig godt supportern­es behov for å hylle eget lag og eventuelt latterligg­jøre motstander­en. Spørsmålet er om det er riktig at Viking fra offisielt hold, gjennom Øyvind Jacobsen, skal gjøre det på samme viset? Det kan potensielt føre til at bortesuppo­rtere holder seg hjemme. Og da forsvinner vel noe av det viktigste i fotballen?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway