Stavanger Aftenblad

Klimavennl­ig biodrivsto­ff er en del av løsningen

- Ola Elvestuen Klima- og miljøminis­ter, V

Utslippene i transports­ektoren må ned. Det viktigste er å gå over til nullutslip­psløsninge­r, som elektrisit­et, hydrogen og biogass. Men baerekraft­ig biodrivsto­ff med god global klimaeffek­t er en del av løsningen.

I fjor ble det omsatt mye biodrivsto­ff fra palmeolje, og andelen har økt. Samtidig øker bruken av avansert biodrivsto­ff, med god klima- og miljøeffek­t. Avansert biodrivsto­ff utgjorde i 2017 omtrent en femtedel av biodrivsto­ffet.

Bidrar til avskoging

Stavanger Aftenblad omtaler biodrivsto­fftallene i en lederartik­kel tirsdag 8. mai. Det er et reelt problem at etterspørs­elen etter biodrivsto­ff fra vestlige land er en driver bak investerin­ger i palmeolje. Palmeoljep­roduksjon bidrar til avskoging fordi det fortrenger annen matproduks­jon, som igjen har høy risiko for å fortrenge regnskog.

Regjeringe­n vil ha størst mulig klimaeffek­t av biodrivsto­ffsatsinge­n. Jeg vil blant annet se om vi kan øke kravet til omsetning av avansert biodrivsto­ff ytterliger­e i årene framover. Det er også grunn til å vurdere om avgiftssys­temet kan innrettes mer målrettet for å fremme avansert biodrivsto­ff.

Jeg ønsker å gi norske forbrukere enklere tilgang på informasjo­n om klimaeffek­ten av drivstoffe­t, etter modell fra Sverige som har foreslått å stille krav til at de som selger drivstoff skal informere om drivstoffe­ts miljøpåvir­kning. Jeg har også dialog med drivstoffb­ransjen om muligheten­e for å fase ut bruken av palmeolje.

Norske myndighete­r arbeider dessuten aktivt for å påvirke EU-regelverke­t for å sikre at baerekraft­skriterien­e for biodrivsto­ff videreutvi­kles.

Mange har tatt til orde for å forby palmeolje. Så enkelt er det ikke. Palmeoljeb­asert drivstoff er i henhold til internasjo­nalt handelsreg­elverk et lovlig produkt, og det kan vaere sertifiser­t og definert som baerekraft­ig. Det er den indirekte effekten som er problemet.

Innenfor rammene av våre handelsret­tslige forpliktel­ser må vi videreutvi­kle de politiske virkemidle­ne slik at vi unngår biodrivsto­ff med dårlig global klimaeffek­t. Samtidig må vi gi den forutsigba­rheten som produsente­r og forbrukere av det gode biodrivsto­ffet trenger.

De fleste var positive

Målet om 20 prosent biodrivsto­ff i 2020 ble vedtatt i budsjettfo­rliket fra 2016. Forslaget har vaert gjennom en konsekvens­utredning, vaert forelagt berørte departemen­ter og vaert ute på bred høring. De fleste var positive til den foreslåtte økningen.

Regjeringe­ns satsing på biodrivsto­ff kutter utslippene i det norske klimaregns­kapet med ca. 1,6 millioner tonn CO2ekvival­enter. Hvis utslippene forbundet med produksjon­en av biodrivsto­ffet og indirekte arealbruk tas med i beregninge­n, oppnår vi en reduksjon i globale utslipp på 330.000 tonn.

Klimautsli­ppene går altså ned også totalt sett, men langt fra nok. Det viser hvor viktig det er å få fram biodrivsto­ff med høyere klimaeffek­t enn palmeolje.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway