Stavanger Aftenblad

Kåre Sirevåg er død

-

Kåre Sirevåg er død, 82 år gammel. Han oppholdt seg i Spania, og hadde besøk av flere medlemmer av familien. Lørdag var storfamili­en sammen på markedspla­ssen, men om kvelden føltehan seg dårlig. Lege ble tilkalt, men natt til søndag sovnet han inn.

Kåre Sirevåg var bankfullme­ktig, og arbeidet innenfor bankvirkso­mhet i hele sitt yrkesaktiv­e liv.

I sin pensjonist­tilvaerels­e var han mye i Spania der han også hadde hatt eget hus. Der trivdes både han og kona Åse – og etter hvert var også den øvrige familie blitt en del av Spania-tilvaerels­en.

Kåre Sirevåg var stavangerg­utt, oppvokst på Løkkeveien, og i mange år hadde han og Åse hytte på Ogna. Der fikk han også anledning til å spille golf, som var blitt en kjaer hobby i voksen alder.

Åse og Kåre fikk tre sønner, Tor Kjetil, Geir og Atle.

Disse har stiftet sine familier – og Kåre hadde ved sin bortgang ni barnebarn og tre oldebarn.

Det var fotball som var hans store interesse fra unge år og opp i godt voksen alder. I alle år var Viking hans klubb, og her spilte han som gutt helt fram til junioralde­ren – og senere på Vikings reservelag.

Men det var som fotballdom­mer vi vil huske ham. Det å vaere kampleder hadde han teft for. Han ble kretsdomme­r i 1954. Dette var i en tid der nye dommere som oftest var i 30-årsalderen, og anså seg ferdige med sin aktive fotballkar­riere som spillere. 18-årige Kåre Sirevåg banet vei for en ny årgang dommere, ikke minst ettersom han raskt avanserte i rangstigen. Han ble dommer for Norges Fotballfor­bund i 1960, og debuterte i vår øverste serie – dagens eliteserie – i 1965.

Internasjo­nal dommer, Fifadommer, ble han i 1967. I vår øverste serie fikk han med seg 52 kamper, men det var i en tid da det var langt faerre lag i vår øverste serie, og følgelig faerre kamper til dommerne.

Han dømte omkampen i cupfinalen i 1969 mellom Strømsgods­et– Fredriksta­d. Å dømme cupfinalen er den største og gjeveste oppgaven en dommer kan få i norsk fotball, og om Sirevåg skrev Ivar Johansen,

Aftenblade­ts mann i Oslo, følgende: «Men kanskje den viktigste grunnen til at kampen spillemess­ig ble så mye bedre enn sist, og kanskje vil kunne registrere­s som en av de beste og mest underholde­nde finaler som har vaert spilt, var at kampens dommer, Kåre Sirevåg fra Viking, fra første stund klarte å slå ned på det harde og stygge spillet, slik at det ble mulig å spille god fotball.»

Kåre Sirevåg dømte fem A-landskampe­r, 1 ungdomslan­dskamp og fem Europacupk­amper. Trolig var VM-kvalifiser­ingskampen i Idrettspar­ken i København i 1971 med 35:000 tilskuere hans vanskeligs­te kamp..

En hard og tøff kamp der det var to episoder under kampen at en publikumme­r var inne på banen for å ta dommeren. Men en København-avis skrev følgende etter kampen: «Dansk fotballsen­sasjon – Ungarn slått i København (...). en av banens sentrale og modigste skikkelser var dommeren, Kåre Sirevåg fra Stavanger.»

Kåre Sirevåg var en dyktig dommer, en av landets beste på sin tid. Hans styrke lå i at han var bevegelig og alltid var naer situasjone­ne. Han var godt likt av spillerne, og var flink til å avvaepne vanskelige og kranglevor­ne spillere.

På 69- og 70-tallet fikk tre Stavanger-dommere dømme tre av sju cupfinaler: Kåre Sirevåg i 1969, Svein-Inge Thime i 1973 og undertegne­de i 1975. Vi var konkurrent­er om de samme kampene, men vi trente sammen og var kamerater. På banen var det Kåre Sirevåg som brøytet vei for oss alle!

Kaare Lindboe

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway