Stavanger Aftenblad

Målt kjaerlighe­t

- Leif Lie-Bjelland

Er det mulig å ha en målt kjaerlighe­t? Kan kjaerlighe­ten måles? I så fall, er det da kjaerlighe­t?

I dagens tekst, som er formet som en bønn, heter det: «Må dere .... bli i stand til å fatte bredden og lengden, høyden og dybden, ja, kjenne Kristi kjaerlighe­t, som overgår all kunnskap.» (Ef. 3,14-21)

Det er nesten som en figur. Vi må bare passe oss så vi ikke bruker feil mål så den begrenses. Om vi skulle beskrive menneskers kjaerlighe­t på samme måte, ville vi nok funnet noen begrensnin­ger. Den er ofte avmålt, stundom beregnende, ikke sjelden krevende og altfor ofte periodisk og betinget.

Det som saerpreger Jesu Kjaerlighe­t er det ubegrensed­e. Ikke slik at den blir utflytende og intetsigen­de. Men slik at den gjelder alle uansett hvor en er, hvem en er og hvordan en har det. Bredden og lengden, høyden og dybden er uttrykk som nettopp beskriver det rause, det guddommeli­ge, det evige og det grensespre­ngende. Jesus overskride­r alle menneskers grenser og den setter grenser for menneskers behov for å sette grenser. Derfor blir den uberegneli­g i all sin nåde.

Det er ikke lett å fatte det ufattelige. For å kunne makte det må en «stå rotfestet og grunnfeste­t i kjaerlighe­t». Men det er nå ikke så enkelt når vår forståelse er besmittet av egne behov. Vi trenger nok å be mye om å bli styrket i vårt indre menneske slik at vi evner å fatte det ufattelig

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway