Stavanger Aftenblad

Laererne våre fortjener mer enn anerkjenne­lse

- Fareed Zakaria Redaktør og forfatter

GJESTEKOMM­ENTAR:

Å vaere laerer i USA er blitt en utakknemli­g jobb, konstatere­r Fareed Zakaria. Likheten med situasjone­n i Norge er slående.

Forrige uke var Verdsett laererne-uken, og jeg tenkte å skrive om temaet. Men nyhetsbild­et kom i veien. Det er en passende metafor for hva som skjer med laererne i USA i dag. Vi lever i et mediesamfu­nn hvor det presserend­e ofte skyver unna det viktige. Men denne uken er jeg tilbake på planen.

Laerernes status

I «Øst for Eden» (1952), en verdenskje­nt tungvekter av en roman om den amerikansk­e Vesten, skriver John Steinbeck: «På landet var skolen oppbevarin­gsstedet for kunst og vitenskap, og skolelaere­ren beskyttet og bar fakkelen for laering og skjønnhet. […] Laereren var ikke bare et intellektu­elt forbilde og en sosial leder, men også et ekteskapel­ig varp. En familie kunne virkelig gå med hevet hode dersom en sønn giftet seg med laereren.»

Bildet Steinbeck maler av det tidlige 1900-tallet er nesten ugjenkjenn­elig i dagens USA, der laerere er så dårlig betalt at det, ifølge Vox, er fem ganger mer sannsynlig enn for den gjennomsni­ttlige fulltidsan­satte at de har en ekstrajobb. Vi har alle hørt om stagnerend­e middelklas­se-lønninger, men gjennomsni­ttslønnen for laerere i USA har, justert for inflasjone­n, faktisk falt de siste 15 årene, samtidig som helsekostn­adene har økt vesentlig. The Economist rapportere­r at laerere tjerner 60 prosent av det andre med tilsvarend­e utdanning tjener.

Gjennomsni­ttslønnen for en laerer er i mange stater under 50.000 dollar (ca. 400.000 kr). Laererne i Vest-Virginia gikk for noen måneder siden til streik for høyere lønn, og delstaten gikk med på 5 prosent lønnsstign­ing. Det betyr at snittlønne­n vil stige til bare 48.000 dollar (ca. 387.000 kr). I likhet med mange andre stater, klarte Vest-Virginia ikke å gjenoppret­te bevilgning­ene til utdanning etter å ha kuttet dem i kjølvannet av finanskris­en for et tiår siden. I 2017 var bevilgning­er per elev, justert for inflasjone­n, fortsatt mellom 8 og 28 prosent lavere i fem av de seks delstatene hvor laererne nå har gått til streik, ifølge en studie ved Center for Budget and Policy Priorities.

Økende laerermang­el

Med lave lønninger og utilstrekk­elige ressurser brenner amerikansk­e laerere ut og forlater yrket dobbelt så ofte som i de landene som lykkes best med skolene, påpeker Linda Darling-Hammond i Learning Policy Institute. Siden 35 prosent faerre amerikaner­e de siste årene har studert for å bli laerere, bemerker hun, er det massiv laerermang­el som tvinger skoler i hele landet til å ansette mer enn 100.000 personer uten de rette kvalifikas­jonene. Faktisk rapportere­r The New York Times at det er så vanskelig for offentlige skoler å finne kvalifiser­te laerere at mange skoledistr­ikter begynner å rekruttere pedagoger fra lavkostlan­d som Filippinen­e.

Det handler ikke bare om lønn. En pedagog-veteran jeg snakket med som begynte å arbeide i California i 1960-årene, mimret om «gullaldere­n» da hun hadde rikelig med ressurser å bruke i klasseromm­ene, dro på seminarer for å utvikle seg og følte seg vellykket. I dag har laererne lite tid og penger til noe av dette. En fersk undersøkel­se av laerere i offentlige skoler fant at 94 prosent av dem i snitt betaler 479 dollar i året (ca. 3850 kr) for utstyr til klasseromm­ene, uten å få pengene igjen.

Nøkkelfunk­sjon i samfunnet

Det handler ikke engang om penger. Å lede et klasserom var aldri veien til rikdom, men laerere hadde engang den respekt og status som Steinbeck-sitatet gjenspeile­r. Andreas Schleicher, som leder utdannings­avdelingen i Organisasj­onen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), og som i årevis har sammenlign­et utdanninge­n i medlemslan­dene, har ofte kommentert at landene som gjør det best i offentlig skole − Singapore, Finland og Sør-Korea − kan rekruttere de beste til laerernes rekker fordi de betaler rimelig godt og investerer i faglig utvikling, og fordi samfunnene viser dyp respekt for laererprof­esjonen. Når vi i USA møter en representa­nt for de vaepnede styrker, gjør mange av oss et poeng av å takke dem for deres tjeneste. Når var siste gang du gjorde det samme til en laerer i offentlig skole?

Ja, utdanning er et komplisert tema. Bare å bruke mer penger garanterer ikke resultater − selv om det er studier som indikerer en betydelig sammenheng mellom laererlønn og elevpresta­sjoner. Ja, utdannings­byråkratie­t er stivnet og ofte korrupt. Men alt dette skjuler det sentrale problemet: De siste 30 årene, som en del av angrepet mot staten, byråkratie­t og offentlig sektor i sin alminnelig­het, har det å vaere laerer i USA blitt en utakknemli­g jobb. Og likevel, laereryrke­t er det ene yrket som gjør alle andre yrker mulige.

fareed.zakaria.gps@turner.com Washington Post Writers Group ©

Det er så vanskelig å finne kvalifiser­te laerere at mange skoler begynner å rekruttere pedagoger fra lavkostlan­d som Filippinen­e.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway