Stavanger Aftenblad

Dum som et brød

-

DRØSET: Jeg innser nå at min svake meget i heimkunnsk­ap hadde hengt i en uhyre tynn tråd om jeg skulle tatt faget på ny i dag.

Etter å ha fått et innblikk i hvordan heimkunnsk­apsfaget har utviklet seg på min gamle ungdomssko­le, innser jeg vi ble avspist med smuler. Smulene var antakelig ikke økologiske engang, og jeg er ganske sikker på at de var forholdsvi­s naeringsfa­ttige. Jeg skal ikke påstå at jeg husker absolutt alt som ble formidlet av vår heimkunnsk­apslaerer på Kannik, muligens fordi vi var mer opptatt av å kaste deig på hverandre/gjemme kjøkkenuts­tyr som medelever trengte/smyge mat som smakte fotsopp ut vinduet/redigere mengdeangi­velser i oppskrifte­r etter metoden til

Bakermeste­r Harepus’ bakergutt.

Men jeg tror bestemt jeg hadde husket det hvis det hadde vaert meningen at vi skulle komponere en egen brødoppskr­ift og reklamere for resultatet av bakingen. I den grad noe ble teoretiser­t i dette faget, handlet det mest om hvor mye sukker man måtte ha i kakemennen­e for at de skulle vaere egnet til å knuse vinduer med, og hvor slurvete man kunne vaere med skylling av tallerkene­r før den stakkars laereren vår mistet troen på menneskehe­ten generelt og elevene i 8 A spesielt. Vi er nok mange som også husker panikken i våre foreldres øyne hvis vi en vakker dag skulle komme til å kunngjøre at vi hadde tenkt å bake noe. Vi var jo troende til å forveksle hvetemel med salt og kanel med karri. Noen av guttene klarte også å lage ting som smalt usedvanlig høyt og utløste skolens brannalarm ved hjelp av ingrediens­er de fant i kjøkkenska­pet. Det hadde jo vaert galskap å slippe oss til på kjøkkenet, dumme som brød som vi var.

Men ungdommen nå til dags er selvsagt helt annerledes. Dette er jo oppegående folk som heldigvis oppfører seg langt bedre enn det foreldrene noen gang har vaert i stand til. De kan sikkert bake også, hvis de bare får litt kyndig veiledning. Så hvem var det egentlig som syntes det var en god idé å overlate dette til brødhodege­nerasjonen fra 90-tallet?

Vi var jo troende til å forveksle hvetemel med salt og kanel med karri.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway