Stavanger Aftenblad

– Vi har sett oss blinde på karakterer

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: Gunn Reidun Tednes-Aasrød, som er leder av Utdannings­forbundet i Rogaland, mener at en storstilt opprydning i skolen er helt nødvendig.

– Vi kan ikke sitte stille å se på at elever stresser seg syke, sier hun. Tednes-Aasrød synes det er flott at en forelder våger å «fyre løs» mot systemet hun selv er enig i at ikke alltid fungerer godt nok.

– Jeg vil nok ikke si at dagens skole skaper tapere, men den skaper store ulikheter. Bildet som tegnes i Dahles Facebookin­nlegg har jeg også fra elever, laerere og andre foreldre, sier lederen av Utdannings­forbundet i Rogaland.

– Jeg vil nok ikke si at dagens skole skaper tapere, men den skaper store ulikheter. Bildet som tegnes i Dahles Facebookin­nlegg har jeg også fra elever, laerere og andre foreldre, sier lederen av Utdannings­forbundet i Rogaland.

Fra 1. klasse

Tednes-Aasrød mener det har skjedd en dreining i skolen over tid og at det for alvor ble endringer i skolen i 2002, da det fra politisk hold ble påpekt at norske elever ikke holdt det samme nivået som elever fra land vi sammenlign­er oss med.

– Da jeg i 2006 ble ansatt som avdelingsl­eder ved Vaulen skole, var det laering gjennom lek i de yngste klassene. Det er det så å si slutt på nå. Allerede på barneskole­n er det strenge kompetanse­mål. Det begynner allerede her, men blir mer synlig når vi kommer til ungdomssko­len, for her er det karakterer, sier Tednes-Aaserød.

– Ungdommer i dager er mer skoleflink­e enn oss, men de stresser seg syke. De stiller høye krav til seg selv. Foreldrene stiller krav. Skolen stiller krav. I tillegg har du press på sosiale medier. Det er ganske tøft å vaere ungdom i dag, sier hun.

Må nedjustere­s Tednes-Aaserød er enig med Dahle i at helheten, at det stilles høye faglige krav i alle fag, blir for mye for mange elever. Hun er samtidig klar på at de faglige kravene må justeres ned.

– Vi ser at flere ungdommer forsvinner fra skolen. De gir opp, sier hun og fortsetter:

Strenge kompetanse­krav er et godt stimuli for noen elever. Mange av elevene våre er meget dyktige. Men hva med de andre? Det må vaere helt ok å vaere middels god også. Vi må ha rom for mangfoldet. Vi kan ikke ha samme krav til alle, sier Tednes-Aaserød.

Hun frykter at skolekarak­terer er med på å sette en verdi på hva ungdommen opplever som egenverdi.

– Hvilken karakter setter ungdommen som har fått en middels karakter på seg selv? spør Tednes-Aaserød og fortsetter:

– Vi har sett oss blinde på karakterer og på alt som er målbart. Hva med helheten? Den glemmer vi. Sammenlign­et med andre land er trivselen i den norske skolen meget god. Selvmordsr­aten er lav i forhold til andre land, sier hun.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Leder av Utdannings­forbundet i Rogaland, Gunn Reidun TednesAase­rød.
FREDRIK REFVEM Leder av Utdannings­forbundet i Rogaland, Gunn Reidun TednesAase­rød.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway