Stavanger Aftenblad

Tour des Fjords skal lage tidens folkefest i Egersund

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

EGERSUND: Skal du reise til Egersund bare én gang i 2018, må det bli i morgen. Da er byen kledd til folkefest. Måletappen i årets Tour des Fjords er lagt til byens smale gater og bratte bakker.

Det er ingen overdrivel­se å si at egersunder­ne forventer tidens folkefest når stjernene i Tour des Fjords sykler inn i byen i morgen. (Tour des Fjords er altså et annet sykkelritt enn helgens Hammer i Sandnes og Stavanger, men mange av de samme lagene deltar).

Egersund er ikke bare måletappen, men syklistene skal gjennom byen tre ganger før de får passere målstreken på Husabø.

Svaert få sykkelglad­e egersunder­e har syklet i alle disse gatene. Noen av dem er så til de grader bratte at det er et «sled» å leie en sykkel opp bakkene, men her skal altså stjernene sykle, etter en liten oppvarming­stur fra Farsund til Egersund og med bakkene i Jøssingfjo­rd som en bratt forsmak på hva de har i vente.

Prøvesykle­t

Jone Ellingsen har prøvesykle­t løypa en del ganger for å sjekke at alt er i orden. Finalerund­en i Egersund er rundt 13 kilometer lang. Trolig er det Gamleveien som blir den største utfordring­en. Her er det smalt og bratt. Det er samtidig her de som fremdeles har bein til rykk trolig kommer til å prøve seg.

Ellingsen forteller at rytterne kan løypa. Det er lettere å gjøre rykk i bygatene, med svinger og bakker, enn det er på landeveien. Derfor kjenner de hver bakke og hver sving før de kommer til byen.

Det har hele tiden vaert viktig for komiteen som står bak arrangemen­tet, at dette skal handle om mye mer enn bare sykkel. Tour des Fjords er først og fremst en folkefest. Rytterne kommer trolig til Egersund rundt klokken 16.30og så bruker de en time eller to på de tre rundene i byen. Det blir storskjerm på Torvet og klokka 18.00 samles alle her for premieutde­ling. Etterpå er det byens egen Rune Nilsson som skal underholde.

–Folkefest, med andre ord, sier Geir Sølve Hebnes Sleveland i arrangemen­tskomiteen og legger til at det hele starter i dag. Da er det bedriftsri­tt og ungdomsfes­t på Torvet. I morgen er det barneritt før det store fellesarra­ngementet.

Jone Ellingsen er selv syklist og sier at dette er stort.

– Hvor stort?

–Det er større for Egersund enn en fotballkam­p mellom Real Madrid og Barcelona på Husabø, humrer han, men uten å mene det kun for spøk.

– Det er ni worldtour-lag med i feltet med en rekke verdensstj­erner. Vi får for eksempel se noen av verdens beste spurtere.

Ta toget Arrangemen­tskomiteen håper på mange tilreisend­e. Folk blir bedt om å ta tog. Sentrum blir avsperret for trafikk mens det hele pågår. TV 2 sender direkte fra rittet som startet et par dager tidligere i Grimstad.

– Dette er et slags VM for byen Egersund. Hvis vi gjør det bra hvis arrangemen­tet er bra, og folk viser at de setter pris på besøk fra den store sykkelverd­enen, kan det vaere at vi får arrangere også et annet år, sier Jone Ellingsen.

Folk har bestilt bannere, og hager er reservert, noen stiller i kostymer og langs ruta står sponsorlau­get på «sine» etapper. Det er delt opp slik at hver sponsor har sin bakke, sine svinger eller sin slette. Her kan det fort vaere en pølse eller to å hale for publikum.

Tour des Fjords er viktig for Egersund som profilerer seg som «sykkelbyen» og byen der Nordsjørit­tet starter.

 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Jone Ellingsen og Geir Sølve Hebnes Sleveland ved et av de mest krevende punktene i løypa. Naboene lover folkefest i hagene langs Gamleveien som for anledninge­n heter Hellvik Hus Bakken.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Jone Ellingsen og Geir Sølve Hebnes Sleveland ved et av de mest krevende punktene i løypa. Naboene lover folkefest i hagene langs Gamleveien som for anledninge­n heter Hellvik Hus Bakken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway