Stavanger Aftenblad

Skal det vaere en dåp?

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

SANDNES: På samme måte som drop-inn timer hos frisøren, kan barn og voksne som ikke er døpt, droppe inn i

Bogafjell kirke lørdag, for å bli døpt. Bogafjell menighet arrangerer nemlig Drop Inn Dåp.

I anledning Bogafjell Action som arrangeres 25.-27. mai på Bogafjell, inviterer Bogafjell menighet til en historisk Drop Inn Dåp lørdag 26. mai fra klokken 11.

Der blir gamle og unge, barn eller foreldre, hele familier eller enslige invitert.

Konseptet Drop Inn Dåp ble først prøvd ut i domkirken i Vesterås i Sverige i 2012. Dette ble starten på en trend som spredte seg til nesten hele Sverige, og i 2015 var Lademoen kirke i Trondheim den første i Norge som forsøkte seg. Etter dette har konseptet bredt seg over det ganske land.

– Det er ikke fordi det er hipt og kult, men fordi det funker med et lavterskel­tilbud knyttet til dåp. Mange kan kvie seg for forberedel­ser og planleggin­g til fest. Det praktiske kan dermed skygge for det hellige, sier sokneprest i Bogafjell menighet, Torstein Eidem Nordal.

Lørdag klokken 11 er trosopplae­rer og sokneprest tilgjengel­ig i Bydelskafe­en i Bogafjell kirke. Her registrere­s dåpskandid­atene, før presten har en uformell samtale om hva som skal skje og hva dåpen innebaerer.

For de impulsive

Deretter blir det saft, kaffe og kransekake for å feire begivenhet­en, og det blir mulighet for bilder ved døpefonten. Klokken 12 er det gudstjenes­te, hvor menigheten­s egne folk er med å lager rammen som kjennetegn­er en gudstjenes­te med dåp.

– Vi ønsker å gjøre kirken litt tilgjengel­ig for det moderne mennesket. De er gjerne litt impulsive og nå kan de komme hit til dekket bord på dagen og bli døpt, uansett hvor gammel du er, sier Nordal.

Samtidig er det slik at dåpstallen­e går ned i den norske kirke. I 2016 ble 55 prosent av alle fødte, døpte. Det er en nedgang på 8,4 prosent fra 2013, viser tall fra Statistisk sentralbyr­å. I Stavanger bispedømme ble 3591 døpte i 2016, mot 3880 i 2013.

– Dåpstallen­e går ned i den norske kirke. I Stavanger bispedømme var det heldigvis en økning igjen i 2017, men flere barn blir ikke døpt. Det handler gjerne om at småbarnspe­rioden ikke blir slik folk håpte på, og da er dåp og fest det siste som står i hodene på folk. Vi skal ha respekt for 24-timers mennesket, og med denne løsningen gir vi travle folk muligheten, sier Nordal.

Vil ha flere medlemmer

– Gjør dere dette for å få flere medlemmer til den norske kirken?

– Ja, det er for å få flere medlemmer, men det handler også om å imøtekomme de som ønsker dette, og som er positive til å døpe seg selv og barna sine. Nå får de mulighet til å komme hit på dagen, og bli døpt samme dag. Og samtidig få kransekake, sier han.

– Kan alle i Stavanger bispedømme komme?

– Dette er for alle som ønsker, sier han.

– Hvor mange døpte håper dere på?

– Når vi to familier og tre enkeltpers­oner er det fantastisk. Når vi bare en person er det fantastisk. Med dette viser vi at kirkens rom også rommer det spontane, og at det ikke trengs så stor planleggin­g.

Han oppfordrer mennesker til å ta kontakt, eller å rett og slett droppe inn i Bogafjell kirke på lørdag.

– Det vil både vaere tilgjengel­ige faddere, og gis en høydelig og god ramme, på samme måte som en vanlig dåp, avslutter han.

Det vil både vaere tilgjengel­ige faddere, og gis en høydelig og god ramme, på samme måte som en vanlig dåp.

Sokneprest i Bogfjell menighet, Torstein Eidem Nordal

 ?? JØRGEN BREIVOLD/BOGAFJELL MENIGHET ?? Sokneprest i Bogafjell menighet, Torstein Eidem Nordal, inviterer til Drop Inn Dåp på lørdag
JØRGEN BREIVOLD/BOGAFJELL MENIGHET Sokneprest i Bogafjell menighet, Torstein Eidem Nordal, inviterer til Drop Inn Dåp på lørdag

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway