Stavanger Aftenblad

Slik vil de bruke tre millioner i kamp mot barnefatti­gdom

- Hilde Moi Østbø hilde.moi@aftenblade­t.no

STAVANGER: Mens pengene tidligere først og fremst har blitt brukt på barna, skal nå hele familier få hjelp for å komme seg ut av fattigdom.

– Planen er å gå inn i noen aktuelle familier og jobbe helhetlig både med barn og foreldre. Dette har blitt gjort i liten grad før. Målet er å hindre at fattigdom går i arv fra generasjon til generasjon. Det er den eneste baerekraft­ige måten å jobbe på for å bryte mønstre, sier Inge Takle Maestad (KrF).

Bystyret satte i budsjettet for 2018–2021 av tre millioner kroner årlig til bekjempels­e av barnefatti­gdom. Tirsdag og onsdag behandler politikern­e hvordan disse tre millionene skal brukes.

Storhaug og Hundvåg Flertallsp­artiene (H, V, KrF, Frp og Pp) vil gå inn for omtrent det som er rådmannens forslag, altså blant annet etablering av et prosjekt for å hjelpe fattige familier. Rådmannen foreslår at pengene skal brukes på familier på Storhaug og Hundvåg. Konkret foreslås det at 1,4 millioner skal brukes til å opprette to stillinger som familiekoo­rdinator.

Det finnes allerede et tilsvarend­e prosjekt i Kristiansa­nd, og planen er at Stavanger skal vaere med i et forsknings­prosjekt sammen med Kristiansa­nd.

– Vi skal blant annet jobbe for å få barn inn i ulike fritidsord­ninger og å hjelpe foreldrene med deres utfordring­er. Dette kan for eksempel vaere knyttet til rus eller å komme seg ut i arbeid, sier Maestad, som snakker på vegne av flertallsp­artiene.

Kontingent

Resten av pengene skal blant annet brukes til å satse videre på prosjektet «Nye muligheter i Kvernevik». Helt konkret skal det bevilges penger til gratis deltidspla­sser i SFO og til en prosjektst­illing for veiledning til utsatte familier.

Videre skal det bevilges penger til å øke antall opplevelse­skort, å redusere deltakerav­giften i Fiks Ferigge Ferie og en sum skal brukes til kontingent­er og utstyr for at barn og unge skal få vaere med i frivillige lag.

Politikern­e har også bedt om en ny, helhetlig tiltakspla­n mot barnefatti­gdom.

Barnefatti­gdom ble sist politisk behandlet i mars. Da sendte politikern­e rådmannens forslag tilbake. Et flertall mente at det var satt av for mye penger på utredning og for lite på konkrete tiltak.

– Jeg synes det rådmannen kommer med nå er et veldig godt svar på bestilling­en vi gjorde sist, sier Maestad.

– Hva vil disse tiltakene gjøre med den økende barnefatti­gdommen i Stavanger?

– De vil gjøre to ting: vi vil få resultater i form av at vi klarer å bryte mønstre slik at ikke fattigdomm­en går i arv. Videre vil ikke barna som er i en sånn situasjon kjenne på utenforska­pet på samme måte i og med at flere får vaere med i fritidsakt­iviteter.

– Er tre millioner årlig nok? – Jeg tror ikke det er nok til at vi fjerner problemet. Men dette er en ekstra innsats bystyret har sagt at vi skal gjøre i tillegg til andre tiltak. Å jobbe på nye måter vil også gi oss ny informasjo­n om hva som kan fungere.

Fornøyd

Rådmannen har tatt politikern­es beskjed om ikke å bruke av de tre millionene på en konferanse om barnefatti­gdom og på utredning. Nå foreslås det at konferanse­n blir selvfinans­ierende.

– Nå synes vi at administra­sjonen har kommet med mange gode presiserin­ger og vi synes det er bra at man i større grad retter blikket mot Kvernevik. De har tatt inn i forslaget mange punkt som Arbeiderpa­rtiet har foreslått videre, for eksempel veiledning og støtteordn­inger, sier Arnt Heikki Steinbakk (Ap), som sitter i kommunalst­yret for levekår.

Han understrek­er at Arbeiderpa­rtiet i sitt budsjettfo­rslag foreslo å bruke fem ganger mer på å forhindre barnefatti­gdom, men mener det er bra at pengene i de vedtatte budsjettra­mmene brukes mest mulig på praktiske tiltak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway