Stavanger Aftenblad

Arbeiderbe­vegelsen må tenke grønt

- Anne Nijdam Svindland Leder i Grønn Ungdom Rogaland Cecilie Holmen Styremedle­m i Grønn Ungdom Rogaland

POLITIKK: Nå går arbeiderbe­vegelsen på tomgang på gamle idéer. Det er på tide å vekke den til live med noe friskt, grønt og framtidsre­tta.

Så det er sagt: De Grønne står side om side med den tradisjone­lle arbeiderbe­vegelsen i kampen for omfordelen­de skattepoli­tikk, offentlig eierskap i velferden og et trygt og meningsfyl­t arbeidsliv. Men arbeiderbe­vegelsen i det 21. århundre er likevel nødt til å fornye ideene sine.

Redusert arbeidstid

En første naturlig fanesak for arbeiderbe­vegelsen burde vaere redusert arbeidstid, gjerne 6-timersdag i første omgang. Til tross for økonomisk vekst og økt automatise­ringsgrad, jobber vi i dag nesten like mye som for hundre år siden.

I stedet for å ta ut veksten i mer fritid, har vi masseprodu­sert overflødig­e arbeidspla­sser og tatt ut veksten i kjøpekraft. Hvem har tapt på det? Arbeiderne. Arbeidslin­ja burde ikke vaere hellig i lengden, for da gjør man arbeid til et mål i seg selv. Lykkeforsk­ning tyder på at fritid, familie, venner og naturopple­velser kan gjøre oss minst like lykkelige som enda mer penger.

Sin egen sjef

En annen naturlig fanesak burde vaere å legge til rette for at flere arbeidere kan vaere sin egen sjef på egne premisser, i stedet for på kapitaleie­rnes. Vi trenger et system som favorisere­r små bedrifter og gründere i stedet for store og udemokrati­ske bedrifter. Det burde vaere i arbeiderbe­vegelsens ånd å kjempe for at lokalbutik­kene ikke blir kjøpt opp av multinasjo­nale kjeder.

Kampen for medmennesk­elig, framtidsre­ttet, grønn politikk er en naturlig forlengels­e av arbeiderka­mpen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway