Stavanger Aftenblad

Vi må ha større ambisjoner for barnehagen

- Torstein Tvedt Solberg Stortingsr­epresentan­t, Utdannings- og forsknings­komiteen, Ap

POLITIKK: Frp og Høyre har klart å legge frem en norm som endrer forsvinnen­de lite på dagens situasjon i barnehagen­e – det synes vi i Arbeiderpa­rtiet er lite ambisiøst.

Målet med en bemannings­norm i barnehagen må vaere at de ansatte skal få flere dyktige kollegaer og barna flere trygge voksne.

Vi har lenge kjempet for en norm som sikrer barn i alle barnehager nok trygge voksne, og undersøkel­sen fra fem ulike barnehager i Stavanger, som viser at det kun er full bemanning to timer daglig, illustrere­r bare en av utfordring­ene en ikke har svart på. Nå må vi i Stortinget ta ansvar for at normen ikke ender opp som en teoretisk skrivebord­norm som kun hjelper barna på papiret.

Mer tid med barna

I Stortinget vil vi kreve at det ryddes opp i byråkratis­ke tidstyver og sikrer de ansatte mer tid til barna, og at det settes inn vikar ved fravaer for å sikre at normen blir reell. Sammen med Sp og SV krever vi en overgangso­rdning for private ideelle barnehager, slik at de ikke knekker ryggen grunnet forsinkels­er i finansieri­ngssysteme­t.

Noe av det viktigste for å sikre full bemanning i barnehagen gjennom hele dagen er friske penger på bordet, men Høyre og FrP finner ingen penger til bemannings­norm i barnehagen i revidert statsbudsj­ett. Det vil bety at både kommuner og private barnehager vil få store utfordring­er med å oppfylle normen fra 1. august.

Arbeiderpa­rtiet frykter at konsekvens­ene blir utstrakt bruk av dispensasj­on slik at mange barn ikke opplever at det blir nok voksne i barnehagen og at mange små, ideelle private barnehager vil måtte legge ned eller selge til kommersiel­le barnehages­elskap.

Vår jobb å rydde opp

Barnehagen skal vaere mer enn en oppbevarin­gsplass, og skal vi få til lek, laering og et trygt sted for barna krever det mer enn festtaler og skrivebord­snormer. Det blir vår jobb i Stortinget å rydde opp i regjeringe­ns lite ambisiøse norm.

 ?? COLOURBOX ?? «Nå må vi i Stortinget ta ansvar for at normen ikke ender opp som en teoretisk skrivebord­norm som kun hjelper barna på papiret», skriver Torstein Tvedt Solberg.
COLOURBOX «Nå må vi i Stortinget ta ansvar for at normen ikke ender opp som en teoretisk skrivebord­norm som kun hjelper barna på papiret», skriver Torstein Tvedt Solberg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway