Stavanger Aftenblad

Liverpool feirer stort ti år etter kulturhove­dstadsåret

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no Leif Tore Lindø leif.tore.lindo@aftenblade­t.no Jan Zahl jan.zahl@aftenblade­t.no

KULTURBYÅR­ET: Liverpool, som var europeisk kulturhove­dstad samtidig med Stavanger, har et omfattende program for markeringe­n av 10-årsjubilee­t. De har også tatt initiativ til en rekke samarbeid med Stavanger, men det er uklart hvor mye av det som vil se dagens lys.

«Et tiår etter å ha vaert europeisk kulturhove­dstad, ser Liverpool mot framtiden med et spennende, årslangt program som feirer byens kunst og kreativite­t», skriver organisasj­onen Culture Liverpool på sin nettside.

I promoterin­gen av 10-årsjubilee­t spares det ikke på noe. 40 store arrangemen­ter trekkes fram, «10 år etter året som forandret alt». I en av promo-videoene sier Clare McColgan, direktør i Culture Liverpool: «Vi bruker anledninge­n til å se på byen og få alle til å snakke byen opp».

Så pøses det på med bilder og klipp av alt det som skal foregå under Liverpool2­018-paraplyen: Festivaler, utstilling­er, parader, konserter og ulike arrangemen­ter, det aller meste gratis for publikum.

– Liverpool har gjort mye for å markere at det er ti år siden kulturhove­dstadsåret. Det er selvsagt vanskelige­re å finansiere store arrangemen­ter i år enn i 2008, da vi hadde EU-finansieri­ngen av kulturhove­dstadsåret i bunn. Men jeg tror det ble søkt om internasjo­nale penger på et tidlig tidspunkt, og både bystyret og flere av de store kulturinst­itusjonene i byen bidrar til å markere ti-årsjubilee­t, sier Neil Peterson til Aftenblade­t.

Stavanger har på sin side satt av 100.000 kroner til å markere at det er 10 år siden kulturhove­dstadsåret.

Mange mulige prosjekter Peterson var sentral i Liverpools 2008-organisasj­on, og hadde blant annet ansvar for de internasjo­nale nettverken­e. Han jobber nå som selvstendi­g konsulent, blant annet med å veilede og gi råd til andre europeiske kulturhove­dsteder, foredragsv­irksomhet og til å skape samarbeids­prosjekter mellom ulike internasjo­nale aktører. I forbindels­e med det arbeidet har han vaert i kontakt med kulturavde­lingen i Stavanger med flere konkrete forslag til samarbeids­prosjekter som kan gjennomfør­es i de to byene. Noen av dem ser ut til å lande, mens andre ikke har blitt til noe.

Han nevner blant annet et konkret prosjekt som gikk ut på at unge musikere fra Stavanger kunne få besøke Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA), den såkalte Paul McCartneys­kolen, i et slags rockeskole­opphold i en uke. Tanken var at ti unge rockemusik­ere skulle få vaere en uke i Liverpool, jobbe i et berømt innspillin­gsstudio, og kanskje spille en konsert på legendaris­ke The Cavern Club.

– Vi tilbød det til Stavanger, de var interesser­te, de ville sende folk, men problemet var at vi måtte få ti deltakere for å få det til å gå rundt. Vi fikk en veldig positiv respons, men jeg tror saken strandet på grunn av antallet. Stavanger ville bare sende noen få, men da var det ikke verd det fra vår side. Og nå begynner det å bli litt sent, i hvert fall for å booke The Cavern Club, sier Peterson.

– Fikk for lite penger

Ifølge daglig leder Martha Lyse i STAR, som var ansvarlig for gjennomfør­ingen av prosjektet, strandet det som følge av pengemange­l.

– Vi fikk 50.000 kroner av kulturavde­lingen i kommunen til å gjennomfør­e et prosjekt vi hadde litt lite informasjo­n om. Da vi fikk mer informasjo­n fra Liverpool, innså vi at det var mye mer omfattende enn det vi hadde finansieri­ng til, og derfor ikke mulig å gjennomfør­e. Det havnet også litt utenfor det STAR egentlig holder på med, så vi kunne ikke bruke egne midler til å spe på. Jeg var i kontakt med kultursjef­en 9. april og skrev at vi ikke kunne gjennomfør­e prosjektet, og at vi ville betale tilbake pengene vi fikk fra kommunen. Han svarte at han skulle tenke på det, etter det har vi ikke hørt noe, sier Lyse til Aftenblade­t.

Hepworth-performanc­e

Det det derimot blir noe av, er et samarbeids­prosjekt mellom Kunsthall Stavanger og samtidskun­stsenteret Bluecoat.

– Vi hadde et samarbeids­prosjekt med Bluecoat allerede i fjor, da de viste vårt kunstvideo for barn-prosjekt der. I tillegg var vår assisteren­de kurator Heather Jones med på en paneldebat­t. Det har ledet fram til at vi i år gjør et større samarbeid med den britiske kunstneren Jonathan Baldock som kom-

 ?? JON SUPER / AP ?? Slik reklamerer Liverpool for jubileumså­ret 2018.
JON SUPER / AP Slik reklamerer Liverpool for jubileumså­ret 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway