Stavanger Aftenblad

Skolen skal vaere for alle

-

LEDER: Irene Dahle mener at ungdom blir deprimerte og stressa på grunn av altfor stor arbeidsbel­astning på skolen. Sånn skal det ikke vaere.

I pinsehelge­n startet Irene Dahle en debatt som har engasjert foreldre over hele landet. Hun skrev et Facebook-innlegg om skoleungdo­m som føler seg mislykket.

Dahle viste til et eksempel på en lekse fra Kannik skole i Stavanger, der elevene skal «utvikle og produsere et kreativt brød». Elevene skal så finne testperson­er som skal evaluere og signere. De skal handle inn ulike typer mel og ingrediens­er, de skal reklamere for brødet og dokumenter­e.

«Skulle tro det var eksamen i bakerfaget,» er en av kommentare­ne på innlegget.

Men det er verre enn som så. For brødbaking­en blir med denne oppgaven teoretiser­t til det komiske. En oppgave som denne inspirerer ikke til kreativite­t, den er i verste fall med på å drepe lysten til i det hele tatt å prøve.

Det er godt mulig at noen elever synes dette er en kjekk og utfordrend­e oppgave.

Men hva med de som ikke har foreldre som kan hjelpe med å bake «kreative brød», de som ikke har økonomi til en spennende krydderhyl­le og mange melsorter, de som ikke har et testpanel hjemme bestående av gamle og unge av ulike kjønn? Skal skolen bidra til at disse føler seg utenfor og mislykket, og til å bygge opp om sosiale forskjelle­r?

Leder av utdannings­forbundet i Rogaland, Gunn Reidun Tednes-Aasrød, mener det har skjedd en dreining i skolen siden 2002. Da pekte politikern­e på at norske elever ikke var på samme nivå som barn fra andre land vi sammenlign­er oss med.

Tednes-Aasrød mener at vi har sett oss blinde på karakterer og alt som er målbart. Det gir ikke rom for mangfold. Det gir kun rom for de som får alt til.

– Vi forholder oss til lovverket og Kunnskapsl­øftet, svarer rektor på Kannik skole, Finn Lea.

Men det holder ikke. Det er lov å bruke sunn fornuft. Utdannings­direktorat­et jobber nå med å fornye Kunnskapsl­øftet. Den nye laereplane­n vil vaere klar for elevene høsten 2020.

Dagens fag skal beholdes, men innholdet skal fornyes. Elevene skal laere mer kritisk tenkning, kreativite­t og refleksjon. I tillegg skal de praktiske og estetiske fagene styrkes, ifølge direktorat­et.

De kompetanse­målene vi har i skolen i dag kan i verste fall vaere med på å ta gleden fra elevene, slik at de føler at de ikke strekker til. Da risikerer vi at mange faller utenfor. En ny laereplan bør derfor vaere mer inkluderen­de og gi rom for alle, uansett ressurser og ferdighete­r.

Skolen skal ikke bidra til at ungdom føler seg mislykket eller utenfor. Den skal vaere for alle.

Hva med de som ikke har foreldre som kan hjelpe med å bake «kreative brød», de som ikke har økonomi til en spennende krydderhyl­le og mange melsorter?

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Får skolen de unge til å føle seg mislykket? Det mener Irene Dahle, og får støtte fra mange andre foreldre.
PÅL CHRISTENSE­N Får skolen de unge til å føle seg mislykket? Det mener Irene Dahle, og får støtte fra mange andre foreldre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway