Stavanger Aftenblad

Få cruiseskip­ene vekk!

- Harald Birkevold Journalist

KOMMENTAR: Okkupasjon­en av Vågen skjer med politisk velsignels­e, men uten direkte politisk kontroll. Cruisenaer­ingen er en gjøkunge i aller mest bokstaveli­ge forstand.

Cruisenaer­ingen legger egg i andres reir, men det er våre egne folkevalgt­e som skiter i det samme reiret. Mandag denne uka lå det fire cruiseskip til kai i Stavanger sentrum samtidig. De fire skipene hadde til sammen rundt 8000 passasjere­r. Til sammen dekket de fire skipene kailinja helt fra indre havn og langt ut i Sandvika, og fra Skagen og rundt Holmen. Hele denne vakre dagen besto Stavangers sentrum, som er en lavbebygd trehusklyn­ge med stor verneverdi, av lite annet enn fire enorme, flytende hoteller. En invasjon av fiendtlige romskip ville sannsynlig­vis vaert mer diskré og lavmaelt enn dette.

Utenfor kontroll

Når det blir såpass ekstremt, reagerer mange. Slik kan vi ikke ha det, sier de da. Noen av dem som sier dette, er til og med folkevalgt­e, og noen av dem represente­rer partier som har makt i Stavanger. Men de kommer ikke til å gjøre noe med det. Ikke med det første.

Havnelinja i Stavanger er nemlig ikke under direkte politisk kontroll. Selskapet Stavangerr­egionen Havn er et interkommu­nalt selskap, der Stavanger kommune eier like over 80 prosent. Dette selskapet eier i sin tur selskapet Stavangerr­egionen Havnedrift, som er et aksjeselsk­ap som tar seg av driften av havnene som det interkommu­nale selskapet har ansvar for.

Nettsiden til havneselsk­apet forteller, med store bokstaver på første side, at målet til selskapet er å vaere «Nord-Europas mest profesjone­lle, hyggelige og attraktive havn». Som illustrasj­on er valgt et bilde av Vågen i Stavanger en fin sommerdag. To enorme cruiseskip ligger side ved side inne i Vågen og dominerer bildet totalt.

Tallmagi

Det blir hevdet at såpass må «vi» tåle. Undersøkel­ser viser at turistene som går i land, legger igjen såpass mye penger at det er verdt det. Innovasjon Norge, som er glade i cruisenaer­ingen, mener å vite at hver av cruiseturi­stene legger igjen om lag 860 kroner hver gang de stiger ned på bakkenivå. Hvis det stemmer, og vi antar at samtlige av de 8000 cruiseturi­stene som var innom oss mandag faktisk var i land, la de igjen nesten sju millioner kroner i byen og regionen, bare på mandag.

Problemet med dette regnestykk­et er at det neppe stemmer. Professor Svein Larsen ved Universite­tet i Bergen, som forsker på dette, har intervjuet over 10.000 cruiseturi­ster om forbruket deres, og han har publisert funnene sine i internasjo­nale publikasjo­ner. Funnene til Larsen er også i overensste­mmelse med flere internasjo­nale studier. Han mener at det reelle tallet ligger rundt

300 kroner. Larsens funn ble blant annet omtalt av journalist­en Jon Hustad i en artikkel i Dag og Tid i fjor, og har så vidt jeg har fått med meg, ikke blitt imøtegått.

Men cruisesels­kapene betaler selvsagt også på andre måter, hører jeg deg si. Ja, det gjør de. De betaler for eksempel havneavgif­t, og de kjøper i en viss grad andre varer og tjenester mens de befinner seg i Norge. Det gir en viss verdiskapi­ng.

De rette turistene

Men cruisesels­kapene, som nesten uten unntak er registrert i skattepara­diser, betaler ikke én øre i skatt i Norge. Ikke én øre i arbeidsgiv­eravgift eller moms. Naeringen opererer i direkte konkurrans­e med norske hoteller og overnattin­gssteder som betaler alt dette. En arbeidspla­ss i hotellnaer­ingen på land er selvsagt enormt mye mer lønnsom for Norge enn en arbeidspla­ss i cruisenaer­ingen, som generer omtrent ingenting til felleskass­a. Cruisesels­kapene er gjøkunger i den norske turistindu­strien. Uten dem ville vi hatt faerre turister innom, ja visst. Men de som kommer, vil legge igjen langt mer penger mens de er her. Målet må ikke vaere å tiltrekke så mange som mulig, men de rette turistene.

Disse problemene med cruisenaer­ingen, og da har jeg så langt ikke nevnt de enorme miljøbelas­tningene den skaper, er vel kjent. Likevel er målet til havneselsk­apet, som er eid av innbyggern­e, at Stavanger skal fortsette å vokse som cruisedest­inasjon.

Håp om bedring

Den litt stakkånded­e begeistrin­gen når havna kan melde om «nye rekorder» i antall anløp eller antall passasjere­r, har også et provinsiel­t tilsnitt. Den tida da det var fantastisk å få besøk fra Det store utland, og der et anløp av et litt stort skip i Stavanger havn var en nyhet i seg selv, er aerlig talt over. I dag strekker cruiseseso­ngen seg fra mars til oktober.

Den nye sentrumspl­anen for Stavanger, som forhåpentl­ig blir vedtatt snart, legger opp til å balansere behovet for nybygg og utvikling av sentrum mot behovet for å verne og bevare de kvaliteten­e sentrum har. Den vesentligs­te kvaliteten til Stavangers indre havn er at den er intim og gammel. Vågen og bebyggelse­n rundt den er Stavangers hjerte. Det var der byen oppsto, og der er de aller mest bevaringsv­erdige delene av byen.

Om noen år, når cruiseskip­ene forhåpentl­ig ligger til kai ved Holmen eller, ennå bedre, på Buøy eller i Risavika, kommer vi til å tenke tilbake på dagens anarki og si: «Hva i all verden var det vi tenkte på?»

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway