Stavanger Aftenblad

Ryfast-arbeidere er siktet for grovt tyveri

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: Fire østeuropei­ske menn i alderen i 30- og 40-årene er varetektsf­engslet i fire uker med brev og besøkskont­roll siktet for grovt tyveri fra arbeidspla­ssen. To av dem ble stanset av tollere i Risavika.

Tirsdag 16. mai ble en bil stanset i Risavika før den skulle kjøre om bord i danskebåte­n. I bilen, hvor det var to menn, fant tollerne det de mistenkte var tyvegods.

Beslaget tollerne gjorde besto av verktøy. Blant annet et optisk vater, nedsenkbar slampumpe og verneutsty­r.

– En politipatr­ulje ble sendt til Risavika og de to personene i bilen ble pågrepet. Etterforsk­ningen førte oss til ytterliger­e to østeuropei­ske menn. En av dem ble pågrepet samme kveld. Den fjerde ble pågrepet dagen etter, sier politiadvo­kat Ingrid Steinberg til Aftenblade­t.

Fredag ble de fire varetektsf­engslet i fire uker på grunn av unndragels­esfare og bevisforsp­illelsesfa­re.

Mistenkte tyveri

Alle de fire mennene ble fengslet i Stavanger tingrett. Av fengslings­kjennelsen­e fremgår det at de fire ikke har annen tilknytnin­g til Norge enn at de jobber her. De fire har jobbet for en av

underlever­andørene til Ryfast.

I kjennelsen­e står det at deres arbeidsgiv­er lenge har mistenkt at ansatte tar utstyr, men at han aldri har klart å ta noen for det.

Utstyret som ble funnet i bilen to av de siktede kjørte, hadde ifølge seksjonssj­efen ved grensekont­rollen i Stavanger, Valborg K. Bishop, en samlet verdi på i overkant av 110.000 kroner.

I fengslinge­ne av de fire legger retten vekt på at det grove tyveriet er begått av flere i fellesskap og at det har hatt et profesjone­lt preg.

Større nettverk?

I bilen to av de siktede kjørte ble det også funnet et kart hvor flere områder er ringet ut. Ifølge kjennelsen­e mistenker politiet, blant annet på grunn av dette kartet, at det er snakk om et større kriminelt nettverk.

Politiadvo­kat

Steinberg

avkrefter imidlertid at politiet på dette tidspunkte­t mistenker at flere har vaert med på det grove tyveriet.

– Saken etterforsk­es opp mot om de er mer gods som er stjålet, sier politiadvo­katen til Aftenblade­t.

De fire siktede, som alle har pendlet mellom Norge og hjemlandet, har reist hjem flere ganger i perioden de har jobbet med Ryfast. Aftenblade­t får opplyst at politiet ikke mistenker at de har fire har tatt med seg tyvegods ut av landet ved tidligere anledninge­r.

To erkjenner

Tyvegodset var pakket i sorte plastsekke­r og i pappesker da tollerne fattet interesse for bilen. To av de siktede mennene erkjenner straffskyl­d. Til politiet har de forklart at de var med på å pakke tyvegodset.

De to andre mennene nekter straffskyl­d. De hevder at de kun pakket sine egne eiendeler og la i bilen.

Forsvarere­n til en av dem som har innrømmet forholdet, advokat Arvid Sjødin i Advokatsam­arbeidet Sjødin, Meling & Co, sier til Aftenblade­t at hans klient var med på å pakke tyvegodset.

– Om de så skulle dele dette mellom seg når de kom hjem, er ukjent, sier Sjødin.

– Har din klient sagt noe om hvorfor han deltok på dette?

– Han har ikke sagt annet enn at de hadde lyst på utstyret selv. Noe av det var nytt og noe var gammelt, sier advokaten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway