Stavanger Aftenblad

Skulle få 300.000 for ekteskapsi­nngåelse

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

EGERSUND: Den tiltalte mannen erkjente at han ikke hadde følelser for kvinnen. Han giftet seg med henne for penger.

En 27 år gammel mann fra Egersund er i Dalane tingrett dømt til 45 dagers fengsel for å ha inngått et proformaek­teskap med en thailandsk kvinne. Tiltalte, som samtykket i at saken mot ham ble avgjort ved tilståelse­sdom, erkjenner at ekteskapsi­nngåelsen var profittmot­ivert fra hans side.

I dommen står det at det er lite rettspraks­is på området.

300.000 kroner

Siktede forklarte at hensikten med det falske ekteskapet var at den thailandsk­e kvinnen skulle få norsk statsborge­rskap. I motsetning til flere andre som er dømt for proforma-ekteskap, som rammes av utlendings­loven paragraf 108 (se faktaboks), var ikke siktede følelsesme­ssig tilknyttet kvinnen.

I og med at proforma-ekteskapet utelukkend­e var profittmot­ivert, mener retten at påtalemynd­ighetens strafffors­lag på 45 dagers ubetinget fengsel er noe lavt.

Retten mener at 60 dagers fengsel ville vaert passende, men reduserer straffen likevel til 45 dagers fengsel på grunn av siktedes uforbehold­ne tilståelse.

Avtalen var at siktede skulle få 150.000 kroner før ekteskapsi­nngåelsen og 150.000 kroner etter at kvinnen fikk norsk statsborge­rskap.

Fungerte ikke

Siktede endte opp med å få 110.000 kroner. I retten forklarte han at 50.000 kroner gikk direkte til de som arrangerte opplegget og at han også hadde tilbakebet­alt 6000 kroner til kvinnens familie.

Grunnen til tilbakebet­alingen skal ha vaert at kvinnen reiste tilbake til Thailand da arrangemen­tet ikke fungerte.

I straffelov­en står det at utbytte av en straffbar handling skal inndras. Påtalemynd­igheten la derfor ned påstand om inndragnin­g av 110.000 kroner.

Dette mener siktede, som blant annet peker på at han har tilbakebet­alt noe, er for mye.

Retten er ikke enig i siktedes argumenter, men nøyer seg med å dømme ham til å tåle inndragnin­g av halvparten – altså 55.000 kroner. I avgjørelse­n skriver dommerfull­mektig Lisa Eik Svanes at det for retten får betydning «at pengene rent faktisk er forbrukt, samt at siktede har en beskjeden økonomi».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway