Stavanger Aftenblad

– Ikke alle som har skiftet bransje, vil tilbake til olje

- Elisabeth Seglem journalist elisabeth.seglem@ aftenblade­t.no Dag-Henrik Fosse journalist dag.henrik.fosse @aftenblade­t.no Jon Ingemundse­n fotograf jon.ingemundse­n@ aftenblade­t.no

ARBEIDSMAR­KED:

Før oljekrisen ble de mest attraktive oljearbeid­ere leid ut til 25.000–30.000 kroner dagen. – Der er vi ikke nå, men etter sommeren kan det mangel på folk, sier Svein Morten Bjustveit, sjef for rekrutteri­ngsselskap­et MDE på Forus.

Solen skinner nok en gang varmt over oljeklynge­n på Forus. Optimismen som brer seg, kjennes helt inn på kontoret til Svein Morten Bjustveit. Han er administre­rende direktør i konsulents­elskapet MDE. De leier ut folk på kontakt til oljeindust­rien. På veggen har han en svart stumtjener signert svenske designere. Under der et verktøyskr­in.

–Jeg er både vaktmester og sjef. Vi har drevet med litt ombygging på kontoret, sier Bjustveit og ler.

De siste årene har vaert tøffe. Det 11 år gamle selskapet gikk fra 30 til 11 ansatte og gikk med tap under oljekrisen som startet med oljeprisfa­ll høsten 2014. Nå trenger de folk.

–Fjorårstal­lene er ikke klar, men vi gikk mer eller mindre i null etter tre år med tap. I år håper vi på et overskudd. Ikke stort, men regnskapst­allene skal ha rett farge, sier han.

Ny opptur

På kort tid er situasjone­n snudd på hodet. Store og små oljeselska­per med Equinor i spissen, tidligere Statoil, setter i gang nye byggeprosj­ekter. Offshoreve­rftene i Haugesund, på Stord og Buøy opplever en ny opptur, og da blir det også travelt for oljeservic­eselskapen­e.

–For første gang på fire år, skjer det noe. Det var et taktskifte for et halvt år siden, men det er først nå de siste tre månedene det har begynt å vise igjen, sier forteller Bjustveit.

MDE har 100 konsulente­r utleid i Norge og 300 i utlandet. Og etterspørs­elen er økende.

– Det vi opplever, er gir en grei indikator på situasjone­n. Mange selskaper tør ikke ansette folk fast, så de starter med innleie, sier Bjustveit. Han snakker om at «ratene er på vei opp», men at «tilgangen på ressurser er begrenset». Det betyr at selskapene er villige til å betale mer for flinke folk, men at det begynner å bli kamp om folk med rett kompetanse.

–Jeg tror at når vi kommer over sommeren, så er mange av de flinke folkene som har gått ledige, tilbake i jobb. Da vil vi nok kjenne et press på at det er for lite folk igjen, sier Bjustveit.

Sier nei til olje

Men det er ikke like lett som det var å rekruttere. Mange av oljearbeid­erne som gikk ledig i flere år, gikk lei og skiftet beite til slutt, forteller han.

– Er tidligere oljeansatt­e lette å lokke tilbake til olje og gass?

– Nei, de er litt skeptiske. Jobbsikker­het settes høyere enn lønn. Det er ikke slik som før at en bare kan lokke med mer lønn. Noen synes også det er for kjapt nå å skifte jobb.

MDE leter aktivt etter gode kandidater som de kan ansette og leie ut på kontrakt. Men mange sier de vil holde på jobben for eksempel i kommunen.

– Jeg snakket nettopp med en med «tung» subseainge­niør som sikkert kunne doblet lønnen sin. Han jobber i Statkraft og var aktuell for jobb i et mindre oljeselska­p, men takket nei, forteller Bjustveit.

– Vil holde lønningene nede Før oljekrise satte inn, kunne «prisen» på de beste toppfolken­e som var til leie i oljebransj­en, komme opp i 25.000–30.000 kroner dagen. Borefolk var spesielt attraktive.

– Der er vi ikke i dag. Vi er over bunnen, og ratene er på vei opp, men alle aktørene sier de vil holde kostnadene nede. Men for de mindre oljeselska­pene, er det stort sett lønn de har å lokke med. Da blir markedspri­s utgangspun­kt for forhandlin­gene, sier Bjustveit.

Ifølge MDE-sjefen skal konsulente­r de leier ut, ha cirka 30 prosent ekstra lønn som kompensasj­on for ulempen og usikkerhet­en som er knyttet til at de ikke har fast jobb.

– Noen driver med fast rekrutteri­ng, andre med vikarer. Vi driver med kontrakt. Folkene våre er i utgangspun­ktet ikke istedenfor noen andre, men blir leid inn på toppen av fast ansatte i prosjekter. Det typiske er 6–12 måneders kontrakter, opplyser Bjustveit.

I Norge er hovedregel­en at virksomhet­er skal ansatte arbeidstak­ere fast, men lovverket

Jeg snakket nettopp med en med «tung» subseainge­niør som sikkert kunne doblet lønnen sin. Han jobber i Statkraft og var aktuell for jobb i et mindre oljeselska­p, men takket nei.

Svein Morten Bjustveit, administre­rende direktør i MDE

 ??  ?? – For første gang på fire år skjer det noe. Det var et taktskifte for et halvt år siden, men det er først nå de siste tre månedene det har begynt å vise igjen, sier forteller Svein Morten Bjustveit. Han er administre­rende direktør i konsulents­elskapet...
– For første gang på fire år skjer det noe. Det var et taktskifte for et halvt år siden, men det er først nå de siste tre månedene det har begynt å vise igjen, sier forteller Svein Morten Bjustveit. Han er administre­rende direktør i konsulents­elskapet...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway