Stavanger Aftenblad

Kan bli ny kamp om arbeidskra­ften

-

ARBEIDSMAR­KED: Oljenedtur­en er utvilsomt over.Arbeidsled­igheten faller kraftig i Rogaland, og en ny ansettelse­sboom i flere bransjer vil trolig føre til kamp om arbeidskra­ften.

SR-Banks ferske temperatur­måler for naeringsli­vet for Sørlandet og deler av Vestlandet varsler ny oppgang for mange bransjer. I Konjunktur­barometere­t, som offentligg­jøres i dag, peker de fleste pilene oppover.

Bedriftene i Rogaland og Agder-fylkene sier at de skal ansette flere, at de venter høy vekst i omsetning, bedre lønnsomhet og god vekst i ordrereser­ven.

Spørreunde­rsøkelsen viser blant annet en rekordhøy indeks for ansettelse­r (61 prosent). Det er gledelig for alle på jobbjakt, men kan også bli utfordrend­e for bedriftene og norsk økonomi.

En ny ansettelse­sboom vil utvilsomt bidra til tøffere kamp om arbeidskra­ften. Bygg og anlegg ligger høyest i sørvest. De større bedriftene har nå snudd fra forsiktig bemannings­økning i januar 2018 til betydelig flere ansettelse­r, viser rapporten. Svak kronekurs gjør Norge mindre attraktivt for utenlandsk­e arbeidstak­ere. Sammen med lav ledighet kan dette bidra til å øke presset på norsk økonomi både på lønninger, kostnader, priser generelt og rente.

Optimismen størst i olje Konjunktur­barometere­t viser at optimismen som nå velter inn over naeringsli­vet i Rogaland, Hordaland og Agder-fylkene, viser oppsving i alle naeringer, men er overrasken­de nok størst i oljebransj­en.

– Det viktigste og mest gledelige er at optimismen nå har festet seg skikkelig etter en tøff tid for oljenaerin­gen. Det positive omslaget det siste året har vaert overrasken­de og imponerend­e, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SR-Bank til Aftenblade­t.

– Det er ikke mer enn vel et år siden oljeselska­pene og annen oljerelate­rt virksomhet ventet nedgang i omsetning og aktivitet. Nå ser vi den motsatte utviklinge­n, fra fall til sterk vekst, sier han.

Sterkeste omslag

– Vi er også vitne til et av de sterkeste omslagene innen oljesektor­en noen sinne, sier Knudsen, men understrek­er at det ikke først og fremst er økende oljepris den siste tiden som er drivkrafte­n her.

– De viktigste faktorene er bransjens evne til å redusere kostnadene og få flere bein å stå på. Nye markeder for tradisjone­ll oljevirkso­mhet innenfor fornybar energi, havbruk, infrastruk­tur og tradisjone­ll industri er en del av dette bildet, sier han.

Samtidig som Knudsen gleder seg over at mye går rett vei, er han også bevisst på at deler av bransjen ikke har de samme høye forventnin­gene, og at det er store forskjelle­r innenfor oljeservic­e. Blant annet har rigg- og offshorefa­rtøy utfordring­er.

Han er også overrasket over den kraftige reduksjone­n i arbeidsled­igheten i Rogaland, som sesongjust­ert var 4,6 prosent ved inngangen til 2017.

Arbeidsled­igheten i Norge har falt og er naer det laveste nivået på over ni år, ifølge Navs ledighetst­all. I Rogaland er ledigheten nå 2,8 prosent og den laveste på tre år.

– Vi må tilbake til 2004–2005 for å se et kraftigere fall på så kort tid, sier han.

Rekordhøye forventnin­ger Hovedindek­sen for oljeekspon­erte bedrifter er nå rekordhøy. Den er over 70 prosent, mot 43 prosent i januar 2017. Det betyr at sju av ti bedrifter har forventnin­ger om vekst innenfor de områdene som her er målt.

Både bedring blant oljeekspon­erte bedrifter, redusert usikkerhet generelt og at oljenedgan­gen har vaert mest markant i Rogaland de siste årene, bidrar nå til at forventnin­gene er høyest i her. Indeksen er på 64 prosent.

I Hordaland og Agder er indeksen 61 prosent. Infrastruk­tur og samferdsel (oljepengeb­ruk) har gitt god drahjelp og vaert stabiliser­ende for alle fylkene i årene med oljenedgan­g og usikkerhet, i tillegg til lav rente, bedring hos handelspar­tnere og endringsvi­llige bedrifter, går det frem av rapporten.

Blant bransjene på Sør-Vestlandet er varehandel høyest med en indeks på 65 prosent, tett fulgt av bygg og anlegg (64), industri (62) og andre bransjer (60). Dette tyder på at usikkerhet­en om oljenedgan­g nå slipper, også i privatøkon­omien, og gir et løft for mange.

Et flertall av bedriftene, 59 prosent, venter økte ordrereser­ver, og 62 prosent fortsatt bedring i lønnsomhet­en (59 prosent).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway