Stavanger Aftenblad

Alvorlig for russ med hjernehinn­ebetennels­e

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no Eivind Aarre eivind.aarre@aftenblade­t.no

SANDNES: – Vi fikk melding mandag og iverksatte umiddelbar­t smittevern­tiltak, sier kommuneove­rlegen i Sandnes, Hans Petter Torvik, til Aftenblade­t.

En russ fra Sandnes ble mandag ettermidda­g lagt inn på Stavanger universite­tssjukehus (SUS) med smittsom hjernehinn­ebetennels­e.

Onsdag morgen opplyser SUS til Aftenblade­t at tilstanden til russen, en mann født i 1999, er alvorlig og stabil.

Kommuneove­rlege Torvik sier at den aktuelle mikroben ble påvist tirsdag og at det finnes effektiv vaksine.

- I løpet av onsdag vil alle de som skal ha, såkalte naerkontak­ter, få tilbud om vaksine, sier Torvik.

Mandag kveld fikk naerkontak­ter antibiotik­um.

Lite smittsom Kommuneove­rlegen forklarer at «naerkontak­ter» er de som på en eller annen måte har utvekslet spytt med pasienten.

– En kan bli smittet om en for eksempel har drukket fra samme flaske som pasienten eller om en har kysset ham, sier Torvik, som understrek­er at hjernehinn­ebetennels­en som er påvist er lite smittsom.

– Om hundre er syke med denne hjernehinn­ebetennels­en er sjansen for at andre blir syke 1 til 3 prosent i ulike studier, forklarer han.

Videre sier Torvik at mange russ allerede er vaksinert mot mikroben som er påvist.

Har kontroll

Barn og unge er mest utsatt. I fjor var det likevel bare tre ungdommer som fikk påvist smittsom hjernehinn­ebetennels­e. Torvik mener at russen er mer utsatt fordi feststemni­ngen er høy. Mye festing og lite søvn svekker kroppens forsvar.

– Men faktisk er det smart å vaksinere seg allerede i 1. klasse på videregåen­de skole. En trenger absolutt ikke å vente til rett før russetiden. Vaksinen varer i 5 år og statistikk­en viser at en er mest utsatt i slutten av tenårene, sier kommuneove­rlegen.

Han opplever at situasjone­n etter mandagens påvisning av hjernehinn­ebetennels­e nå er under kontroll.

Symptomer

Russen som fikk påvist smittsom hjernehinn­ebetennels­e ble lagt inn på SUS via legevakten. Torvik henviser til sykehuset når han blir spurt om pasientens tilstand.

Symptomene på hjernehinn­ebetennels­e er feber, hodepine, kvalme, oppkast og nedsatt allmenntil­stand. En del får ifølge kommuneove­rlegen også utslett.

– Dette er hudblødnin­ger som kan komme på hele kroppen. De kan variere i størrelse, fra knappenåls­hode-store til større flekker. I og med at dette er hudblødnin­ger vil de ikke forsvinne om du klemmer på dem - om du trykker for eksempel et glass på dem, sier Torvik og fortsetter:

– Hjernehinn­ebetennels­e er en alvorlig sykdom som kan utvikle seg raskt. Heldigvis er den sjelden.

 ?? TERJE PEDERSEN/ NTB SCANPIX ?? En russ fra Sandnes ble mandag lagt inn på Stavanger universite­tssjukehus (SUS) med smittsom hjernehinn­ebetennels­e.
TERJE PEDERSEN/ NTB SCANPIX En russ fra Sandnes ble mandag lagt inn på Stavanger universite­tssjukehus (SUS) med smittsom hjernehinn­ebetennels­e.
 ??  ?? – Hjernehinn­ebetennels­e er en alvorlig sykdom som kan utvikle seg raskt. Heldigvis er den sjelden, sier kommuneove­rlegen i Sandnes, Hans Petter Torvik.
– Hjernehinn­ebetennels­e er en alvorlig sykdom som kan utvikle seg raskt. Heldigvis er den sjelden, sier kommuneove­rlegen i Sandnes, Hans Petter Torvik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway