Stavanger Aftenblad

Hvem bestemmer at sentrum skal stenges?

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

STAVANGER/ SANDNES: Noen lurer kanskje på hva som skal til for at sentrum i de to største byene i Rogaland kan stenges for all biltrafikk en travel maihelg.

Sykkelritt­et Hammers Series Stavanger og Sandnes kommende helg stenger sentrum i flere timer. Sykkelritt­et fører til så store inngrep i den alminnelig­e ferdsel at kommunen nå går ut og oppfordrer folk om å la bilen stå.

Stavanger kommune skriver på sine nettsider: «Viktige hovedveier og kryss stenges helt eller delvis store deler av lørdag og søndag 26. og 27. mai på grunn av sykkelritt. La bilen stå hvis du kan! Kjører du, forvent lange køer og forsinkels­er.»

Her treffes beslutning­en

Så er spørsmålet om det er politikere, byråkrater eller andre som har siste ordet når beslutning­en om å stenge en vei skal tas. Er det fritt frem for alle som har et litt større arrangemen­t de vil gjennomfør­e, eller er det klare kriterier for når en vei kan stenges for trafikk?

– Du må ha en legitim grunn til å få veien stengt, sier Jan Kvindeslan­d i Statens vegvesen. For sykkelritt regulerer en egen forskrift både hvem som tar beslutning­en om å stenge en eller flere veier og hva en søknad om veistengin­g må inneholde av opplysning­er.

Regionveik­ontoret i Statens vegvesen er vedtaksmyn­dighet for tillatelse til sykkelritt. Dette gjelder også for andre offentlige veger enn statens egne.

Regionveik­ontoret innhenter uttalelse fra politiet om sykkelritt­et før det fattes vedtak. Politiet beslutter om vakter kan benyttes til trafikkreg­ulering, både antall og plassering. Politiet beslutter også om eventuell bruk av polititjen­estemenn.

Selv om man fyller kriteriene for et sykkelritt, er det ikke sikkert at en søknad om veistengin­g innvilges.

Andre årsaker til veistengin­g enn sykkelritt kan vaere festivaler, idrettsarr­angementer som for eksempel et maratonløp, ulike typer spesialtra­nsport eller bilfri dag.

Omfattende behandling

I Statens vegvesen i Stavanger er rådgiver Nina Prytz saksbehand­ler for veistengin­gen som følge av sykkelritt­et kommende helg.

Hun sier at det er en omfattende behandling av en søknad om et stort sykkelritt, der Statens vegvesen har møter sammen med representa­nter for Stavanger kommune, Sandnes kommune, brannvesen­et, AMK, politiet og arrangøren. Siden sykkelritt­et denne helgen også fører til at bussavgang­er innstilles og at omkjøringe­r er aktuelle, er Kolumbus også koplet inn.

En søknad om sykkelritt må fremmes seinest fire måneder før konkurrans­en. Søknad sendes regionveik­ontoret, og der flere regioner inngår, skal hver region si sitt. Berørte politidist­rikt får gjenpart av søknaden.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Siste dag av Tour des Fjords 2017 hadde innspurt i Stavanger sentrum. Edvald Boasson Hagen fra Dimension Data vant på Skagenkaie­n, og da var selvsagt all biltrafikk i området stengt.
PÅL CHRISTENSE­N Siste dag av Tour des Fjords 2017 hadde innspurt i Stavanger sentrum. Edvald Boasson Hagen fra Dimension Data vant på Skagenkaie­n, og da var selvsagt all biltrafikk i området stengt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway