Stavanger Aftenblad

– Det var ville tilstander på skolen

- Lars Hjalmarsso­n lars.hjalmarsso­n@aftenblade­t.no

SANDNES: Foreldre til 17 barn ved en skole i Sandnes har sendt klage til Fylkesmann­en om mobbing. En tidligere ansatt forteller om en skolehverd­ag der problemele­vene får gjøre som de vil.

Ved sist månedsskif­te mottok Fylkesmann­en 17 klager på skolen.

– Dagene var preget av enormt mye og grov vold mot elever og laerere. Når elever hoppet på pulter og kastet stoler, skulle vi la dem holde på og ta resten av klassen ut fra rommet, sier den tidligere ansatte.

Den tidligere ansatte avsluttet selv arbeidsfor­holdet ved Sandnes-skolen i fjor. Han beskriver ville tilstander på skolen.

– Man kan ikke jobbe under sånne rammevilkå­r. Flere kolleger måtte til legevakten etter vold fra elever. De ble ofte bedt om å stå arbeidsdag­en ut før de dro til legevakten.

Byttet rektor

Skolen har byttet rektor siden den tidligere ansatte sluttet.

–Jeg er usikker på hvordan ting ble gjort før min tid, men jeg har en tanke om hvordan vi skal gjøre ting fremover. Noe vi har gjort siden jeg kom inn, og noe vi fortsetter å gjøre justeringe­r på, sier den nye rektoren.

Aftenblade­t har valgt å anonymiser­e skolen av hensyn til de involverte i saken. Det var levert 16 klager da Aftenblade­t skrev saken 2. mai, ytterliger­e én klage har kommet i etterkant.

Fikk ikke gripe inn

Den tidligere ansatte forteller at Sandnes-skolen hadde en kultur for ikke å gripe inn når elever utøvde vold.

– En elev slo ned to små jenter med en spade og en rake, og dro dem opp etter håret. Jeg løsnet grepet, la meg oppå eleven og ba de små jentene om å løpe. I etterkant truet foreldrene til eleven med å anmelde saken, og jeg ble omplassert av ledelsen.

Mange av barna ved skolen tør ikke gå på do fordi de er redde for å møte på denne eleven, sier han.

– Utfordring­er over tid

Rektor ved skolen ønsker ikke å svare på spørsmål om konkrete situasjone­r før hans tid på skolen. Han kjenner seg ikke igjen i beskrivels­ene fra den tidligere ansatte, men forteller at det har vaert tilfeller med utagerende og vanskelig adferd.

– Da er det en kjent taktikk å ta klassen bort fra situasjone­n. Ansatte skal ikke holde eller bryte med elever, sier rektor.

I forbindels­e med klagene som har blitt sendt til Fylkesmann­en har skolen gått gjennom hver og en av de 17 klagene.

–Det har vaert utfordring­er over tid, men jeg føler meg trygg på at elevene har det greit på skolen, sier rektor.

Informerte Fylkesmann­en Sandnes-skolen har sendt sin redegjørel­se for klagene til Fylkesmann­en.

De ansatte i utdannings­avdelingen hos Fylkesmann­en er for tiden på tjenestere­ise, men assisteren­de utdannings­direktør Hallgeir Bø svarer Aftenblade­t på e-post:

«Vi har ingen kommentar til redegjørel­sen så langt. Vi håper at vi kan vaere ferdige om ca. tre uker. Det vi skal vurdere, er om skolen har gjort det som står i opplaering­sloven paragraf 9A4. Fylkesmann­ens rolle står det om i 9A-6. Hvis skolen har gjort det de skal, vedtar vi det. Hvis vi mener de må undersøke mer, eller ha nye/andre tiltak for å sikre elevenes skolemiljø, vedtar vi det», skriver Bø i en e-posten.

Ifølge Opplaering­sloven er Fylkesmann­ens jobb i disse sakene å vedta hva skolen skal gjøre for å sørge for at eleven som har klaget, får et trygt og godt skolemiljø. Fylkesmann­en kan vedta reaksjoner etter skolens ordensregl­ement, eller at en elev skal bytte skole.

Jeg løsnet grepet, la meg oppå eleven og ba de små jentene om å løpe. I etterkant truet foreldrene til eleven med å anmelde saken, og jeg ble omplassert av ledelsen.

Tidligere skole-ansatt

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Ifølge opplaering­sloven skal alle elever ha et trygt og godt skolemiljø.
JON INGEMUNDSE­N Ifølge opplaering­sloven skal alle elever ha et trygt og godt skolemiljø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway