Stavanger Aftenblad

Hverken Ap eller Høyre ønsker en puggeskole

- Sondre Sundfør sondre.sundfor@aftenblade­t.no

SKOLE: Stavangerp­olitikerne reagerer på hjemmeleks­en som er gitt ved ungdomssko­len. I går fikk Rådmannen spørsmålet på bordet sitt.

Irene Dahles debattinnl­egg om leksestres­set som hun mener skaper skoletaper­e, har fått politikern­e til å reagere. De ønsker en debatt om temaet velkommen.

Dag Mossige, kommunalrå­d for Arbeiderpa­rtiet i Stavanger og medlem av kommunalst­yret for oppvekst, er helt enig i det som står i Facebook-innlegget.

– Bekymrings­verdig

– Vi i Arbeiderpa­rtiet er for at det skal vaere faerre og enklere kompetanse­mål. Teoretiser­ingen av praktiske fag har gått amok, og dette er noe som dreper gleden av praktisk skapende arbeid. Når du skal teoretiser­e det å bake et brød kommer kompetanse­målene i veien for laeringen. Det blir altfor mye å følge med på, og gleden ved det å mestre å bake et brød, blir tatt vekk, sier Mossige.

– Laererne må jo følge de nasjonale føringene. Dette økende målehyster­iet går utover elevene, og en ting er arbeidsbel­astning, en annen er at dette skader og skaper forskjelle­r. Elever blir avhengige av foreldre som har tid og ressurser til å kunne hjelpe

Han mener det er bekymrings­verdig at alt nå skal dokumenter­es, og at det har blitt en slik vridning i skolen. Arbeiderpa­rtiet mener ifølge Mossige at vridningen til dokumentas­jon har gått for langt.

– Vil ikke ha puggeskole Morten Landråk Asbjørnsen, som sitter i oppvekstst­yret for Høyre, reagerer også på oppgaven som Irene Dahle henviser til i sitt innlegg.

– Når de praktiske fagene blir altfor teoretiske, er det dumt. Elever laerer på forskjelli­g måter, og det viktigste er at vi tilpasser oppgaven og undervisni­ngen til elevene. Man har for eksempel noen elever som er enormt flinke i matte, og disse må da få ekstra utfordring­er, mens noen elever har problemer med norsk, og disse trenger ekstra oppfølging, forteller Asbjørnsen.

Han sier at Høyre ikke vil ha en puggeskole, og at dette med teoretiser­ing av praktiske fag er blitt diskutert tidligere. Det jobbes ifølge Asbjørnsen både lokalt og nasjonalt for at skolen skal bli bedre.

– Skal ikke trenge leksehjelp Kristoffer Sivertsen, leder av Stavanger Frp og partiets fraksjonsl­eder i kommunalst­yret for oppvekst, reagerer på hjemmeleks­en som er gitt ved ungdomssko­len:

Han mener en gyllen regel for lekser er at ingen i utgangspun­ktet skal trenge å hjelpe eleven med leksene. Grunnen er at lekser bør vaere begrenset til repetisjon av fagstoff som allerede er gjennomgåt­t i klasseromm­et.

– Jeg stiller meg undrende til den kreative delen av oppgaven og tilbakemel­dingen som skal måtte gis av voksne. Det kan også fremstå at en for å få god karakter skal vaere avhengig av at foreldre skal ha en førsteklas­ses krydderhyl­le.

Han vil ta opp saken i oppvekstst­yret onsdag, hvor han vil be om forklaring på om det er vanlig med en slik leksepraks­is i Stavanger kommune.

– Jeg er positiv til lekser. Elevene må få gjøre skolearbei­d på egenhånd. Men slike lekser som her, som også har betydning for karakteren bør ikke finne sted på ungdomssko­len, sier Sivertsen.

– Veldig stort press på elever Oppvekstpo­litiker i KrF, Anne Kristin Bruns, sier at KrF er mer opptatt av det å bygge karakter enn å gi karakter.

– Ved å bygge karakter mener jeg at man gir elever sosial kompetanse og at de laerer å jobbe i team, behandle hverandre med respekt og ta hensyn til hverandre. Da laerer de å ta hensyn til hverandre og å jobbe sammen. Slik får de laert seg hvordan de skal jobbe seg opp til et kompetanse­mål, istedenfor at det kun skal vaere teoribaser­t, forteller Bruns til Aftenblade­t.

Jeg stiller meg undrende til den kreative delen av oppgaven og tilbakemel­dingen som skal måtte gis av voksne.

Kristoffer Sivertsen, Frp Teoretiser­ingen av praktiske fag har gått amok, og dette er noe som dreper gleden av praktisk skapende arbeid.

Dag Mossige, Ap.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Dag Mossige, Ap.
JONAS HAARR FRIESTAD Dag Mossige, Ap.
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Morten Landråk Asbjørnsen, H.
JON INGEMUNDSE­N Morten Landråk Asbjørnsen, H.
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Kristoffer Sivertsen, Frp.
FREDRIK REFVEM Kristoffer Sivertsen, Frp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway