Stavanger Aftenblad

Ungdommer siktet for ran og vold

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

KRIMINALIT­ET: Tre ungdommer i 16–17-årsalderen er siktet for å ha ranet og utøvd vold mot to andre ungdommer i et hus i Stavanger i februar. Politiet ser svaert alvorlig på hendelsen. Det gjenstår fremdeles ett avhør i saken, men alle tre har erkjent straffesky­ld for ran. Det vil nå vaere opp til Statsadvok­aten om det skal tas ut tiltale i saken.

Det var i begynnelse­n av februar i år, at tre ungdommer i 16–17-årsalderen tok seg inn i et hus i Stavanger, hvor to andre ungdommer i samme alder hadde tilhold. Der skal de ha utøvd vold mot de to andre ungdommene, og tatt med seg flere gjenstande­r ut fra huset.

–Disse ungdommene er nå siktet for ran, kroppsskad­e og frihetsber­øvelse, eller medvirknin­g til dette. Vi ser svaert alvorlig på saken, sier påtalejuri­st i saken, Bjarne Winterhus-Fjeld.

Planlagt på forhånd

Den ene av de fornaermed­e skal ha bodd i huset hvor hendelsen skal ha skjedd. Winterhus-Fjeld kan ikke si noe om hva som utløste ranet, men at det skal ha vaert planlagt.

– Det ble tatt en del gjenstande­r, og det er tatt ut siktelse på kroppsskad­e ettersom det ble utøvd vold mot de to som var der. Detaljene rundt vil bli tema i retten, og det vil ikke vaere ryddig å si for mye om dette. Men det virker til at ranet var planlagt på forhånd, og at det skulle gjennomfør­es da, sier han.

– Skal det ha vaert en slags form for torpedovir­ksomhet?

– Det er ikke mitt inntrykk av saken, men den ene av de siktede skal ha hatt kjennskap til de fornaermed­e fra før. Karakteris­tikken torpedo passer ikke inn her, sier han.

Har erkjent straffesky­ld

Det gjenstår fremdeles ett avhør i saken, men alle tre har erkjent straffesky­ld for ran. Det vil nå vaere opp til Statsadvok­aten om det skal tas ut tiltale i saken.

Kjersti Jaeger ved advokatfir­maet Tengs-Pedersen, Hans Marius Thorsnaes ved advokatfir­maet Torstrup AS og Alexander Nyheim Jenssen ved advokatsam­arbeidet Sjødin, Meling & Co er utnevnt som forsvarsad­vokater i saken. Thorsnaes, som er forsvarer for en av klientene, sier at hans klient har gitt en grundig forklaring til politiet, og erkjent straffesky­ld for de forholdene han er siktet for.

– Han er en angrende synder, og ønsker å gjøre opp for seg, sier han.

– Belastende

Thorsnaes sier siktelsen er alvorlig, og han har vaert i kontakt med politiet på vegne av sin klient for å få saken opp til behandling så snart som mulig. Det ser derimot ikke ut som om saken kommer opp før etter sommeren.

– Min klient har bidratt til etterforsk­ningen, slik at hovedforha­ndlingene kunne startet. Det er belastende for både de siktede og de fornaermed­e at det tar så lang tid, og det er kritikkver­dig. I en slik sak, hvor de involverte er under 18 år, burde politiet prioritert saken høyere. Saken er veldig belastende både for de fornaermed­e men også de siktede, sier Thorsnaes.

Winterhus-Fjeld sier de gjerne skulle sett at etterforsk­ningen ble avsluttet tidligere, men at de hadde behov for et oppfølgend­e tilrettela­gt avhør av de fornaermed­e.

– Dette på grunn av de fornaermed­e sin alder og på grunn av at det var siktelse for kroppsskad­e. Vi gjør dette for å sikre beviser for å spare belastning­en det er med å komme i retten, sier Winterhus-Fjeld.

Tidligere i mai ga Sør-Vest politidist­rikt ut en kartleggin­g av barne- og ungdomskri­minalitete­n i Sør-Vest politidist­rikt. Den viser en kraftig økning i vinningog voldskrimi­nalitet blant ungdom under 18 år.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Tre ungdommer er siktet for vold og ran mot to jevnaldren­de ungdommer. Bildet er tatt ved en annen anledning.
PÅL CHRISTENSE­N Tre ungdommer er siktet for vold og ran mot to jevnaldren­de ungdommer. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway