Stavanger Aftenblad

Helleland må svare på asylbarnkr­itikk i FNs barnekomit­é

-

Oslo: Norges behandling av asylbarn er blant temaene barne- og likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland (H) må svare for i FNs barnekomit­é.

I går startet komiteen en todagers høring i Genève om Norges etterlevel­se av FNs barnekonve­nsjon. Der er statsråden på plass med en delegasjon fra ulike departemen­ter, får NTB opplyst.

Barnekomit­eens endelige rapport er ventet i juni. Thale Skybak i paraplyorg­anisasjone­n Forum for barnekonve­nsjonen, som har levert inn en rapport til komiteen, tror at FN nok en gang vil komme med kritikk av Norge for ikke å behandle asylbarn likt med andre barn i Norge. Barneverne­t har i dag ansvaret for omsorgen for enslige mindreårig­e asylsøkere under 15 år. Men ungdom mellom 15 og 18 år blir kun tatt vare på av utlendings­myndighete­ne.

– Dette er en usaklig forskjells­behandling, som både er i strid med norsk lov og barnekonve­nsjonens artikkel 2 om ikke-diskrimine­ring, sier Skybak til NTB.

Også FNs menneskere­ttighetsko­mité, FNs torturkomi­té, Barneombud­et, Norges nasjonale institusjo­n for menneskere­ttigheter (NIM), har kommet med samme kritikk. – Dette er helt uforsvarli­g. Nå må kritikken tas på alvor, sier Skybak.

Barneombud­et, som også har gitt innspill til barnekomit­een, etterlyste nylig en lovfestet hjelp til barn som blir utsatt for vold og overgrep. Barn får ikke den hjelpen de trenger, noe som er et brudd på barnekonve­nsjonen, fastslo barneombud Anne Lindboe. (NTB)

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Advokat Odd Rune Torstrup represente­rer familien.
JONAS HAARR FRIESTAD Advokat Odd Rune Torstrup represente­rer familien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway