Stavanger Aftenblad

Facebook kjøper all kraft fra Norges største vindpark

- Adrian Broch Jensen

BJERKREIM: Gjør som Google, og kjøper seg tungt inn i kraftmarke­det i Rogaland.

I en pressemeld­ing skriver interesseo­rganisasjo­nen Norwea at Facebook har landet på Jaeren etter å ha søkt gjennom hele Europa etter gode vindprosje­kter, skriver Sysla.

Dette er Facebooks største energikont­rakt i Stavanger-regionen til nå, ifølge meldingen. Dermed følger selskapet i Googles fotspor, som har kjøpt Tellenes vindkraftv­erk i Sokndal i Rogaland for de 12 første årene.

Det er den tyske investoren Luxcara som har solgt kraftprodu­ksjonen fra de 70 turbinene i Bjerkreim Vindpark fra

oppstarten høsten 2019 og 15 år framover til Facebook. Produksjon­en herfra er på om lag én milliard kilowattim­er per år (1 TWh), noe som tilsvarer årsforbruk­et til rundt 50.000 husholdnin­ger.

Ønsker å bli «fornybare» Vindparken blir Norges største når den åpner.

–Dette er Facebooks hittil største kjøp av fornybar energi, et resultat av at de ønsker å bli fornybare i all sin virksomhet globalt. For oss lokalt betyr det mye naering i mange år for leverandør­er og entreprenø­rer, kjaerkomne skatteinnt­ekter for kommunen og inntekter for grunneiern­e, sier seniorpart­ner Rune Hersvik i Norsk Vind Energi til NTB, som er svaert fornøyd med avtalen også for eget selskaps del.

– Dette vil hjelpe oss med å utvikle oss videre nasjonalt og internasjo­nalt, sier han.

I pressemeld­ingen uttaler Hersvik at dette gir håp om at Parisavtal­ens klimamål kan nås.

Enorme utenlandsk­e oppkjøp Dette er det siste i en lang rekke utenlandsk­e oppkjøp av norsk vind- og vannkraft. I fjor hadde utenlandsk­e investorer kjøpt vind- og vannkraft i Norge for rundt 20 milliarder kroner: y I 2016 overtok tyske Aquila Capital Midfjellet Vindpark på Fitjar med 44 vindmøller, en av de største vindkraftp­arkene i Norge. Tyskerne har brukt flere hundre millioner på investerin­gen. y I det enda større prosjektet, Fosen Vindkraft, kjøpte Zürich-baserte Credit Suisse seg opp som storeier med 40 prosent i fjor. Andre internasjo­nale finansgiga­nter som franske Ardian, amerikansk­e Blackrock og tyske Luxcara har også kjøpt norsk vindkraft. y I tillegg ble Aquila Capital etter flere oppkjøp eiere av 90 norske småkraftve­rk i fjor, og har retten til å bygge mer enn 100 til.

I september 2017 kjøpte det tyske investerin­gsfondet KGAL Investment Management seks småkraftpr­osjekter fra Sognekraft. y Det ble det kjent i fjor at det tyske pensjonsfo­ndet Ärzteverso­rgung Westfalen-Lippe blir største eier i vindparken­e på Kvitfjell og Raufjell utenfor Tromsø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway