Stavanger Aftenblad

Norge drukner i egen toleranse

- Jeppe Valeur Aftenblade­t/Politiken

MOSKVA: En russisk regjerings­avis har besøkt Norge. Det er blitt til en artikkelse­rie om tiggere i Mercedes-biler, somaliske pirater og harmløse vikinger.

Norge er på avgrunnens rand. Slik lyder dommen fra den russiske krigskorre­spondenten Jurij Snegirev. Han har blitt sendt til Norge av regjerings­avisen Rossijskaj­a Gazeta, som er en av Russlands største aviser.

Jurij Snegirevs besøk i flere norske byer har blitt til en serie på tre artikler med en klar konklusjon: en bølge av toleranse er i ferd med å overvelde og senke Norge.

Korrespond­enten opplever flere eksempler på – sett med russiske øyne – overdreven toleranse, som da en pakistaner med «svart skjegg og mørk hud» steg på toget til Oslo.

– Med det samme hopper en norsk mann med rødt skjegg opp fra setet sitt og inviterer muslimen til å sette seg. Han avslår, skriver Jurij Snegirev og fortsetter:

– Men nordmannen ga ikke opp. Han tvang mannen med det svarte skjegget til å ta plassen sin. Og så sto han resten av turen ved døren og tittet ømt på sydlending­en, som om han hadde gjort en gjerning så god at den ville bli anerkjent i Brussel.

Det er i Brussel at man finner roten til Norges problemer, hvis man skal tro den russiske avisen.

Selv om Norge ikke er med i EU, er landet en del av Schengensa­marbeidet, som sikrer åpne grenser i Europa.

Det har østeuropei­ske tiggere utnyttet, mener Rossijskaj­a Gazetas korrespond­ent.

– Oslo er et mekka for tiggere. De kommer fra overalt i EU. De fleste er unge rumenske sigøynere. Nordmennen­e er et gavmildt folkeslag: noen tiggere reiser fra Norge i en Mercedes! hevder avisen.

Naboen er somalisk pirat

Den russiske avisen har også besøkt en usbekisk fallskjerm­soldat, som kom til Norge etter å ha kjempet i krigen i Afghanista­n. Han ble etter eget utsagn forsøkt ranet av tre «djevler» – som veteranen kaller flyktninge­r – men endte med å sende dem på flukt.

– Jeg avvaepnet først mannen med kniv, som jeg har laert i haeren. En annen bar et balltre – jeg brakk ribbeina hans. Den tredje stakk av, forteller ekssoldate­n ifølge Rossijskaj­a Gazeta.

Likevel endte soldaten opp med å bli idømt to års betinget fengsel for rasisme, fordi en av ranerne var sønn av en viktig person, og fordi den lokale politisjef­en er pakistaner.

–Hvis jeg var muslim, hadde mørk hud og var, helst, homofil, ville jeg hatt det som plommen i egget. Naboen min er en pirat fra Somalia. Han betaler ikke for leilighete­n sin og får titusenvis av skattefrie kroner i måneden. Jeg sa til ham: hvis du i tillegg jobbet, ville du vaere rik! Han sa: Jeg er en født pirat! Jeg har aldri og vil aldri jobbe! forteller den usbekiske veteranen ifølge den russiske avisen.

Vikinger plyndrer ikke mer Norge består imidlertid ikke bare av tiggere og pirater, forteller den russiske korrespond­enten, som tok turen innom både Oslo, Hamar, Bergen og Kirkenes under sitt besøk i Norge.

Jurij Snegirev bemerker også de høye norske prisene på både vann og øl, men er spesielt forarget over landets offentlige transport, hvor det er så lite kontroll at det føles som sløseri å betale.

–Kontrollør­er finnes virkelig ikke her. Jeg skulle ikke ha kjøpt billett, skriver Jurij Snegirev angrende.

Den russiske regjerings­avisen anerkjenne­r samtidig at det finnes positive ting ved Norge: Og mens Norges undergang er toleranse og åpne grenser, skal kilden til landets suksess finnes i nordmennen­es aerlighet og hederlighe­t, skriver Jurij Snegirev:

– I Norge stjeler man ikke. Alle betalinger er så gjennomsik­tige, og kontrollen med inntekter så streng, at det simpelthen er umulig.

Han påpeker også – nesten overrasket – den totale mangelen på korrupsjon, og får likevel avsluttet artikkelen med enda et stikk mot den norske toleransen:

– Etterkomme­rne av vikingene, som er kjente røvere, godtar ikke budsjettju­ks. Korrupsjon, hvis den eksisterer, finnes kun blant «gjestene», skriver Jurij Snegirev i Rossijskaj­a Gazeta.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway