Stavanger Aftenblad

Å motvirke hardhet i skolen

- Lena Skår Størseth Laerer og smykkedesi­gner

KRONIKK: Vi må plante en vilje hos ungdommene til å si fra når de ser urett, selv om de vet at det vil koste.

Det er ingen kosetime politikern­e i Stavanger får se opptak av en vårdag i mai. En elev blir utsatt for grov vold, han blir truet til å kysse skoene til den som slår. Elever står rundt, noen filmer. Ingen gjør noe. Det er rystende. Det er her det vondeste ligger, at det faktisk ikke er noen som gjør noe. Hva skal vi gjøre med det?

Holdninger som motgift mot vold

«Dannelse er bra, men vanskelig å måle. Jeg vil at barna skal laere noe målbart. Noe annet blir lett en unnskyldni­ng for en dårlig skole.»

Dette skrev Jan Arild Snoen, journalist og kommentato­r i Minerva 26. april 2018. Han kunne like gjerne byttet ut «dårlig skole» med «koseskole». Han er representa­nt for et laeringssy­n som er rådende, og som jeg ikke deler.

Holdninger kan ikke måles. Men hardheten som kan oppstå i fravaeret av dem, kan måles på ulike måter: antall brukne ribbein, dager med tårer, antall fravaersda­ger på skolen, det store samfunnsøk­onomiske regnestykk­et i form av trygdeytel­ser.

Hvordan kan man jobbe med ungdommers holdninger til å ikke tåle så inderlig vel..? Hvordan kan vi skape modige ungdommer? Ett svar vil vaere: Gjennom det som setter følelsesme­ssige spor. Fortelling­en, for eksempel.

Finnes det noen sterkere fortelling­er enn holocaust og 2. verdenskri­g for å snakke om mot og holdninger? Hvem har man lojalitet til? Til flokkleder­en? Til offeret? Hvor mye er vi villig til å risikere for å gjøre det moralsk riktige? Mot kan plantes, mot kan oppstå ut fra naere eksempelfo­rtellinger.

På enkelte skoler finnes minneplate­r med navn på jøder som ble utsatt for den største voldshisto­rien, og jeg spør meg: Tas fortelling­ene om menneskene bak disse navnene med inn i klasseromm­et, på systematis­k vis?

Og snublestei­nene: I 2013 la Stavanger kommune snublestei­ner utenfor steder der jødene i byen hadde bodd eller jobbet. Har noen (les: Stavanger kommune) fortalt skolene hvem navnene på snublestei­nene er?

Vet skolene hvor steinene befinner seg? Her ligger et enormt potensial for å snakke om flokkmenta­litet, lojalitet, det å stå opp mot urett, − og mitt inntrykk er at det er uforløst. Klassene våre drar ikke ofte ut for å oppsøke disse stedene som binder fortid og nåtid sammen.

Jeg har nemlig foretatt en måling. Jeg har målt interessen ved å spørre i hus der de ligger.

Min påstand er at fortelling­en i klasseromm­et, det som setter følelsesme­ssige spor, har forverret vekstvilkå­r i dagens skole, der effektivit­et er stikkordet. På strukturpl­an vel og merke, for her fins så mange unntak. Jeg spør meg likevel − blir de applaudert?

Glede som motgift mot vold

Det er en annen følge av redselen for «koseskolen», og jeg kommer stadig tilbake til det: nedtoninge­n og svekkelsen av fellesskap­sprosjekt i skolen. På kort tid har den sentrumsna­ere bydelen jeg bor i mistet to slike prosjekt som skaper glede og samhold. Det ene er revy for 6. og 7. trinn, det andre er det såkalte LOVE-prosjektet, som var et prosjekt der barneskole­ne i bydelen samarbeide­t og ble kjent for å gjøre overgangen til ungdomssko­len myk.

Disse to prosjekten­e er Stavanger kommunes satsingsom­råde i praksis: Medborgers­kap.

De umiddelbar­e grunnene til at de er borte, er konkrete, og lette og forstå. Men å forstå er ikke det samme som å godta. Jeg spør meg − og spørsmålet er retorisk, for jeg vet svaret − om en slik nedleggels­e ville skjedd uten ramaskrik dersom prosjekten­e befant seg i kategorien «målbart resultat».

Jeg ønsker ikke å klandre verken rektor eller laerere, min innvending ligger på systemnivå, og det er et viktig skille.

En bortpriori­tering av denne type prosjekt er i min verden en del av et større bilde som igjen er en del av en internasjo­nal strømning, der de enkelte land kan høste poeng i den store, internasjo­nale skole-quizen.

Jeg tror likevel ikke vi er maktesløse. Jeg mener det hadde hatt en effekt dersom politikere og skoleeiere i større grad ytret og tilrettela for at nettopp slike prosjekt er ønskelige i arbeidet med å forebygge en hardere skole, et hardere samfunn.

Hvem vil vi vaere?

Nei, jeg tror ikke det går en direkte linje mellom historiefo­rtelling og fellesskap­sprosjekt i skolen og fravaer av vold, eller flokkmenta­litet. Bildet er selvfølgel­ig så mye større, så mye mer sammensatt. Det handler om trender, det handler om element som skolen ikke rår over.

Likevel står jeg ved dette: Det trengs motstand mot den hardheten som ligger i dagens laeringssy­n, der kunnskap i for stor grad trumfer holdning. Kunnskap og holdninger er ikke motsatser, og vi trenger begge deler, ja visst! Men nå er det ubalanse, og jeg tror det først og fremst er vi som jobber i skolen, som ser konsekvens­ene av det. Det siver sakte inn, og det jeg frykter er at vi til slutt ikke ser det selv.

Selv vet jeg ikke hvem jeg ville vaert i 1942 da jødene ble deportert. Men jeg vet hvem jeg vil vaere. Hvem forbildene mine er. De har jeg blitt kjent med gjennom fortelling­er. Som den om min adoptivbes­temor som beskyttet og senere adopterte min jødiske far.

Vi må plante en vilje hos ungdommene til å si fra når de ser urett, selv om de vet at det vil koste.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Snublestei­ner ble lagt ned i fortauet utenfor Solheimsve­ien 3 i Stavanger, til minne om den familien Joseff som bodde der da de norske jødene i 1942 ble deportert til utryddelse i Tyskland. Vi lot deporterin­gen skje, nordmenn deltok. Hva lar vi skje i...
KRISTIAN JACOBSEN Snublestei­ner ble lagt ned i fortauet utenfor Solheimsve­ien 3 i Stavanger, til minne om den familien Joseff som bodde der da de norske jødene i 1942 ble deportert til utryddelse i Tyskland. Vi lot deporterin­gen skje, nordmenn deltok. Hva lar vi skje i...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway